Snookerkiertue palaa Kiinaan – China Championship käynnistyy maanantaina

Luca Brecel
Kuva: Monique Limbos

Snookerkauden neljäs rankingturnaus pyörähtää käyntiin Suomen aikaa varhain maanantai-aamuna. China Championship pelataan nyt toista kertaa rankingturnauksena, ja palkintopotti on jälleen komea, vaikka se hieman Kiinan ykköskisoista tänä vuonna jääkin. Paikalla onkin suurin osa maailman kärkipelureista, paria merkittävää poisjääntiä lukuunottamatta, ja luvassa on mielenkiintoinen snookerviikko.

Toissa vuonna ensimmäistä kertaa pelattu, tuolloin kutsuturnauksen muodossa järjestetty China Championship kohahdutti tuolloin hurjalla 200 000 punnan pääpalkinnolla, jonka pokkasi lopulta John Higgins. Viime vuonna turnaus järjestettiin ensimmäistä kertaa rankingturnauksena, ja pääpalkintoa pääsi juhlimaan uransa ensimmäisen ison turnausvoiton napannut Luca Brecel. 

Moni odotti, että belgialaisen superlahjakkuuden ketsuppipullo olisi kauan odotetun läpimurron myötä auennut toden teolla, mutta loppukausi oli keppinsä kanssa ongelmissa olleelle nuorukaiselle iso pettymys. Tämäkään kausi ei ole vielä kunnolla lähtenyt käyntiin, mutta ehkä paluu uran tähänastisen kohokohdan tapahtumapaikalle herättää Brecelin jälleen tositoimiin. Belgialainen kohtaa avausottelussaan avauskauttaan ammattilaisena viettävän Joe O’Connorin. 

Brecelin kanssa samassa kaavion neljänneksessä vaanivat myös Marco Fu ja Shaun Murphy. Silmäleikkauksensa jälkeen paluuta tekevä Fu väläytti jo etenemällä World Openin puolivälieriin saakka, kun taas Murphy ei ole vielä rikkonaisen alkukautensa aikana mainittavia menestyksiä saavuttanut.

Trump ja Higgins kaavion vaikeimmassa osassa 

Samaa voi sanoa myös Judd Trumpista, jonka heikkoa alkukautta alleviivasi 6-2-tappio Kyren Wilsonin käsittelyssä Shanghai Mastersin avauskierroksella. Helpolla ei Juddernaut kauttaan saa käyntiin Guangzhoussakaan, sillä kaavion neljännes on pullollaan laatusnookeristeja.

Jamie Jones vakuutti kevään MM-kisoissa ja on ehtinyt jo alkukaudesta tehdä uransa ensimmäisen maksimibreikin, ja niin Yan Bingtao kuin Chris Wakelinkin ovat hyvän päivän sattuessa kovan tason tekijöitä. Stuart Bingham saa vastaansa pitkästä aikaa rankingfinaalissa Paul Hunter Classicissa pelanneen, uransa mahdollisesti viimeistä kautta pelaavan ikitaistelija Peter Ebdonin. 

Jack Lisowskin alkukausi on ollut väkivahva, vaikka kruunu ensimmäisen rankingturnausvoiton muodossa on vielä jäänyt saavuttamatta. Lisowski kohtaa takuulla viihdyttävässä avausottelussaan Norjan Kurt Maflinin, ja vielä tämänkin lisäksi samasta paikasta välieriin taistelevat skottikaksikko Stephen Maguire ja toissavuoden mestari Higgins ja rankingturnausvoittaja Michael White. 

Kolmannesta neljänneksestä erottuvat maailmanlistan kärkipeluri Mark Selby, hallitseva Masters-voittaja Mark Allen sekä takuuvarma yleisön suosikki Ding Junhui. Selbyn kausi on alkanut kohtuullisen tukkoisissa merkeissä, samoin kuin myös Allenin, mutta tuore Ding pelasi hyvän turnauksen Shanghaissa, häviten välierän niukkaakin niukemmin Barry Hawkinsille 10-9.

Finaalin Guangzhoun reissun väliin jättäneelle Ronnie O’Sullivanille Shanghaissa hävinnyt Hawkins pelaa parasta alkukauttaan pitkiin aikoihin, ja toivoo että vire kantaa pitkälle myös China Championshipissa. Tässä viimeisessä kaavion neljänneksessä on kuitenkin kaksi jo tällä kaudella rankingvoittoon pystynyttä miestä, Australian Riga Masters -mestari Neil Robertson ja World Openin Kiinassa voittanut hallitseva maailmanmestari Mark Williams. 

Kaksi vuotta sitten China Championshipin valtava voittopalkinto oli yksi askel Kiinan turnausten kilpavarustelussa, ja tänä vuonna Evergranden sponsoroiman turnauksen roolina on jäädä rahapalkintojen puolesta pikkuveljeksi niin Shanghai Mastersille kuin uudelle lippulaivalle China Openillekin.

Tästä huolimatta voittajalle tarjottava 150 000 punnan palkinto on todellakin tavoittelemisen arvoinen; esimerkiksi viikkoa myöhemmin pelattavassa European Mastersissa on voittajalle tarjolla vain puolet China Championshipin potista.

Turnaus televisioidaan totutun kattavasti Eurosportin kanavoilla, ja sen seuraaminen onnistuu ilmaiseksi myös Unibet-TV:n välityksellä. Huipennus turnaukselle saadaan tuttuun tapaan sunnuntaina.

Kuva: Monique Limbos 


Edellinen artikkeliO’Sullivan puolusti mestaruuttaan Shanghaissa – Hawkins kaatui tasaisessa finaalissa
Seuraava artikkeliGuangzhoussa kiinalaisteinien rynnäkkö – Dott tiputti Robertsonin