Dechawat Poomjaeng jatkoon MM-karsinnoissa

Dechawat Poomjaeng
Kuva: Monique Limbos

MM-karsintojen ensimmäinen kierros on jo voiton puolella. Tiistaina pelatuissa otteluissa nähtiin kaksi katkaisufreimiä mutta myös monia ylivoimaisia esityksiä. Kahden thaimaalaisen kohtaamisesta tuli lopulta tasainen.

Dechawat Poomjaeng onnistui voittamaan Mink-lempinimellä tunnetun Nutcharut Wongharuthain lopulta 10-7. 23-vuotias Wongharuthai, yksi tämän hetken parhaista naispelaajista, esiintyi hyvin ja selvästi paremmin kuin kukaan tähän asti pelanneista naisista, mutta Poomjaeng oli tällä kertaa parempi.

Tasaisen alun jälkeen Poomjaeng pääsi neljän peräkkäisen freimivoiton turvin 6-2-johtoon, eikä Wongharuthai saanut enää vastustajaansa kiinni. Hyvin nuori nainen kyllä taisteli! 8-4-tilanteessa Wongharuthai teki tasan sadan pisteen sarjan, joka oli hänen ammattilaisuransa ensimmäinen satanen ja ilmeisesti ensimmäinen naisten ammattilaisturnauksissa tekemä sitten Reanne Evansin 2014. Edellinen MM-kisoissa satasen tehnyt nainen oli Kelly Fisher vuonna 2002.

Mainos:

Wongharuthai voitti vielä kaksi seuraavaakin erää ja sai hyvän paikan tasoittaa tilanteeksi 8-8, mutta 16:s erä kääntyi lopulta Poomjaengille, joka sinetöi seuraavassa freimissä otteluvoittonsa lukemin 10-7. Hän kohtaa karsintojen toisella kierroksella perjantaina Matthew Stevensin. Arvaamattoman thaimaalaisen on nostettava tasoaan voidakseen haastaa kokeneen vastustajansa, mutta Poomjaeng tekee ottelusta varmasti viihdyttävän!

Pinches iskussa

Tiistain yllättävimmästä esityksestä vastasi Barry Pinches. 52-vuotiaan konkarin voitto Ross Bulmanista, 21, ei sinänsä ollut yllätys, sillä ottelusta povattiin tasaista. Sen sijaan tapaa, jolla 10-6-voitto tuli, tuskin moni odotti.

Pinches iski heti toiseen erään 140 pisteen sarjan, joka on karsintojen toistaiseksi suurin. Tasaisen avausjakson jälkeen Bulman johti kuitenkin ottelua 5-4.

Toinen jakso olikin Pinchesin näytöstä. Hän voitti kuusi erää seitsemästä ja teki kaikkiin voittamiinsa eriin vähintään 50 pisteen sarjan. Tällaista Pinchesiä ei ollut hetkeen näkynyt! Kuvaavaa on, että ottelussa kaksi satasta tehnyt konkari oli ennen tiistaita tehnyt koko kauden aikana vain kolme satasta. Myös Bulman pelasi hyvin, joten ottelu oli tasokas.

Pinches kohtaa seuraavaksi Fraser Patrickin, joka on täysin voitettavissa. Tiistain esityksen perustella Pinches voi olla jopa suosikki niskavaivoista kärsinyttä vastustajaansa vastaan. Yhtä hyviä otteita voi kuitenkin olla vaikea toistaa.

Pinchesin lisäksi useampi muukin konkari eteni jatkoon. Muutama vuosi sitten ammattilaispaikkansa menettänyt Michael Georgiou vastasi yhdestä tiistain parhaista esityksistä ja voitti Peng Yisongin 10-4. Ottelu alkoi tasaisesti, mutta mitä pidemmälle peli eteni, sitä vahvemmin Georgiou sitä hallitsi. Kyprosta edustava Georgiou haastaa seuraavaksi Mark Davisin.

Myös Andrew Higginson pelasi vahvasti, eikä Andy Leestä ollut englantilaiselle vastusta. Ottelu päättyi lopulta peräti 10-3. Todennäköisesti kauden parastaan esittänyt Higginson kohtaa seuraavaksi Louis Heathcoten, joka saa pelata hyvin edetäkseen jatkoon.

Boikolta ja Nüßleltä hyvät esitykset

Nuorista pelaajista etenkin Iulian Boiko sekä Florian Nüßle pelasivat avauskierroksella vahvasti. Boiko voitti Muhammad Asifin, Nüßle Michael Judgen.

Paremmin kuin aikoihin pelannut Boiko oli lopulta omaa luokkaansa Asifia vastaan ja eteni jatkoon lukemin 10-2. Kaksi satasta tehnyt ukrainalainen johti ottelua jo avausjakson jälkeen selvin lukemin. Pakistanin väreissä pelaava Asif laittoi alussa Boikolle hyvin kampoihin, mutta kokonaisuutensa hänen esityksensä oli pettymys. Boiko kohtaa seuraavaksi Stuart Carringtonin, ja 17-vuotiaan on nostettava tasoaan edetäkseen jatkoon.

Itävaltalainen Nüßle voitti Judgen myös 10-2-lukemin. Tulos kertoo enemmän Judgen heikkoudesta kuin vastustajansa hyvyydestä. Toisaalta 21-vuotiaan Nüßlen ei tarvinnut olla parhaimmillaan, vaan peruspelikin riitti selvään voittoon. Seuraavaksi vastaan asettuva Si Jiahui tarjoaa aivan toisen tason haasteen.

Katkaisufreimejä ja 10-0

Tiistaina – tai keskiviikon puolella Suomen aikaa – nähtiin kaksi katkaisufreimiin edennyttä ottelua. Sean O’Sullivan voitti odotetun tasaisessa ottelussa Liam Grahamin 10-9. 18-vuotias Graham voitti aiemmin tänä vuonna amatöörien U21-EM-turnauksen ja nähdään ensi kaudella ammattilaisena. Voittonsa ansiosta hän sai kutsun MM-karsintoihin, ja hyvin hän pelasikin, vaikkei voittoon yltänytkään. O’Sullivan haastaa toisella kierroksella David Gracen.

Myös toinen 18-vuotias pelaaja, Gao Yang, kärsi tappion katkaisufreimissä. Andrew Pagett voitti vielä viime kaudella ammattilaisena pelanneen Gaon 10-9 illan viimeisenä päättyneessä ottelussa. Ottelu oli alusta loppuun tasainen ja ratkesi vasta väreillä. Pagett kohtaa seuraavalla kierroksella maanmiehensä Duane Jonesin, joka lähtee otteluun lievänä suosikkina.

Karsintojen toistaiseksi ylivoimaisimmasta esityksestä vastasi Allan Taylor, joka voitti Filips Kalninsin puhtaasti 10-0. Ensimmäisen jakson jälkeen tilanne oli 9-0, joten ottelu ratkesi käytännössä jo maanantaina. Latvialaisella Kalninsilla oli paikkoja muutamaan erävoittoon, ja kaksi viimeistä freimiä ratkottiin vasta viimeisellä mustalla. Paremmuudesta ei silti jäänyt epäselvyyttä. Seuraavaksi Taylor kohtaa Wu Yizen, ja ottelusta voi povata mielenkiintoista.

Muissa otteluissa voittoihin ylsi muun muassa Asjad Iqbal, joka nujersi Jenson Kendrickin yllättävän selvästi 10-3. Sekä Pakistania edustava Iqbal että englantilainen Kendrick pelaavat debyyttikauttaan ammattilaisena. Tappio merkitsi, ettei Kendrick voittanut kauden aikana yhtään ottelua, vaan kauden parhaiksi tuloksiksi jäivät kaksi tasapeliä Championship Leaguen lohkovaiheessa.

Loput ensimmäisen karsintakierroksen ottelut pelataan keskiviikkona. Samana päivänä aloitetaan ensimmäiset toisen kierroksen ottelut. Karsintakierroksia on yhteensä neljä, ja ohjelman sekä kaikki tulokset näkee esimerkiksi snooker.orgista.


Pelaajat: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliMartin O’Donnell voitti Marco Fun – MM-karsinnat vauhdissa
Seuraava artikkeliJimmy White avaa MM-karsintansa – vastassa O’Donnell