Australian Open: viidennen päivän ennakko

Aditya Mehta
Aditya Mehta

Viidentenä ja viimeisenä karsintapäivänä ratkaistaan, ketkä pääsevät Australian Openin pääsarjaan. Ottelut pelataan kahdessa jaksossa. Molemmissa niistä kahdeksan sijoitettua pelaajaa kohtaa kaksi tai kolme karsintaottelua voittaneen vastustajan.

Käsittämättömän hyvin edellisellä kierroksella pelannut Aditya Mehta kohtaa Andrew Higginsonin. Higginsonin edellinen kausi oli huono, vaikka hän loppua kohden paransikin, eikä tämäkään alkanut hyvin, sillä Higginson hävisi Wuxi Classicin karsintaottelunsa 5-0. Kolme ensimmäistä freimiä hän hävisi oltuaan myöhässä. Hän ei ymmärrettävästi pystynyt kovin hyvään peliin saavuttuaan kiireessä paikalle. Higginson on siis arvoitus. Mehta toisaalta eteni neljännelle karsintakierrokselle upealla 5-2-voitolla Cao Yupengista. Kauden toistaiseksi tasokkaimmassa ottelussa jokaiseen freimiin tehtiin yli 50 pisteen sarja. Mehta teki viisi yli viisikymppistä, joista paras oli 108. Mikäli Mehta pelaa yhtä hyvin, Higginson kaatuu takuuvarmasti. Mehta pelasi ennen Cao-ottelua Sanderson Lamia vastaan voittaen ottelun 5-0. Siihen hän teki neljä yli 50 pisteen sarjaa. Mehtan pelivire on siis kunnossa, Higginson ei ole päässyt pöytiin tutustumaan. Tämä on yksi otteluista, joissa sijoitettu pelaaja voi hävitä. Higginsonin voitto saattaisi itse asiassa olla jopa pieni yllätys.

Myös Jamie Jones pelasi huippupeliä voittaessaan John Astleyn 5-3. Seuraavaksi vastaan asettuu hauska tyyppi ja takkuisen pelin ystävä Mark King. Kingin avaus kauteen Wuxi Classicin karsinnoissa oli keskinkertainen. Jones antoi Astleyta vastaan tälle paljon paikkoja, mutta Astley ei pystynyt käyttämään niitä tehokkaasti. Kingkään ei ole tunnettu hyvänä sarjojen tekijänä – takkuinen peli on Kingille ominaista. Kuvaavaa on, että yli 20 vuotta ammattilaisena ollut King on tehnyt sinä aikana 102 satasta. King on kuitenkin menestynyt ihan hyvin: hän on ollut rankingturnauksen finaalissa ja maailmanlistalla parhaimmillaan yhdestoista. Jos Jones vaan saa tehtyä sarjoja samalla tasolla kuin edellisissä karsintaotteluissaan, hän voittanee ottelun. Jos ei ja jos freimeistä tulee takkuisia, King on selvä suosikki.

Tom Ford kohtaa Oliver Brownin. Ford aloitti kautensa heikosti, Brown vastaavasti on tällä hetkellä jokaisen snookeria seuraavan hämmästyksen kohteena. Voittaessaan Gary Wilsonin Brown pelasi paikoitellen erinomaisesti. Siinäkin ottelussa tehokkaasti saadut paikkansa hyödyntävä pelaaja olisi voinut Brownin voittaa. Onko Ford sitten sellainen? Se jää nähtäväksi. Viime kauden lopulla hän pelasi hyvää peliä, tämän kauden ensimmäinen ottelu taasen oli heikko. Häät kausien välisellä tauolla ovat voineet myös vaikuttaa, vaikka yhdestä pelistä ei tulisikaan vetää suuria johtopäätöksiä. Joka tapauksessa Brown on voitettavissa, mutta se vaatii saatujen paikkojen hyödyntämistä hyvällä prosentilla.

Scott Donaldson on esiintynyt karsinnoissa vakuuttavasti. Hän on voiton päässä matkasta Australiaan – vain Kurt Maflin seisoo tiellä. Maflinin avaus kaudelle oli hyvä, ei erinomainen, mutta hyvä. Viime kauden loppu oli hieman heikompi. Donaldson oli edellisessä pelissään fantastinen, sitä edeltävissäkin hän on pelannut vahvasti. Kumpi tahansa voi voittaa, mutta jos Donaldson pelaa samalla tasolla kuin edellisessä ottelussaan, hän etenee taatusti jatkoon.

Mark Joyce on pelaaja, joka pelaa hyvin silloin, kun sitä vähiten odottaa. Tällä hetkellä en yllättyisi, mikäli Ian Burns Joycen voittaisi, mutta Joycen arvaamattomuuden vuoksi Burnsista on vaikea tehdä suosikkia. Joyce ei Wuxi Classicin karsinnoissa pelannut hyvin, vaikka ottelunsa voittikin. Burns sen sijaan hävisi Wuxin karsintapelinsä, mutta on näissä karsinnoissa pelannut erinomaisesti. Vastustajat eivät ole juurikaan paikkoja saaneet. Huolimatta Burnsin rankingista, joka on sadan paikkeilla, ei hänen etenemisensä Australiaan olisi suuri yllätys. Siitä huolimatta Joyce on ottelussa suosikki.

Otteluohjelma ja kaikki tulokset