Dohertylle kirvelevä tappio – MM-karsintojen toinen päivä

Ken Doherty | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

Snookerin MM-karsinnat jatkuivat tiistaina ensimmäisen kierroksen otteluiden merkeissä. Moni peli venyi pitkäksi, ja niinpä viimeistä ottelua pelattiin vielä Suomen aikaa kolmelta aamulla. Päivä eteni pitkälti suosikkien tahdissa, mutta Ken Doherty menetti johtonsa ja kärsi yllättävän tappion.

Lee Walker – Ken Doherty 6-4

Vuoden 1997 maailmanmestari Ken Doherty kohtasi karsintojen avauskierroksella Lee Walkerin, jonka selkävaivojen vaikeuttama kausi on sujunut heikosti. Ottelu alkoikin Dohertyn hallitessa tahtia. Irlantilainen johti ottelua jo 4-1, mutta Walker tasoitti tilanteeksi 4-4 ja siirtyi 5-4-johtoon voitettuaan pitkän erän mustalla. Siinä vaiheessa ottelu keskeytettiin seuraavan jakson otteluiden alkamisen takia. Kun kaksikko lopulta pääsi illalla jatkamaan, Walker varmisti otteluvoiton.

Ottelun tasoa kuvaa hyvin se, että Walkerin suurin sarja oli 59 ja Dohertyn 48 pisteen suuruinen. Molemmat saivatkin lähes joka erässä runsaasti paikkoja, mutta sarjat jäivät lyhyiksi. Walker kohtaa seuraavaksi Nigel Bondin ottelussa, josta voi myös odottaa takkuista ja pitkää.

Mainos:

Bai Langning – Allan Taylor 6-4

Päivän tasokkaimmasta ottelusta vastasivat Bai Langning sekä Allan Taylor. Kaksikon kohtaaminen tarjosi runsaasti suuria sarjoja ja nopeita eriä. Ottelu kesti noin 2.45 tuntia – esimerkiksi Doherty ja Walker pelasivat kymmenen erää noin 4.30 tunnissa.

Ottelu todennäköisesti ratkesi kahdeksannessa erässä. Bai johti siinä vaiheessa ottelua 4-3, mutta Taylor oli erittäin lähellä kavennusta. Bai kuitenkin ryösti erän viimeisellä mustalla ja siirtyi 5-3-johtoon. Taylor kavensi vielä lukemia, mutta kiinalaisvastustaja ratkaisi seuraavassa erässä voiton 136 pisteen sarjalla.

18-vuotiaan Bai Langningin edellisestä ammattilaisottelusta oli kulunut yli vuosi, sillä hän oli koronapandemian takia pysynyt Kiinassa koko kauden ajan. Pitkä tauko huomioiden paluu oli vakuuttava. Väliin jääneen kauden takia Bai on tippumassa kiertueelta: paikan säilyttäminen vaatisi etenemistä Crucibleen, mikä lienee liikaa vaadittu. Kiinalainen osoitti kuitenkin eilen kuuluvansa ammattilaisten joukkoon. Myös Taylor pelasi hyvän ottelun, ja suuri osa muista sijoittamattomista pelaajista olisi hänen otteillaan kaatunut.

Jamie Clarke – Iulian Boiko 6-4

Viime vuonna MM-turnauksessa 16 parhaan joukkoon edennyt Jamie Clarke selvisi säikähdyksellä ottelustaan lupaavaa Iulian Boikoa vastaan. Clarke antoi Boikolle, kiertueen nuorimmalle pelaajalle, runsaasti paikkoja, mutta virheet kriittisillä hetkillä maksoivat ukrainalaiselle monta erää. Clarke ei vielä vakuuttanut, mutta hän kesti paineet ja voitti ottelun.

Pelaajat voittivat alussa eriä vuorotellen. Tärkeäksi osoittautuivat laadukasta turvapeliä sisältäneet kuudes ja seitsemäs erä. Boiko voitti kuutosfreimissä pitkän turvataistelun ja pussitti viimeisen keltaisen, mutta vaikea vihreä meni sen jälkeen pahasti ohi. Moni muu pelaaja ei olisi edes yrittänyt pussitusta. Clarke teki snookerin, josta Boiko löi ohi, ja tyhjensi heti sen jälkeen pöydän. Seuraava erä oli ottelun pisin ja ratkesi myös vasta väreillä. Boiko pussitti onnenkantamoisella snookerista ruskean, mutta turvalyönti sinisellä epäonnistui pahoin. Clarke pussitti sinisen, pinkin ja vallin kautta mustan ja siirtyi 4-3-johtoon.

5-4-tilanteessa Boikolla oli vielä erinomainen tilaisuus viedä ottelu katkaisufreimiin. Sarjaa rakentanut Clarke nimittäin löi sinisen ohi hajottaessaan pakan, ja ukrainalainen sai avopaikan. Hän tekikin 61 pisteen sarjan, mutta eräpallo, pisteellään ollut viimeinen ruskea, meni ohi. Muutaman turvalyönnin jälkeen Clarke sai paikan, tyhjensi pöydän, voitti erän mustalla ja eteni jatkoon. Boikon tappion voinee laittaa kokemattomuuden piikkiin. Avainkysymys on, oppiiko hän virheistään, jotka todennäköisesti maksoivat hänelle otteluvoiton.

Brandon Sargeant – Rebecca Kenna 6-4

Naisten kärkikastiin lukeutuva Rebecca Kenna kohtasi Brandon Sargeantin, jolle ottelu oli vaikea. Sargeant lähti koitokseen suurena suosikkina, ja hänen otteissaan näkyi, että tappiosta naista vastaan olisi varmasti tullut sanomista. Ottelun taso jäikin vaatimattomaksi.

Pelin alussa molemmat voittivat eriä vuorotellen, mutta suuria sarjoja ei nähty. Kuvaavaa on, että viidestä ensimmäisestä erästä neljä ratkesi vasta väreillä. Tärkeäksi osoittautui yhdeksäs erä, jonka Sargeant voitti väreillä siirtyen ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon. Seuraavassa erässä hän pääsi nopeasti johtoasemaan, jota Kenna ei enää saanut kiinni.

Sargeantin voittoa voi kuvata taisteluvoitoksi. Hän oli kaukana parhaastaan, mutta englantilainen väänsi silti voiton Kennaa vastaan. Kennalle ottelu oli ensimmäinen kiertueella, mikäli yhtä Shoot Outin erää ei lasketa, ja hänen kunniakseen on sanottava, etteivät paineet näkyneet otteissa lainkaan.

Ashley Carty – Michael White 6-4

Viime vuonna Cruciblessa esiintynyt Ashley Carty kukisti aikoinaan MM-puolivälierissäkin esiintyneen Michael Whiten 6-4. Ottelu alkoi tasaisesti. Neljästä ensimmäisestä erästä kolme ratkesi vasta mustalla, ja tauolle mentiin Cartyn 3-1-johdossa. Tauon jälkeiset erät olivat rikkonaisia, kunnes Cartyn 5-2-johdossa White pääsi irti ja iski 75 sekä 114 pisteen sarjat. Siiheen kiri kuitenkin jäi.

Avoimesti masennuksestaan puhunut ja neljässä vuodessa top 16:sta ulos kiertueelta pudonnut White kertoi ottelun jälkeen nauttineensa pitkästä aikaa pelaamisesta. Peli oli kaukana entisestä Whitesta, mutta lopussa nähtiin väläyksiä siitä, mihin walesilainen pystyy. Kenties hän saa vielä kurssinsa käännettyä.

Muista otteluista jatkoon etenivät muun muassa Si Jiahui, joka oli mainiossa vireessä kukistaessaan Hamim Hussainin erittäin nopeassa ottelussa 6-1, sekä Igor Figueiredo, joka murskasi Farakh Ajaibin 6-0 ja on edelleen mukana taistelussa ammattilaispaikoista ensi kaudelle. Duane Jones puolestaan nousi 1-4-tappioasemasta 6-5-voittoon Hayden Stanilandia vastaan.

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,,,,,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliStephen Hendry jatkaa MM-karsintoja kiinalaista Xu Sita vastaan
Seuraava artikkeliStephen Hendry lähti tylysti lauluun MM-karsinnoissa