Bingham, Ding ja Selbyn voittanut McGill kahdeksan joukkoon

Anthony McGill
Kuva: Monique Limbos

Ensimmäiset pelaajat ovat jo varmistaneet paikkansa snookerin MM-puolivälierissä. Aivan ensimmäisenä paikan kahdeksan joukkoon varmisti Anthony McGill, joka voitti hallitsevan maailmanmestarin Mark Selbyn hienon peliesityksen jälkeen 13-9. Ensimmäisen jakson jälkeen ottelu oli tasan 4-4, mutta Selbyn 120 pisteen sarjasta huolimatta skotlantilainen McGill voitti toisen jakson neljästä ensimmäisestä erästä kolme ja siirtyi kuskin paikalle ottelussa. Vartin tauon jälkeen Selby vielä kavensi, mutta McGill teki 125 pisteen sarjat ja voitti tauon jälkeisistäkin neljästä erästä kolme siirtyen jo 10-6-johtoon.

Selby lähti viimeiselle jaksolle selkeänä takaa-ajajana, mutta McGill voitti jakson ensimmäisen erän ja Selbyn kavennettua lukemia yhdellä siirtyi vain erän päähän jatkopaikasta. Selby kuitenkin kavensi voittamalla viimeisen erän ennen taukoa ja teki vielä satasen (101) tauon jälkeen. McGill kuitenkin teki erään numero 22 komean 82 pisteen sarjan ja yllätti hallitsevan mestarin Selbyn 13-9-lukemin. Ottelu ei ollut mikään kolikonheitto, vaan kuten lukematkin osoittavat, McGill ansaitsi jatkopaikkansa.

Ottelu oli erittäin kovatasoinen. 22 erään tehtiin peräti 18 vähintään 50 pisteen sarjaa. Lista on todella komea: Selby 51, 54, 57, 65, 67, 83, 87, 101, 120, McGill 54, 56, 63, 68, 73, 74, 82, 87, 125. McGill ei siis ollut millään lailla ylivertainen sarjojen teossa vaan antoi Selbylle tasavertaisen vastuksen myös turvapelissä. Se jos mikä on erittäin vakuuttavaa.

Mainos:

Toisena pelaajana jatkopaikan varmisti Ding Junhui, joka voitti John Higginsin 13-9. Higgins johti ottelua 5-1 ja avausjakson jälkeen 5-3, mutta Ding voitti siirtyi toisen jakson aikana johtoon. Jakson ensimmäiset neljä erää menivät tasan 2-2, mutta vartin tauon jälkeiset toiset neljä freimiä päättyivät kaikki Dingin voittoon. Kun Ding vielä voitti kolmannen jakson ensimmäisen puolikkaan 3-1 ja johti ottelua jo 12-8, tulos vaikutti selvältä. Higgins kuitenkin kavensi voitettuaan seuraavan erän viimeisellä mustalla ja sai erässä numero 22 tilaisuuden toistaa tempun Dingin pussitettua epäonnekkaasti valkoisen pallon ja jätettyä vapaapallon tilanteessa, jossa vastustaja tarvitsi jo kolme snookeria. Skotti ei kuitenkaan käyttänyt paikkaansa, ja Ding pääsi ratkaisemaan erän ja samalla ottelun itselleen.

Higginsin otteet heikkenivät paljon avausjakson jälkeen, ja viimeisen jakson aikana etenkin hänen turvapelinsä oli heikkoa. Tappiota voikin pitää ansaittuna lopputuloksena. Ding avauskierroksen tapaan aloitti vaisusti, mutta paransi huomattavasti ja pelasi hyvällä tasolla. On kuitenkin hankala uskoa, että samanlainen peli riittäisi viemään häntä päätyyn asti. Joka tapauksessa olemukseltaan pirteältä vaikuttanut kiinalainen pelaa paljon paremmin kuin kertaakaan kauden aikana kotimaansa ulkopuolella.

Myös Stuart Bingham on jo varmistanut jatkopaikkansa. Hän voitti Graeme Dottin selvästi 13-5. Ensimmäinen jakso meni Binghamille 6-2-lukemin, toinen puolestaan 5-3. Lukemat olisivat voineet olla tiukemmatkin, sillä väripalloille asti menneet freimit päättyivät Binghamin eduksi 4-0. Etenkin toisen jakson viimeiset kaksi erää olivat erittäin tärkeitä. Dottilla oli molemmissa erinomainen paikka, mutta hän mokasi tilaisuutensa. Jos vuoden 2006 maailmanmestari olisi voittanut molemmat freimit, viimeiseen jaksoon olisi lähdetty Binghamin 9-7-johtoasemassa, mutta erien käännyttyä vastustajalle tilanne olikin toivottoman tuntuinen 11-5.

Kolmas jakso olikin lähinnä muodollisuus. Dott sai pari kelvollista paikkaa, mutta 49 ja 104 pisteen sarjat riittivät Binghamille, joka voitti jakson molemmat erät ja siten eteni puolivälieriin suorastaan ylivoimaisesti. Hän ei ollut mitenkään poikkeuksellisen hyvä, mutta heikkoa Dottia vastaan ei ihmeitä tarvittu. Ottelusta olisi voinut tulla tiukempikin, mutta Bingham sai väännettyä muutaman tiukan ja takkuisen erän itselleen ja hallitsi ottelua selvästi alusta alkaen.

Mark Allen johtaa Barry Hawkinsia niukasti 9-7 yhä kesken olevassa ottelussa. Varsin tasokas ensimmäinen jakso päättyi Allenin 5-3-johtolukemissa, mutta toisen jakson erät menivät tasan 4-4. Toinen jakso oli vielä ensimmäistä kovatasoisempi, siitä osoituksena esimerkiksi peräkkäisiin eriin 10-13 tehdyt sarjat: 92 (Hawkins), 115 (Allen), 108 (Hawkins), 131 (Hawkins). Etenkin jakson viimeinen erä oli tärkeä, ja se päättyi Hawkinsin voittoon. Hän tarvitsi yhden snookerin, mutta teki sen ja pitkän taistelun jälkeen pussitti viimeiset kolme palloa ja voitti erän viimeisellä mustalla.

Neil Robertson puolestaan johtaa Ali Carteria 6-2. 51, 58, 60, 115 ja 129 pisteen sarjat tehnyt Robertson on avauserän jälkeen käytännössä rankaissut Carteria jokaisesta tämän virheestä. Ei avauskierroksen voiton myötä tämän kauden tienestinsä 3,5-kertaistanut Carterkaan ole huonosti pelannut, mistä osoituksena ovat esimerkiksi 52 ja 99 pisteen sarjat, mutta hänen virheensä ovat kostautuneet joka kerta. Robertson onkin erinomaisten otteidensa myötä noussut monien silmissä turnauksen suurimmaksi voittajasuosikiksi.

Turnauksen otteluohjelma ja kaikki tulokset

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliReanne Evansin kymmenen vuoden putki katkesi – naisten maailmanmestaruus Hongkongiin
Seuraava artikkeliTaistelu Main Tour -paikoista lähes ratkennut