Qualifying Schoolin ammattilaispaikat jaettu – Niva jäi ilman

Kirjoittanut: Päiväys: 28/05/2017
Lukas Kleckers | FinnSnooker

Qualifying School saatiin viime viikonloppuna päätökseen. Osakilpailuista jaettiin yhteensä 12 kahden vuoden ammattilaispaikkaa, joista neljä meni täysin uusille ammattilaisille. Suomen Heikki Niva ei kuitenkaan ollut tässä joukossa.

Niva aloitti turnauksen voittamalla Darren Cookin 4-1. Suomalainen johti ottelua 2-1 ja voitti seuraavan erän viimeisellä mustalla, mikä tuntui ratkaisevan ottelun. Seuraavalla kierroksella Kiinan Ma Tingpeng osoittautui kuitenkin etevämmäksi lukemin 4-3. Niva teki ottelussa noin 80 pisteen sarjan ja johti 3-2, mutta kiinalainen nousi lopulta voittoon. Ma Tingpeng eteni aina toiseksi viimeiselle kierrokselle asti kunnes hävisi 4-3 Lukas Kleckersille, joka voitti kaikki kuusi otteluaan hävittyään niissä yhteensä vain yhdeksän erää.

Toisessa osakilpailussa Niva pääsi suoraan toiselle kierrokselle, jossa vastaan asettui amatöörinä useita ammattilaisia, muun muassa Marco Fun, kukistanut Mitchell Travis. Suomalainen voitti ensimmäisen erän mustalla, mutta 25-vuotias Travis tuli heti seuraavassa tasoihin ja vei lopulta voiton lukemin 4-2. Siispä telinevoimistelun snookeriin vaihtanut Niva joutuu odottamaan ainakin kauden verran ennen ammattilaisuutta.

Ensimmäisessä osakilpailussa jaetusta neljästä paikasta kolme meni uusille tulokkaille. Yksi heistä on Saksan Lukas Kleckers, joka voitti ratkaisevassa ottelussa kaudet 2012-2017 Main Tourilla pelanneen Martin O’Donnellin lukemin 4-1. Kolme vuotta sitten motivaation ja rahatilanteen takia vetäytyneen Patrick Einslen jälkeen kiertueella ei ole pelannut yhtään saksalaista pelaajaa, mutta nyt 21-vuotias Kleckers pääsee kolmantena saksalaisena ammattilaiseksi. Maassa vallitsevan snookerbuumin voi odottaa yltyvän entisestään.

Toisessa osakilpailussa kolmannelle kierrokselle yltänyt O’Donnell sai kuitenkin itsekin kahden vuoden ammattilaispaikan sijoituttuaan Qualifying Schoolin rankinglistassa riittävän korkealle. Jos hän olisi voittanut osakilpailuissa yhteensä yhden erän vähemmän, paluu olisi jäänyt haaveeksi.

22-vuotias Ashley Hugill saavutti ammattilaispaikan kukistettuaan William Lemonsin 4-2. Sitä ennen hän oli voittanut muun muassa entisen ammattilaisen Simon Bedfordin. Amatöörinä muun muassa Neil Robertsonin voittanut Hugill ei yhdessäkään ottelussa joutunut katkaisufreimiin.

24-vuotias Billy Joe Castle puolestaan voitti Paul Davisonin 4-2 ja sitä ennen muun muassa Mateusz Baranowskin sekä Zhang Yongin ja pääsee tekemään ammattilaisdebyyttinsä. Englantilainen pelasi 2011-2012 säännöllisesti amatöörinä, mutta sen jälkeen hän on pitänyt taukoa. Castle olikin ensimmäisen osakilpailun suurin yllättäjä.

Päättyneen kauden päätteeksi Main Tourilta tippunut Allan Taylor saavutti myös ammattilaispaikan. Hän voitti ratkaisevassa ottelussa Sean O’Sullivanin 4-0. Myös O’Sullivan pääsee kuitenkin välittömästi takaisin Main Tourille Qualifying Schoolin rankinglistan kautta.

Toisessa osakilpailussa yhtä vaille kaikki paikat menivät puolestaan vanhoille tutuille kasvoille. Ensimmäisessä osakilpailussa avauskierroksella 0-4 hävinnyt 24-vuotias Duane Jones esiintyi toisessa osakilpailussa erittäin vahvasti (eräsuhde 20-7) ja voitti ratkaisevassa ottelussa entisen ammattilaisen Alex Daviesin 4-2. Avausosakilpailussa Sean O’Sullivanille hävinnyt Davies jäi vain parin erän päähän ammattilaispaluusta: hän oli Qualifying Schoolin rankinglistalla seitsemäs, kun ammattilaispaikkoja jaettiin neljälle parhaalle.

Sanderson Lam voitti Joe Swailin 4-2. Hän oli Jonesin tavoin hävinnyt ensimmäisen osakilpailun ensimmäisellä kierroksella 0-4, mutta toisessa hän meni päätyyn asti. Viimeistä edellisellä kierroksella hän tosin tarvitsi vastustajan apua: Lu Ning löi katkaisuerässä viimeisen pinkin pisteeltään ohi ja hävisi 3-4. Swail pääsi tappiostaan huolimatta takaisin Main Tourille kiitos Qualifying Schoolin rankinglistan.

Paul Davison voitti James Cahillin 4-2, joten 45-vuotias pääsee jatkamaan ammattilaisuraansa ainakin kahdella kaudella. Ensimmäisessä osakilpailussa ratkaisevalla kierroksella hävinnyt Davison joutui toisessakin tiukalle, sillä Sean O’Sullivan kaatui neljännellä kierroksella vasta 4-3, mutta lopulta tie vei takaisin Main Tourille.

Kiinalaislupaus Chen Zifan puolestaan voitti yllättäjän Ben Jonesin 4-1. Amatöörinä ajoittain väläytellyt nuorukainen hävisi toisessa osakilpailussa yhteensä vaivaiset viisi erää. Ensimmäisessä osakilpailussa hän oli hävinnyt neljännellä kierroksella Jamie Copelle 3-4. Valitettavista terveysongelmista kärsinyt Cope, joka jo 21-vuotiaana oli kahdessa suuressa finaalissa, oli vielä 2011 rankingin 16 parhaan joukossa, mutta terveysongelmat johtivat nopeaan alamäkeen. Hänen ammattilaisuransa on ainakin toistaiseksi paketissa.

O’Donnellin, O’Sullivanin ja Swailin lisäksi myös Zhang Yong pääsi takaisin Main Tourille rankinglistan kautta. 21-vuotias kiinalainen teki ammattilaisdebyyttinsä kaudella 2015-2016, mutta ensimmäiset kaudet olivat vaisuja. Nyt hän saa kuitenkin uuden yrityksen.

Qualifying School oli tärkeä muutenkin kuin ammattilaispaikkojen myötä. Ammattilaisturnauksissa mahdollisesti vapaiksi jäävät paikat jaetaan nimittäin amatööreille Qualifying Schoolin rankinglistan perusteella, ja listan kärkipään pelurit päässevätkin halutessaan liki kaikkiin ammattilaisturnauksiin. Vasta 15-vuotias huippulupaus Jackson Page oli tänä vuonna listan paras pelaaja, jolle ei ammattilaisoikeutta tullut. Seuraavilla sijoilla ovat Hu Hao, Alex Davies, Jamie Clarke sekä Ben Jones. Tämän viisikon voikin olettaa esiintyvän usein ammattilaisturnauksissa. Muun muassa Jamie Cope, Joel Walker ja Reanne Evans sekä monet muut tutut nimet jäivät kuitenkin kauas kärkipäästä.

Kuva: Monique Limbos

Unibet tarjoaa snooker-vedonlyöntiin rutkasti pelikertoimia sekä suoria livelähetyksiä koko kauden. FinnSnookerin sivujen kautta uusille asiakkaille on tarjolla huikea 100% snooker-bonus 100€ asti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *