Barry Hearnin tiedotuksia: Eurooppaan haastajatason kiertue

Kirjoittanut: Päiväys: 28/04/2017
Barry Hearn | FinnSnooker

Barry Hearn piti keskiviikkona Cruciblessa jokavuotisen tiedotustilaisuuden, jossa julkaistiin tänäkin vuonna merkittäviä uutisia. Eniten huomiota saaneet uutiset koskivat osallistumismaksujen poistoa sekä haastajatason kiertuetta.

Kaikki ammattilaisten osallistumismaksut poistetaan. Tähän asti kaikissa turnauksissa on ollut osallistumismaksu, jonka suuruus on vaihdellut turnauksen arvosta riippuen. Yhteensä kullekin aktiivisesti kilpailleelle pelaajalle on kauden aikana tullut maksettavaksi muutaman tuhannen punnan verran osallistumismaksuja – arviot ovat vaihdelleet välillä 3 000 – 6 000 puntaa. Osallistumismaksut säilytetään kuitenkin ammattilaisturnauksiin osallistuville amatööreille.

Kiertueen tulorakenne on muuttunut, minkä myötä osallistumismaksujen merkitys tulonlähteenä on vähentynyt. Myös runsas keskustelu muiden kuin maailmanlistan kärkipelaajien taloudellisista vaikeuksista on taatusti osaltaan vaikuttanut päätökseen.

Hearn kertoi myös, että palkintorahojen jakoa muutetaan niin, että rahat jakautuvat tämänhetkistä tasaisemmin pelaajien kesken. Toisin sanottuna ensimmäisten kierrosten voittojen merkitystä kasvatetaan. Hieman ristiriidassa tämän kanssa on kuitenkin ilmoitus siitä, maailmanmestarin palkintoshekki kasvatetaan ensi kaudeksi 425 000 puntaan (nyt 375 000 puntaa) ja kaudeksi 2018-2019 jo puoleen miljoonaan puntaan. Myös koko Main Tourin palkintorahapotti nousee ja tulee ensi kaudella olemaan 12 miljoonaa puntaa.

Barry Hearnin aikakaudella palkintorahat ovat kasvaneet voimakkaasti. Merkittävä osa kasvusta on mennyt rankingin kärjelle. Esimerkiksi vuoden 2007 MM-turnauksen voittaja sai 220 000 puntaa (tänä vuonna 375 000), 32 parhaan joukkoon päässeet 10 600 puntaa (16 000).

Tourin palkintorahojen jakautumisesta on käyty laajaa keskustelua aina BBC:tä myöten. Monet nuoret pelaajat ovat lopettaneet Main Tourin vaatimien suurten kustannusten takia. Esimerkiksi Michael Wasley, joka muutama vuosi sitten eteni MM-turnauksen 16 parhaan joukkoon, ei enää tänä vuonna edes ilmoittautunut Qualifying Schooliin. Uutisen jälkeen hän kuitenkin kommentoi harkitsevansa uutta yritystä.

Hearn kertoi myös, että kaudesta 2018-2019 alkaen Eurooppaan luodaan kymmenestä osakilpailusta koostuva haastajatason kiertue, jonka rahalistan perusteella jaetaan kaksi kahden vuoden ammattilaiskorttia. Kiertue on avoin niille Qualifying Schooliin osallistuville pelaajille, jotka eivät saa Q Schoolin kautta ammattilaisoikeutta.

Vanhat PTC- ja European Tourin osakilpailut tarjosivat amatööreillekin mahdollisuuksia korkeatasoisiin kilpailuihin. Turnaukset olivat kuitenkin kalliita, eivätkä amatöörit saaneet lainkaan palkintorahoja elleivät he ensin läpäisseet amatöörien esikarsintoja ja vielä sen jälkeen voittaneet ammattilaisvastustajaa. Nyt näitä kilpailuja ei enää ole lainkaan. Amatöörisnookerin tilasta onkin oltu huolissaan: Main Tourin kalleus yhdistettynä amatöörien vähäisiin kilpailumahdollisuuksiin on vaikuttanut pelaajamäärien vähenemiseen pitkät perinteet omaavassa Britanniassa. Ammattilaiskiertueesta vastaavan World Snookerin ja snookerin kansainvälisen kattojärjestön WPBSA:n yhteistyössä käynnistettävä haastajatason kiertue pyrkii ratkomaan näitä ongelmia.

Pienemmät PTC- ja ET-osakilpailut tarjosivat myös uusille maille tilaisuuden järjestää snookerturnauksia. Kun osakilpailuista luovuttiin, moni hyviä turnauksia järjestänyt maa jäi kuitenkin ilman ammattilaiskilpailuja. Vaikka Main Tourin turnauksista on pyritty luomaan monentasoisia – osasta arvokkaita, osasta vähemmän -, kynnys järjestää ammattilaiskilpailu lienee kuitenkin kasvanut melkoisesti. Haastajatason kiertue voinee auttaa levittämään turnauksia jälleen useampiin maihin: lienee helpompaa laajentaa pari kertaa onnistuneesti järjestetty haastajatason turnaus ammattilaisturnaukseksi kuin pystyttää täysin uusi ammattilaisturnaus.

Haastajatason kiertuetta on tarkoitus myöhemmin laajentaa ja jaossa olevien ammattilaispaikkojen määrää lisätä. Voikin olla, että tavoitteena on luoda snookeriin jonkinlainen portaittainen sarjajärjestelmä. Muutokset suosivat eurooppalaisia pelaajia, sillä kaikki osakilpailut on tarkoitus järjestää Euroopassa, mutta aasialaisten tilannetta parantaa se, että maanosaan ollaan edelleen suunnittelemassa omaa Qualifying School -karsintajärjestelmää. Aasian Q Schoolin suunnittelemisesta tiedotettiin jo jokunen vuosi sitten, mutta suunnitelmat ovat edelleen vaiheessa.

Lisäksi Hearn julkaisi kymmenvuotisen televisiosopimuksen lajia Kiinassa televisioivan CCTV:n kanssa. Hän myös totesi, että Kiinassa järjestettävien turnausten palkintorahojen jakaumasta keskustellaan. Maassa järjestettäviä turnauksia on kritisoitu siitä, että ne muistuttavat liikaa toisiaan, eikä yrityksistä huolimatta yksikään kiinalainen turnaus ole vielä noussut kiertueen arvokkaimpien joukkoon. Muutoksilla pyrittäneenkin erottamaan turnauksia toisistaan ja lisäämään joidenkin arvokkuutta.

Kaiken kaikkiaan uudistukset voi nähdä tehokkaana vastaiskuna Hearniin kohdistetulle kritiikille. Kritiikin määrä on viime aikoina kasvanut selvästi. Ennen kaikkea on oltu huolissaan muista kuin maailmanlistan kärjestä: amatöörisnookerin tila on huolestuttanut, samoin Main Tourin kustannukset. Todisteeksi ongelmista on nähty se, että Britanniasta on tullut yhä vähemmän nuoria lupaavia pelaajia, ja painopiste on siirtynyt vähitellen kohti Aasiaa. Hearnin ilmoittamat muutokset rahanjaossa, osallistumismaksujen poisto ja haastajatason kiertueen luominen osoittavat, että kritiikki ei ole jäänyt huomioimatta. On ehkä hivenen kummallista, että haastajatason kiertueen osakilpailut eivät ole avoimia kaikille amatööreille vaan ainoastaan niille, jotka osallistuvat Qualifying Schooliin. Muuta kritiikkiä uudistuksista on vaikea keksiä.

Kuva: Monique Limbos

Unibet tarjoaa snooker-vedonlyöntiin rutkasti pelikertoimia sekä suoria livelähetyksiä koko kauden. FinnSnookerin sivujen kautta uusille asiakkaille on tarjolla huikea 100% snooker-bonus 100€ asti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *