Haastattelussa neljä MM-turnauksen suurta suosikkia

Kirjoittanut: Päiväys: 25/04/2017
Ding Junhui & Ronnie O'Sullivan

Neljä MM-turnauksen suurta nimeä – Ronnie O’Sullivan, Ding Junhui, John Higgins sekä Marco Fu – kertoi Eurosportin haastattelussa mietteitään MM-turnauksesta. Yhteistyössä Eurosportin kanssa julkaisemme tässä nelikon kommentit!

Koko nelikko on mukana taistelemassa maailmanmestaruudesta. O’Sullivan ja Ding ovat vastakkain puolivälierissä, Fu kohtaa hallitsevan maailmanmestarin Mark Selbyn ja Higgins nuoren lupauksen Kyren Wilsonin. Neljäs puolivälieräpari on Barry Hawkins vastaan Stephen Maguire. Sivuiltamme löytyy turnauksen otteluohjelma. Eurosport televisioi otteluita kattavasti.

Ronnie O’Sullivan: Sheffield voi olla yksinäinen paikka

Viisinkertainen maailmanmestari Ronnie O’Sullivan eteni jo 18:tta kertaa snookerin MM-turnauksessa puolivälieriin. O’Sullivan kaatoi avauskierroksella Gary Wilsonin erin 10-7 ja toisella Shaun Murphyn selvin lukemin 13-7.

Huippusuosittu englantilainen nauttii MM-kisoissa pelaamisesta suuresti. ”Sheffield on loistava paikka, kun peli kulkee. Crucible on snookerin mekka. Mutta jos peli ei ota sujuakseen, voi se olla myös erittäin yksinäinen paikka”, O’Sullivan kertoi Eurosportille.

Edes 28 rankingturnausta urallaan voittanut O’Sullivan ei pysty pelaamaan täysin paineitta: ”Tietenkin on hienoa, että fanit saapuvat sankoin joukoin Sheffieldiin, mutta joskus kannustus voi kääntyä sinua vastaan. Kannattajien toiveet aiheuttavat paineita, et halua pettää sinuun kohdistettuja odotuksia.”

Vuonna 1997 O’Sullivan teki MM-kisoissa kautta aikain nopeimman 147 pisteen sarjan eli maksimibreikin. Aikaa suoritukseen kului viisi minuuttia ja 20 sekuntia. Koko urallaan englantilainen on tehnyt 13 maksimia.

O’Sullivan tunnettiin nuorempana himoharjoittelijana, nykyään vähäisempikin treeni riittää: ”Viimeiset kuusi viikkoa olen harjoitellut noin 12 tuntia viikossa. Se ei ehkä kuulosta kovin paljolta mutta vaatii päivittäin 2-3 tunnin treenit. Pelaan nyt kiistatta paremmin kuin kuusi viikkoa sitten.”

Kova työ näyttää tuottaneen tulosta, sillä O’Sullivan on pelannut vahvasti ja noussut kenties turnauksen suurimmaksi suosikiksi.

Ding Junhui: Kausi on ollut kohtalainen

O’Sullivanin puolivälierävastustaja, Kiinan ykkösnimi Ding Junhui, eteni MM-turnausta edeltäneessä China Openissa puolivälieriin ja sitä ennen Players Championshipissa välieriin. Siitä huolimatta hän kuvasi kauttaan ainoastaan kohtalaiseksi: ”Kausi on sujunut kohtalaisen hyvin. Kaikkia otteluita ei voi voittaa, mutta pyrin vain kehittymään ja tekemään parhaani. Kaikkein tärkeintä on valmistautua MM-turnaukseen ja saada itseluottamusta.”

Ding eteni ensimmäistä kertaa Crucibleen vuonna 2007. Silloin hän kohtasi juuri O’Sullivanin, joka murskasi 20-vuotiaan vastustajansa 10-2. Ding muistelee ottelua kaikesta huolimatta edelleen: ”Oli erityislaatuista pelata Ronnieta vastaan. Hän on yksi parhaista brittipelaajista, yksi maailman parhaista pelaajista, ja hän on sankarini. Toivon, että voisin harjoitella hänen kanssaan ja että pelaisin turnauksissa useammin häntä vastaan – hänen kohtaamisensa on aina jotain erityistä minulle.”

Dingin henkinen kestävyys on kyseenalaistettu, mutta viime vuonna kiinalaistaituri eteni finaaliin ja osoitti epäilijöille pystyvänsä menestymään myös Cruciblessa. Hän kuitenkin myönsi, että hermot aiheuttivat ennen ongelmia: ”Ensimmäisinä kertoinani MM-turnauksessa olin kireä, olin hermostunut. Tunteet ovat erilaisia, olet lähempänä faneja ja muita pelaajia ja myös erittäin lähellä pöytää! Kun pääsee välieriin, tilanne tuntuu taas täysin erilaiselta ja yleisö suuremmalta.”

Puolivälieräpaikka on Dingin uran viides MM-turnauksessa. Hän kukisti ensimmäisillä kierroksilla kaksi maanmiestään: avausottelussa kaatui 19-vuotias Zhou Yuelong 10-5 ja toisella Liang Wenbo 13-12. Esikuvansa kohdannut Zhou teki Crucible-debyytin vuoden Dingiä nuorempana, mutta Shaun Murphylle 10-8 hävinnyt Yan Bingtao pisti vielä paremmaksi: hän pääsi Crucibleen vain 17-vuotiaana.

Snooker on Kiinassa suosittu laji, ja Dingin ottelut keräävät paljon katsojia kellonajasta riippumatta. ”Kiinassa yli 200 miljoonaa ihmistä katsoo MM-turnausta TV:stä. He vain tykkäävät katsoa snookeria. Ei ole väliä, mihin aikaan otteluita tulee TV:stä tai pelaanko minä vai en, fanit vain haluavat katsoa”, Ding kertoi Eurosportin haastattelussa.

Paitsi katsojille MM-turnaus on myös pelaajille kauden tärkein turnaus. Niin myös Dingille: ”Kun ensi kertaa pelasin snookeria nuorena, halusin voittaa turnauksia korkeimmalla tasolla, nimenomaan parhaita ja tärkeimpiä turnauksia. MM-turnaus on kaikista tärkein, ja totta kai toivon voittavani sen.”

Dingin himoitsema turnausvoitto on enää kolmen otteluvoiton päässä.

Higgins: Olen riittävän hyvä voittamaan

Nelinkertainen maailmanmestari John Higgins on edennyt puolivälieriin voitettuaan kaksi kovaa vastustajaa. Ensin skotti kukisti Martin Gouldin 10-6 ja sen jälkeen yhdessä turnauksen toistaiseksi parhaista otteluista Mark Allenin 13-9.

Higgins, yksi vuosituhannen menestyneimmistä pelaajista, uskoo pystyvänsä edelleen voittamaan MM-turnauksen: ”Jos minulla on urani päätyttyä neljä mestaruutta ja olen Stephen Hendryn, Steve Davisin ja Ronnie O’Sullivanin takana, se lienee oikein, sillä he kolme ovat lajin ikoneita. Yritän kuitenkin edelleen kasvattaa lukemaa ja uskon yhä, että jos pelaan hyvin koko 17-päiväisen turnauksen, olen riittävän hyvä voittaakseni sen.”

”Ensimmäinen muistoni MM-turnauksen katsomisesta TV:stä on Alex Higginsin vuonna 1982 voittamasta turnauksesta. Muistan katsoneeni osia finaalista, kun hän voitti Ray Reardonin. Muistan totta kai myös katsoneeni Dennis Taylorin ja Steve Davisin finaalin vuodelta 1985 – Crucible on mahtava paikka”, Higgins kertoi Eurosportin haastattelussa.

Ensimmäistä kertaa Higgins pääsi itse Crucibleen vuonna 1995: ”Olin käynyt Cruciblessa ennenkin. Katsoin muistaakseni Stephen Hendryn ja James Wattanan ottelun pari vuotta ennen kuin pelasin ensimmäisen pelini Cruciblessa, mutta en ollut ikinä ollut alhaalla. Kun kävelin pöydille ensimmäistä kertaa se tuntui ok:lta, istuin hyvän ystäväni Alan McManusin vieressä. Mutta kun väliseinä laskettiin, en uskonut, kuinka pieneksi kaikki muuttui! Ihan kuin olisin nielaissut ja ajatellut, mitä täällä oikein tapahtuu? Ennen kuin tiesinkään olin 3-6-tappioasemassa ja hävisin seuraavat neljä erää ja lopulta koko ottelun 3-10.”

”Lehdistötilaisuudessa olin todella tiukka areenasta ja sanoin sen olevan roskaa, en ymmärtänyt, kuinka pelaajat voivat nauttia siitä, sillä ei se ole edes mikään areena. Se oli varsin pahantuulista, ja jälkikäteen tajusin, että olin sanonut aika pahasti. Kun voittaa muutaman ottelun ja menestyy kohtalaisesti pari kertaa, tajuaa, että Crucible on todella erityinen paikka”, Higgins totesi Eurosportin haastattelussa.

Heti seuraavana vuonna Higgins sai revanssin McManusista ja eteni puolivälieriin. Siitä alkoi kahdeksan vuoden putki, jonka aikana skotti ei kertaakaan tippunut ennen puolivälieriä.

Ensimmäisen MM-voittonsa Higgins saavutti vuonna 1998. Hän muistelee sitä edelleen lämpimästi: ”Muistoni ensimmäisestä voitostani vuonna 1998 ovat todella uskomatomia. Muitan tyhjentäneeni pöydän Ken Dohertya vastaan ja saatoin nähdä vanhempieni tulevan alas portaita, olin voittanut ottelun ja olin tekemässä noin sadan pisteen tyhjennyksen, ja unelmani toteutuivat kertaheitolla. MM-turnauksen voitto ja kaikki ystävät ja perhe siellä. Se oli uskomaton tunne, jota en ikinä unohda.”

Higgins on yksi harvoista pelaajista, jotka ovat voittaneet MM-turnauksen kolmena eri vuosikymmenenä: ”Se ei kuulosta paljolta, mutta kun sitä ajattelee on se erityistä. Voitin vuonna 1998, 2000-luvulla ja 2010-luvun alussa – se on hieno saavutus. Jos joku olisi sanonut urani alussa, että voitan neljä maailmanmestaruutta, olisin pitänyt häntä hulluna.”

Viideskään maailmanmestaruus ei ole mahdoton, niin hyvin Higgins on ensimmäisten kierrosten aikana pelannut. Skotti on jälleen osoittanut, ettei häntä kannata ikinä unohtaa laskuista.

Marco Fu: Siitä tulee vaikeaa

Hongkongia edustava Marco Fu on neljättä kertaa urallaan MM-turnauksen puolivälierissä. Hän voitti ensimmäisellä kierroksella Luca Brecelin 10-9 ja toisella Neil Robertsonin 13-11. Fun otteluista ei todellakaan ole tapahtumia puuttunut.

Myös Fu mainitsi Crucible-muistoissaan Taylorin ja Davisin legendaarisen MM-finaalin: ”Aloin katsoa snookeria vuonna 1985, kun Taylor voitti Davisin legendaarisessa finaalissa – se oli ensikosketukseni lajiin. Isäni oli fani, ja hän selitti minulle ottelun merkityksen. Pelin draama koukutti minut lajiin.”

Maailmanlistalla kahdeksantena olevan Fun tie on vienyt sohvalta Crucibleen. Ensimmäisen kerran hän pääsi turnauksen pääsarjaan vuonna 1999: ”Kun kävelin ensimmäistä kertaa kuuluisan verhon ohi Cruciblessa, olin hermostunut. Minulla oli perhosia vatsassa, ja sellainen tunne tulee vain MM-turnauksessa. Ottelun odottaminen, itseen kohdistetut epäilykset, kaikkien muiden odotukset, paineet – se teki siitä erityistä. Totta puhuakseni se tunne ei ollut kovin hyvä, olin erittäin hermostunut. Kun pelaamaan pääsee, se helpottaa mutta ei silti ole helppoa. Vain Cruciblesta saa sen tunteen.”

Ensimmäistä kertaa Fu pääsi puolivälieriin vuonna 2003. Hänellä on kyseisen vuoden turnauksesta toinenkin lämmin muisto: ”Paras muistoni MM-turnauksesta on voitto Ronnie O’Sullivanista ensimmäisellä kierroksella 2003. Hän teki ottelussa maksimin, se oli kaikkien aikojen toiseksi nopein hänen tekemänsä, mutta voitin lopulta 10-6. Pelasin erittäin hyvin.”

Vuonna 2006 Fu pääsi välieriin. Seuraavaa kertaa saatiinkin odottaa kymmenen vuotta. Vuosina 2007-2015 Fu nimittäin tippui aina ensimmäisellä tai toisella kierroksella, mutta viime vuonna hän pääsi viimein takaisin välieriin.

Myös Fun mielestä MM-turnaus on täysin ainutlaatuinen: ”Turnauksen aikana tunnelma Sheffieldissä on täysin erilainen. Pubit, rakennukset, kahvilat, MM-turnaus näkyy kaikkialla.”

39-vuotias uskoi voivansa pärjätä tänäkin vuonna: ”Voin pelata hyvin Cruciblessa, mutta vaikka valmistautuu hyvin ja pelaa parastaan, silti ei välttämättä voita turnausta, koska kaikki muutkin tekevät samoin. Ehkä kymmenen pelaajaa voi voittaa turnauksen – vaikka uskon olevani yksi heistä, niin uskovat ne yhdeksän muutakin.”

”Siitä tulee erittäin vaikeaa, mutta nautin siitä, sillä ikinä ei tiedä, milloin on viimeinen kerta Cruciblessa. Siispä voi vain yrittää ja nauttia hetkestä ja tehdä parhaansa”, Fu kertoi Eurosportin haastattelussa.

MM-turnaus päättyy toukokuun ensimmäisenä päivänä. Eurosport televisioi otteluita kattavasti.

Kuva: Monique Limbos

Unibet tarjoaa snooker-vedonlyöntiin rutkasti pelikertoimia sekä suoria livelähetyksiä koko kauden. FinnSnookerin sivujen kautta uusille asiakkaille on tarjolla huikea 100% snooker-bonus 100€ asti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *