Biljardin erilaiset pelimuodot

snooker biljardin UK Championship tekoäly snookerin mastersin tour championship

Biljardissa on useita erilaisia muotoja, kuten monissa muissakin suosituissa peleissä. Pelaamiseen tulee omalla tavallaan enemmän mielekkyyttä, kun pelitapoja on monia erilaisia. Tämä näkyy ylipäätään pelimaailmassa, sillä myös nettikasinoilla, kuten Comeon Suomi, on tarjolla monia erilaisia tapoja pelata tietyn tyyppisiä pelejä. Pelimuotojen vaihtelu tuo pelaamiseen mielekkyyttä, haastavuutta sekä usein herättää kiinnostuksen yleisesti koko peliin. Tässä artikkelissa esittelyssä on neljä eri muotoa biljardista. 

Snooker – vain valkoista palloa lyödään

Pelin tarkoitus kaikessa yksinkertaisuudessaan on lyödä valkoista palloa, jolla sitten osutaan muihin pöydällä oleviin palloihin. Palloja alussa on pöydällä 15 punaista ja kuusi muun väristä: keltainen, vihreä, ruskea, sininen, vaaleanpunainen ja musta. Tarkoitus saada pallot pöydän kulmissa ja reunoissa sijaitseviin pusseihin. Myös kymmenen punaisen pallon käyttö on mahdollista. Pisteitä pelissä jaetaan vain pussiin menneistä palloista, joista kullakin on siis oma pistearvo, aina riippuen pallon väristä. Erän voittaa tietenkin enemmän pisteitä takonut pelaaja ja ottelu päättyy kun sovitut erät on pelattu.

Peli on erityisen suosittu useissa englanninkielisissä maissa. Mutta viime aikoina peli on lisännyt suosiotaan useissa Kaakkois-Aasian maissa, kuten Thaimaassa sekä Kiinassa. Suomessa peli ei kuitenkaan ole niin suosittu kuin biljardin muut muodot.

Pool – useiden variaatioiden peli

Yleisimmät pelimuodot ovat: 8 -pallo, 9 -pallo, 10 -pallo, 14.1 eli Straight pool, Killeri, One pocket ja Rotaatio. Peleissä käytetään yleensä 16 saman kokoista palloa, valkoista numeroimatonta lyöntipalloa ja 15 kohdepalloa. Kohdepallot on numeroitu yhdestä viiteentoista. Pieni numeroiset pallot, luvut 1–7 ovat yksivärisiä ja iso lukuiset luvuilla 9–15 olevat pallot ovat raidallisia. 

Erityisesti 8-palloa pelatessa tällä kahtiajaolla on merkitystä. Pallo numero 8 on musta. Rotaatiopeleissä, 7 -pallo, 9 -pallo ja 10 -pallo pelataan nimensä mukaisesti 7:llä 9:llä tai 10 pallolla ja tietenkin valkoisella lyöntipallolla. Näissä taas pallojen värillä ei ole merkitystä, vain ja ainoastaan numeroilla. 8 palloa varten on olemassa myös numeroimattomia pallosarjoja, joissa lyöntipallon lisäksi on yksi kokomusta, 7 keltaista sekä 7 punaista palloa. 

Kara – pelaamista pussittomalla pöydällä

Karaa pelataan yleensä lämmitetyllä, pussittomalla karapöydällä käyttäen kolmea palloa. Pisteitä tulee tekemällä karoja, eli osumalla omalla lyöntipallolla molempiin muihin palloihin, muiden lajikohtaisten sääntöjen edellyttämillä tavoilla. Karassa on kaksi erilaista pelityyliä, on suora Kara ja sitten kolmen vallin Kara.

Suorassa karassa tarkoitus on pyrkiä osumaan omalla pallolla kahteen toiseen palloon. Kun lyönti onnistuu, saa silloin yhden pisteen ja lyöjä voi jatkaa. Jos lyönti ei onnistu niin karaa ei tule ja vuoro siirtyy vastustajalle. Kolmen vallin karassa pyritään osumaan omalla pallolla kahteen muuhun palloon, kuitenkin niin, että ennen viimeistä kosketusta pitäisi osua lisäksi vähintään kolmeen valliin. 

Kaisa, lempinimeltään Karoliina

Tätä muotoa pelataan lähinnä Suomessa. Erikoisuus piilee siinä, että molemmilla pelaajilla on oma kivi, eli lyöntipallo. Pelissä on yhteensä viisi palloa, keltainen pallo (Kaisa), kaksi punaista palloa sekä kaksi valkoista palloa (pelaajien kivet). Pallojen läpimitta on hieman pienempi kuin pöydän pussien suuaukko. Kaisabiljardissa käytettävät biljardikepit ovat pidempiä ja painavampia verrattaessa tavalliseen biljardikeppiin. Pelissä tarkoitus on pelata 60 pisteeseen.

Pisteitä tulee pallojen pussituksesta, sekä lisäpisteitä saa pussituksen yhteydessä hankituista kosketuksista muihin palloihin. Ennen jokaista lyöntiä on ilmoitettava, että mitä palloa yrittää ja mihin pussiin. Peliä vaikeuttaa, että osumat valleihin ja toisten pallojen kautta lyömiset täytyy maalata. Kaisa pelissä pistetaulukko kannattaa olla näkyvillä pelin aikana, koska pisteitä tulee monista eri yhdistelmistä ja niitä vaikea muistaa ulkoa.


Edellinen artikkeliRonnie O’Sullivan aloittaa UK Championshipin Michael Whitea vastaan
Seuraava artikkeliBiljardi harrastuksena