Heikki Niva Qualifying Schooliin

Kirjoittanut: Päiväys: 26/04/2017
Heikki Niva

24-vuotias Heikki Niva on ilmoittautunut toukokuiseen Qualifying Schooliin! Kahdesta Qualifying Schoolin turnauksesta jaetaan yhteensä 12 ammattilaispaikkaa, ja Niva on yksi 206:sta ammattilaiskortteja jahtaavasta pelaajasta.

Espoon Biljardikerhoa edustava telinevoimistelun ja snookerin lahjakkuus pyrki toisessa lajissaan Rio de Janeiron olympialaisiin, mutta Suomen ainoan maapaikan vei Oskar Kirmes, Nivaa telinevoimistelussa valmentaneen Mati Kirmeksen poika. Olympialaisten jälkeen Niva jo vuosia aiemmin tehdyn päätöksen mukaisesti lopetti huipputason telinevoimistelun ja alkoi keskittyä pelkästään snookeriin. Nyt Aki Kauppisen valmentama nuorukainen pyrkii ottamaan seuraavan askeleen ja pääsemään ammattilaiseksi.

Yle Sportin haastattelussa Niva kertoi lajien täydentäneen toisiaan. Nivaa valmentava Aki Kauppinen totesi puolestaan että 24-vuotiaan tekniikka on kunnossa, mutta kokemusta kilpailuista on Suomen ympäristöissä kertynyt vain vähän. Amatöörien EM-kilpailuissa Niva on edennyt 32 parhaan joukkoon (2014), tänä vuonna tie tyssäsi 64 parhaan kierroksella. 24-vuotias lupaus totesi haastattelussa, että suurin ongelma on omalla tasolla pelaaminen kilpailuissa – Niva omasta on mielestään alisuorittanut kilpailuissa. Hän kuitenkin viittasi telinevoimistelukokemuksiinsa todetessaan, että kilpailemaan voi oppia vain kilpailemalla.

Ylen haastattelussa Niva kertoi korvaavansa kilpailuiden puutetta seuraamalla snookeria paljon TV:stä: ”Katson etenkin, millaisia päätöksiä pelaajat tekevät erilaisissa tilanteissa. Voi nähdä erilaisia pelityylejä: aggressiivisia, laskelmoivia, hitaita, nopeita. Yritän löytää peleistä kaavan, milloin yritetään turvallisia lyöntejä, milloin aggressiivisempaa peliä ja niin edelleen.”

Otteluista voi oppia muutakin. ”Miten pelaaja jatkaa tehtyään freimitappioon johtaneen virheen – tuleeko hänestä alakuloinen vai onnistuuko hän jatkamaan tavallisesti seuraavassa freimissä? On vaikea pitää positiivinen asenne, kun on tehnyt helpon virheen ja joutuu istumaan tuolilla ja katsomaan vastustajan upottavan pallon toisensa perään”, Mark Selbyn esikuvakseen nimennyt Niva kertoi Yle Sportille.

Nivan lisäksi Qualifying School on täynnä muitakin tähtiä. Mukana on joukko entisiä ammattilaisia Tony Dragon ja Jamie Copen johdolla sekä runsaasti lupaavia nuoria pelaajia, jotka eivät ole vielä esiintyneet Main Tourilla. Esimerkiksi Shaun Murphyn sisarusten pojat Ben Murphy ja Joshua Cooper kuuluvat kiinnostavien pelaajien joukkoon. Maininnan ansaitsee myös 26-vuotias Stephen Craigie, joka oli kaudella 2008-2009 ammattilaisena, lopetti mutta pyrkii nyt takaisin. Hänen veljensä Sam Craigien tarina on samanlainen: ammattilaisena aiemmin yhden kauden verran, sen jälkeen lopettaminen ja paluu. Sam Craigie pääsi täksi kaudeksi Main Tourille ja jatkaa kiertueella myös ainakin ensi kauden ajan.

Mukana Qualifying Schoolissa on myös muun muassa naisten parhaimmisto Reanne Evansin ja Ng On Yeen johdolla sekä poolin puolella menestystä niittänyt Corey Deuel. Ensimmäisen osakilpailun ensimmäiseltä kierrokselta maininnan ansaitsee Jamie Clarken ja Duane Jonesin ottelu, josta voi odottaa kierroksen herkkupalaa.

Heikki Nivan ensimmäiset vastustajat:

Ensimmäinen osakilpailu (ammattilaispaikkaan vaaditaan kuusi voittoa)
1. kierros Darren Cook (Englanti, 25 vuotta)
(jos voittaa) 2. kierros Ma Tingpeng (Kiina)

Toinen osakilpailu (ammattilaispaikkaan vaaditaan viisi voittoa)
2. kierros Lyu Chenwei (Kiina, 26 vuotta) tai Mitchell Travis (Englanti, 25 vuotta)

Qualifying Schoolin ensimmäinen osakilpailu kilpaillaan 9.5. – 14.5. ja toinen 15.5. – 20.5. Molemmissa on jaossa neljä ammattilaispaikkaa, ja viimeiset neljä jaetaan osakilpailujen yhteistulosten perusteella.

Heikki Niva esiintyy Yle Femillä Sportmagasinetissa keskiviikkona 26.4. alkaen klo 19.00. Ohjelma on katsottavissa myös jälkikäteen Yle Areenasta.

Poimintoja osallistujista

Entisiä ammattilaisia
Gareth Allen
Simon Bedford
James Cahill
Stephen Craigie
Jamie Cope
Alex Davies
Paul Davison
Tony Drago
Kacper Filipiak
Mike Hallett
Steven Hallworth
Andy Hicks
Darryl Hill
Duane Jones
Tony Knowles
Sanderson Lam
David Lilley
Lu Ning
Lyu Chenwei
Martin O’Donnell
Jamie O’Neill
Sean O’Sullivan
Lee Page
Fraser Patrick
Barry Pinches
Dessie Sheehan
Zak Surety
Joe Swail
Allan Taylor
Lucky Vatnani
Joel Walker
Jason Weston
Michael Wild
Sydney Wilson
Zhang Yong

Naisten kärkikastia
Reanne Evans
Ng On Yee

Muita poimintoja
Mateusz Baranowski
Oliver Brown
Ashley Carty
Greg Casey
Ryan Causton
Chen Zifan
Brian Cini
Jamie Clarke
Joshua Cooper
Corey Deuel
Lukas Kleckers
Ben Murphy
Heikki Niva
Andrei Orzan
Jackson Page
Andres Petrov
Andreas Ploner
Adam Stefanow
Mitchell Travis

Kuva: Cabin Street Snooker

Unibet tarjoaa snooker-vedonlyöntiin rutkasti pelikertoimia sekä suoria livelähetyksiä koko kauden. FinnSnookerin sivujen kautta uusille asiakkaille on tarjolla huikea 100% snooker-bonus 100€ asti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *