Hurjaa draamaa Cruciblessa – Bingham selvisi Dottin hirmukiristä, Trump nousi decider-voittoon

Stuart Bingham
Kuva: Monique Limbos

Snookerin MM-kisojen avauskierros alkaa pikkuhiljaa lähestyä loppupuoltaan, ja jo ensimmäiseen viiteen päivään on mahtunut käsittämätön määrä korkeimman tason snookerdraamaa. Nyt jo yhteensä neljä ottelua on venynyt aina viimeiseen ratkaisevaan erään saakka: tiistai-iltana Graeme Dott oli tuskastuttavan lähellä yhtä kaikkien aikojen Crucible-nousuista, mutta avausjakson jälkeen 8-1 johtanut Stuart Bingham piti päänsä kasassa ja voitti 10-9, ja keskiviikkona Judd Trump nousi 7-4-tappioasemasta katkaisuerävoittoon Thepchaiya Un-Noohista. 

Dott oli ollut aamun avausjaksossa todella heikossa iskussa, ja hyvin breikkiä rakentanut Bingham pääsi toiseen jaksoon lähes satavarmasti voittoon vievästä asemasta. Illan Dott aloitti väkivahvasti 114, 70 ja 77 pisteen sarjoilla, mutta Binghamin katkaistua voittoputken sopivasti ennen minitaukoa, vaikutti 9-4-lukemissa ollut ottelu vieläkin selvältä tapaukselta.

Seuraavaan erään Binghamille tarjottiin paikkoja ratkaista ottelu, mutta kun Dott hoiti kotiin sen ja vielä seuraavankin, alkoivat ensimmäiset tummat pilvet ilmestyä vuoden 2015 maailmanmestarin taivaalle. Tilanne eskaloitui dramaattisesti seuraavassa erässä, kun Bingham hävisi erän superharvinaisella tavalla: suoraan punaisen nähnyt englantilainen löi kolmesti täysin ohi punaisesta, ja näin erä merkittiin Dottille jo neljän minuutin pelaamisen jälkeen!

Mainos:

Tässä vaiheessa oli jo selvää, että 42-vuotiaan ex-maailmanmestarin aivot eivät pelittäneet normaalisti, ja kaksi seuravaa erää olivat tuskallista katsottavaa, kun aivan hukassa ollut Bingham tuhlaili paikkansa, siinä missä Dott alkoi silmin nähden uskoa mahdollisuuksiinsa.

Katkaisuerään mentäessä momentum oli toki vahvasti Dottin nurkassa, mutta henkisesti pitkältä takamatkalta katkaisuerään noussut pelaaja on omituisessa asemassa: yhtäkkiä jo mahdottomalta tuntunut voitto on jälleen täysin otettavissa, ja paineet saattavat palata yllättäen myös kirijän niskaan.

Ehkä näin kävi myös tällä kertaa: molemmat pelaajat jättivät ensimmäiset paikkansa käyttämättä, ja kun Dott missasi punaisen restillä ja oli epäonnekas jättäessään sen Binghamille, kiskoi englantilainen jostakin tärkeän 27-pisteisen sarjan, ja siitä seurannut snooker toi lopulta Binghamin ottelupallotilanteeseen. Muutaman minuutin hermostunut snookertaistelu päättyi Binghamin osalta suureen helpotukseen, kun taas Dott joutui nieleskelemään huippukiristään huolimatta tappion katkeraa kalkkia.

”Kaikki meni minua vastaan, kaikki meni pieleen. Kolmen missin tilanteen jälkeen asiat tilanne muuttui pahasta vielä pahemmaksi. Jotenkin onnistuin tekemään katkaisuerässä breikin, ja pystyin pysymään kontrollissa”, Bingham päivitteli dramaattista voittoaan World Snookerin mukaan. Parin päivän lepotauon jälkeen englantilainen kohtaa toisella kierroksella toisen skotin, nelinkertaisen maailmanmestarin John Higginsin. 

Trump selvitti horjuen ensimmäisen testin 

Toissapäivänä Mark Selby joutui kirimään 5-1-tappioasemasta voittoon Zhao Xintongista, ja eilen Ronnie O’Sullivan putosi shokeeraavasti MM-turnauksesta amatööri James Cahillin käsittelyssä. Suursuosikkien alakulo näytti mahdollisesti jatkuvan tänäänkin, kun eilen vain yhteen yli 50 pisteen sarjaan pystynyt Judd Trump aloitti toisen jaksonsa Thaimaan Un-Noohia vastaan 6-3-takamatkalta.

Jakson ensimmäiset kaksi erää jaettiin, mutta kahdesta hermostuneesta pelaajasta ensimmäistä voittoaan Cruciblessa etsinyt thaimaalainen oli hermostuneempi, ja virheistä huolimatta Trump voitti neljä seuraavaa erää kääntäen ottelun päälaelleen.

Huononakin hetkenä Un-Nooh omaa kyvyn salamannopeaan breikinrakenteluun, ja kaksi viiltävän vahvaa sarjaa kolmeen seuraavaan erään tarkoittivat sitä, että jo neljättä kertaa viiden päivän sisällä Cruciblessa nähtiin ratkaiseva 19. erä.

Ensimmäinen mahdollisuus siinäkin siunautui Un-Noohille, mutta 30-pisteisen sarjan päätti loistavan pakanhajoituksen jälkeen epäonnisesti vaikeaan asemaan jäänyt kivi. Trumpin vastaisku näytti jo riittävän otteluvoittoon, mutta hermot olivat pinnassa myös Juddernautilla, ja yksinkertaisen päällevedon pitkäksi vetäminen nosti thaimaalaisen toiveita.

Viime vuoden kypsempi Trump ei ehkä ollut läpi ottelun nähtävillä Un-Noohia vastaan, mutta kaikkein ratkaisevimmilla hetkillä muutama loistava safetylyönti ratkaisi ottelun Trumpin eduksi. Ikävästä snookerista Un-Noohin lyönti epäonnistui täysin, ja englantilaisella oli helppo työ edetä toisena vuonna perättäin MM-kisojen toiselle kierrokselle katkaisuerävoiton turvin.

Potentiaalisen puolivälierävastus O’Sullivanin putoaminen tarkoittaa sitä, että loistavan kauden pelanneen Trumpin mahdollisuudet voittaa uran ensimmäinen maailmanmestaruus ovat entistä paremmat, ja putoaminen avauskierroksella olisi ollut valtava pettymys. Nyt urakka jatkuu toisella kierroksella Ding Junhuita vastaan, mutta varmaa on se, että Trumpin on parannettava huomattavasti, jos hän mielii pokaalia parin viikon päästä nostella.

David Gilbert oli menestyksekäs pelatessaan Cruciblessa ensimmäistä kertaa sijoitettuna pelaajana, hän eteni toiselle kierrokselle 10-7-voiton turvin Joe Perryn kustannuksella. Gilbert kohtaa toisella kierroksella mestaruutta puolustavan Mark Williamsin. 

Pohjois-Irlannin Mark Allen sen sijaan näyttää seuraavan O’Sullivanin reittiä yllätystappioon: täysin tuuliajolla ollut Allen on avausjaksonsa jälkeen 7-2-tappiolla Robin Hullin MM-karsintojen avauskierroksella pudottanutta Zhou Yuelongia vastaan.

Barry Hawkins sen sijaan oli totutun vahvassa Crucible-vireessä avatessaan urakkansa debytantti Li Hangia vastaan: Hawkins voitti ottelun kahdeksan ensimmäistä erää ja johtaa avausjakson jälkeen murskaavasti 8-1.

MM-turnauksen televisioinnista Suomessa vastaavat tutusti Eurosport, ja tällä kertaa ilmaisia lähetyksiä on tarjolla myös TV Kutosen puolella. Unibetin ilmaisesta live stream -palvelusta löydät tietoa TÄSTÄ LINKISTÄ. 

MM-turnaukseen on tarjolla paljon viihdykettä myös vedonlyönnin muodossa, TÄSTÄ löydät joukon loistavia tarjouksia ja kampanjoita, joiden avulla Crucible-viikoista muodostuu entistä jännittävämpiä. MM-turnauksen otteluohjelman ja kaikki tulokset löydät TÄSTÄ. 


Pelaajat: ,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliSnookerhistorian suurin shokki? Amatööri James Cahill pudotti O’Sullivanin MM-kisoista!
Seuraava artikkeliSnooker MM 2019: Shaun Murphy – Neil Robertson