Mark Allen kohtaa Stuart Binghamin Shanghai Mastersin finaalissa. Jälleen kerran erinomaiseksi osoittautunut turnaus huipentuu hienoon finaaliin. Shanghaissa on kisattu seitsemän kertaa ennen tätä kautta eikä kukaan ole vielä voittanut siellä kahdesti. Kumpikaan finalisteista ei ole ollut ennen Shanghain loppuottelussa.
Yleensä Shanghaissa on nähty erinomaisia turnauksia ja myös suuria yllätyksiä. Esimerkiksi Ricky Waldenin (2008) ja Dominic Dalen (2007) turnausvoitot yllättivät monet, ja Mark Selbyn 10-9-voitto Mark Williamsista, joka johti finaalia jo 9-7, 2011 tulevat ensimmäisinä mieleen. Viime vuonna turnauksen finaalissa oli ensimmäistä kertaa ikinä kaksi kiinalaista, kun Ding Junhui voitti Xiao Guodongin 10-6. Maininnan ansaitsevat myös Jamie Burnettin (2010) ja Liang Wenbon (2010) finaalipaikat. Kyseessä on siis todellakin ollut värikäs turnaus. Tänä vuonna kenties parhaiten muistetaan Allenin ja Selbyn tiukka välierä, joka kääntyi lopulta Allenille. Myös muun muassa Alan McManusin voitot Stephen Maguiresta ja Ronnie O’Sullivanista sekä amatööri Zhao Xintongin Marco Fu -voitto ovat olleet tämän vuoden kohokohtia unohtamatta myöskään Michael Whitea, joka voitti Neil Robertsonin ja taisteli tasaväkisesti Allenia vastaan.
Bingham voitti ensin Kiinan Li Hangin tasokkaassa ottelussa, jossa kahden satasen lisäksi nähtiin kaksi yli 90 pisteen sarjaa ja kolme 60-80 pisteen sarjaa. Ottelu päättyi 5-3 Binghamin hyväksi. Seuraavalla kierroksella kaatui 5-1 Dominic Dale, joka ei tarjonnut kunnon vastusta, ja puolivälierissä kehnon pelin pelannut Alan McManus samoin 5-1-lukemin. Välierissä Bingham kohtasi Ding Junhuin, joka pelasi samalla tavalla kuin koko turnauksen ajan: ajoittain erinomaisesti, mutta ajoittain takkuisesti. Tällä kertaa hänen virheensä kostautuivat, sillä Bingham käytti paikkansa tehokkaasti ja voitti neljä viimeistä erää 6-4-tulokseen päättyneessä ottelussa. Bingham on pelannut vahvasti koko turnauksen ajan ja ansaitsee paikkansa finaalissa. Menestyttyään turnauksessa hän on noussut kymmenenneksi rankingissa.
Finaalissa Binghamin kohtaava Allen voitti ensin Andrew Higginsonin 5-3 pelattuaan mainion ottelun. Toisella kierroksella voitto tuli Mark Williamsista selkein 5-1-lukemin, jotka kuvaavat ottelun voimasuhteita. 5-0-tuloskin oli lähellä, mutta valkoisen pussittaminen pelasti Williamsille yhden erän. Puolivälierissä Allen voitti Michael Whiten yhdessä turnauksen parhaimmista otteluista. Allen johti ottelua jo 4-1, mutta White voitti seuraavat kolme erää ilman, että Allen sai niihin pistettäkään. Surkealaatuinen katkaisufreimi, jonka aikana paineet todellakin näkyivät pelaajissa, meni Allenille. Myös hänen välieräottelunsa oli trilleri: Selby johti ottelua jo 4-1 ja 5-2, mutta Allen nousi 6-5-voittoon Selbyn epäonnistuttua katkaisufreimissä erittäin helpossa pinkissä, joka toi mieleen Ronnie O’Sullivanin MM-finaalissa ohi lyömän pinkin. Finaalipaikkansa ansiosta Allen on noussut maailmanlistalla kahdeksanneksi ohi Marco Fun. Mikäli Allen voittaa finaalin, nousee hän vielä Shaun Murphyn ohi seitsemänneksi.
Viimeksi Allen ja Bingham kohtasivat jo mainitussa Australian Openin puolivälieräottelussa 2011. Silloin Bingham voitti pelin. Isoissa kisoissa kaksikko on kohdannut neljä kertaa, ja molemmilla on kaksi otteluvoittoa. Tästäkin ottelusta voi povata tasaista. Allenille finaalipaikka on jo kolmas perättäin. Edellisestä eli Paul Hunter Classicista tuli voitto, putken ensimmäinen eli Riga Open kääntyi johdosta tappioksi. Ennen Shanghaita Binghamin kauden paras saavutus oli Australian Openin puolivälieräpaikka. Nyt hän on pelannut neljä hyvää ottelua.
Shanghai Mastersin otteluohjelma ja kaikki tulokset