Allen murskaavasti jatkoon, Stevens ja O’Sullivan selvään johtoon

Mark Williams | FinnSnooker.com
Mark Williams | FinnSnooker.com Kuva: Monique Limbos

MM-kisojen neljäntenä päivänä pelattiin päätökseen kolme ottelua. Mark Allenin ja Ryan Dayn ottelun molemmat jaksot pelattiin päivän aikana, ja ottelusta tuli täysin erilainen kuin odotettiin. Peli alkoi tasaisesti, ja ensimmäiselle tauolla lähdettiin Dayn 3-1-johtoasemassa. Molemmat olivat tehneet yhden yli 70 pisteen sarjan (Allen 73, Day 79), ja ottelu olikin alkanut kovatasoisesti.

Tauon jälkeen suunta kuitenkin kääntyi täysin. Allen tasoitti 67 ja 81 pisteen sarjoilla tilanteeksi 3-3, vaikka Dayllakin oli paikkansa. Seuraava erä oli tiukka, mutta sekin ratkesi Allenin eduksi, tosin vasta väripalloilla. Kahdeksannen erän pohjoisirlantilainen ryösti viimeisellä pinkillä saatuaan paikan Dayn helpon pussitusvirheen jälkeen, ja yhdeksänteen hän teki satasen. Niinpä Allen johti ottelua ensimmäisen jakson päätteeksi 6-3.

Toinen jakso alkoi Allenin 63, 54 ja 58 pisteen sarjoilla. Daylla oli kohtalainen paikka jokaisessa erässä, mutta hän ei niitä käyttänyt – Dayn suurimmat sarjat toisella jaksolla olivat 22 ja 25 pisteen mittaisia. Erässä numero 13 hän ei sitten enää paikkoja saanutkaan, vaan Allen teki 92 pisteen sarjan ja voitti ottelun murskaavasti 10-3. Hän voitti pelin viimeiset yhdeksän erää peräkkäin ja tiputti viime vuonna toiselle kierrokselle edenneen Dayn jatkosta.

Samaan aikaan Allenin ja Dayn ottelun ensimmäisen jakson aikana Ding Junhui ja Mark Davis pelasivat ottelunsa toisen jakson, johon lähdettiin Davisin 4-3-johtoasemista. Ensimmäinen jakso oli ollut erittäin hidas, minkä takia siinä oli ehditty pelata vain seitsemän erää. Davis, joka oli voittanut avausjakson ensimmäiset neljä erää, aloitti toisenkin hyvin tekemällä 106 pisteen sarjan. Kymmenettä kertaa pääsarjassa esiintyvä Davis ei ollut aiemmin urallaan tehnyt Cruciblessa yhtään satasta, vaikka hän on urallaan tehnyt niitä yli 180.

Yhdeksäs erä oli taatusti ottelun erikoisin, sillä Ding pääsi yrittämään maksimia, mutta unohti sen ja pelasi epähuomiossa päällevedon siniselle. 97 pisteen sarja riitti kuitenkin tuomaan hänelle kavennuksen. Myös seuraavat kaksi erää päättyivät Dingin voittoon, joten viimeiselle tauolle lähdettiin kiinalaisen 6-5-johtoasemista.

Tauon jälkeiset erät olivat tiukkoja eikä niissä sarjoilla juhlittu. Molemmat voittivat tauon jälkeisistä neljästä erästä kaksi, ja ainoa yli 50 pisteen sarja oli Dingin tekemä 58:n break. Sen jälkeen kiinalainen teki kuitenkin 73 ja 85 pisteen sarjat ja voitti ottelun lopulta 10-7. Hän ei ollut huippuvireessä, mutta pelasi kuitenkin hyvän ottelun ja ansaitsi jatkopaikan.

Kolmas loppuun pelattu ottelu oli Ali Carterin ja Alan McManusin vääntö, jonka toiselle jaksolle lähdettiin Carterin 6-3-johtoasemista. Englantilainen jatkoi siitä, mihin avausjaksolla jäi, ja teki toisen jakson ensimmäiseen erään 52 ja 53 pisteen sarjat siirtyen jo 7-3-johtoon. McManus kavensi voitettuaan tiukan yhdennentoista erän, mutta Carterin siirryttyä 69 pisteen sarjalla 8-4-johtoon ottelun ratkaisu alkoi tuntua tapahtuneen. Viimeiselle tauolle mentiin 8-5-tilanteessa McManusin kavennettua lukemia.

Tauon jälkeen Carter voitti neljännentoista erän, vaikka McManusilla oli siinäkin hyvä paikka. Seuraavaan erään syntynyt 76 pisteen sarja päätti ottelun, ja kahdesti MM-finaalissa esiintynyt Carter eteni jatkoon varsin selvin 10-5-lukemin. Voitto oli hänelle helpotus jo pelkästään sen tuomien palkintorahojen muodossa, sillä tappiolla hän ei olisi saanut punnan puntaa rankingiinsa, mutta voitto varmisti jo 20 000 puntaa. Summalla on merkittävä vaikutus Carterille, joka syöpähoitojensa takia oli pitkään sivussa ja joka oli ennen ottelua tienannut kauden aikana vain 8 000 puntaa. Hän olikin jopa vaarassa joutua taistelemaan Main Tour -paikastaan ensi kauden päätteeksi, mutta voitto helpottaa tilannetta huomattavasti.

Ronnie O’Sullivan johtaa avausjakson jälkeen Craig Steadmania 7-2. Heti avauserässä hallitsevalla MM-kakkosella oli tilaisuus tehdä maksimi, mutta paikka ei ollut helppo ja sarja katkesikin 104 pisteen kohdalla. Toinenkin erä meni O’Sullivanille 61 pisteen sarjalla, mutta Steadman kavensi 71 pisteen sarjalla ja osoitti, että hänkin osaa pelata. Tauolle mentiin O’Sullivanin 3-1-johtoasemassa.

Tauon jälkeisissä erissä toistui sama kaava: Steadman pelasi erinomaista turvapeliä ja sai paikkoja, mutta ei kuitenkaan käyttänyt niitä riittävän tehokkaasti. O’Sullivaninkaan turvapeli ei huonoa ollut, mutta Steadman haastoi hänet vahvasti. Seitsemännessä erässä O’Sullivan siirtyi 59 pisteen sarjalla 5-2-johtoon, mutta Steadman oli lähellä kavennusta tehtyään 55:n breakin seuraavaan erään. O’Sullivan teki kuitenkin kaksi pienempää sarjaa ja voitti erän väripalloilla. Jakson viimeiseen erään hän teki kaksi hyvää sarjaa, joista toinen oli pelin suurin sitten avauserän – 54 ja 75 – ja jakso päättyi O’Sullivanin 7-2-johtolukemissa. Steadman pelasi paremmin kuin numerot osoittavat, etenkin hänen turvapelinsä oli hyvää, mutta vaikka helppoja virheitä ei nähty valtavasti, hän ei kuitenkaan käyttänyt paikkojaan riittävän hyvin.

O’Sullivanin ottelussa nähtiin erikoinen tilanne, sillä hän ei ollut tyytyväinen kenkiinsä ja riisui ne. O’Sullivan pelasi hetken sukkasiltaan, mutta lainasi lopulta turnauspäällikkö Mike Ganleylta kengät. Periaatteessa ilman kenkiä hetken aikaa pelannut O’Sullivan rikkoi lajin pukukoodia, ja hänen tulisi saada siitä sakot.

Iltajakson alkava ottelu oli eriskummallinen koitos Mark Williamsin ja Matthew Stevensin välillä. Heti ensimmäiset erät näyttivät suuntaa jakson kululle, ja tauolle mentiin 111, 96 ja 57 pisteen sarjat tehneen Stevensin 3-1-johdossa. Williams oli voittanut todella nihkeän avauserän, jonka ainoa yli kymmenen pisteen sarja oli hänen tekemänsä 22, joka oli myös Williamsin suurin sarja ennen taukoa. Kuvaavaa on, että avauserässä peräti seitsemän kertaa pussitettiin yksi punainen, mutta ei muita palloja.

Tauon jälkeen Williams kavensi 65 pisteen sarjalla, mutta se jäi hänen päivän viimeiseksi erävoitokseen. Ainoastaan yhden yli 50 pisteen sarjan – 51 – lopuissa erissä tehnyt Stevens nimittäin voitti neljä erää putkeen ja johtaa ottelua avausjakson jälkeen peräti 7-2. Erät toistivat samaa kuviota: Williams saa hyvän paikan, sarja katkeaa, Stevens voittaa väripalloilla. Seitsemännessä ja kahdeksannessa erässä kaksikko löi kilpaa valkoista palloa pussiin ja molemmat saivat useita paikkoja, mutta niin vain Williams hävisi molemmat – itse asiassa hän löi molemmissa helpohkon vihreän ohi. Toisessa niistä hän sai vielä paikan, toisessa ei. Edes yksi erinomainen snooker, josta Stevens löi useasti ohi, ei riittänyt tuomaan Williamsille erävoittoa.

Viimeinen erä kuvasi koko jakson jälkimmäistä puolikasta hyvin: Stevensin sarja jäi liian lyhyeksi (47) ja Williams sai hyvän paikan, mutta hän mokasi sen. 51 pisteen sarja ei riittänyt erävoittoon, ja Stevens voitti erän jälleen kerran väripalloilla. Hän pääseekin toiselle jaksolle turvallisen tuntuisessa 7-2-johtoasemassa, vaikka Williamskaan tuskin on vielä antanut periksi.

MM-turnauksen otteluohjelma ja kaikki tulokset

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliVideo: Ding Junhui unohti jahtaavansa maksimia
Seuraava artikkeliMM-kisojen viidennen päivän vetovihjeet – Hull yllättää Murphyn?