Ennakko: Allen kohtaa Waldenin International Championshipin finaalissa

Mark Allen
Mark Allen

Mark Allen ja Ricky Walden kohtaavat International Championshipin finaalissa. Turnauksen monien yllätysten jälkeen lopulta kaksi top 16 -pelaajaa on kuin onkin finaalissa. Itse asiassa mikäli Walden voittaa, molemmat ovat turnauksen jälkeen top 10 -pelaajia. Kävi miten kävi, Allen on rankingin kuudes, mutta Walden on hävitessään yhdestoista ja voittaessaan kahdeksas.

Allenin tie finaaliin on ollut vaikeampi kuin Waldenin. Hän on kukistanut Nigel BondinMartin Gouldin, Stuart Binghamin, Michael Whiten ja Mark Williamsin. Walden sen sijaan on tiputtanut David Morrisin, Zhou Yuelongin, Joe Swailin, Jamie Burnettin ja Robert Milkinsin. Huvittava yksityiskohda on, että Waldenin voittamat vastustajat pudottivat yhteensä neljä top 10 -pelaajaa, mutta Walden ei ole vielä kohdanut yhtäkään. Silti Walden on pelannut hyvin. Etenkin Burnett- ja Milkins-otteluissa hän oli erinomaisella pelipäällä. 50 pisteen sarjoja Walden on tehnyt turnauksen aikana 20. Niistä satasia on ollut seitsemän. Allen on tehnyt 50 pisteen sarjoja 21, satasia niistä on ollut viisi. On totta, että Allen on kohdannut vaikeampia vastustajia, joita vastaan sarjojen rakentaminenkin on vaativampaa, mutta ei Waldenkaan ole helpolla päässyt.

Walden Walden on ammattilaisurallaan edennyt kaksi kertaa suuren rankingturnauksen finaaliin. Niistä molemmat hän voitti: Shanghai Mastersissa 2008 kaatui Ronnie O’Sullivan ja Wuxi Classicissa 2012 Stuart Bingham. Lisäksi Waldenilla on yksi voitto ja yksi kakkossija European Tourin osakilpailuista. Tällä kaudella hän on edennyt yhdessä European Tourin osakilpailussa välieriin ja Australian Openissa puolivälieriin. On kuitenkin kuvaavaa, että jo IC:n kakkossija melkein nelinkertaistaisi hänen tienestinsä tällä kaudella. Niin rahakkaasta turnauksesta on kyse. Kahdesti UK Championshipin ja kerran MM-kisojen välieriin edennyt Walden on parhaimmillaan ollut maailmanlistalla sijalla 7. Se tapahtui vuosi ja pari kuukautta sitten.

Mark-Allen-Paul-Hunter-Classic-14 Mark Allen on voittanut World Openin kahdesti. Sen lisäksi hänellä on neljä voittoa European Tourin osakilpailuista. Vain Mark Selbyllä on enemmän voittoja ET-turnauksista. World Openin voittojensa lisäksi Allen on ollut kahdesti suuren rankingturnauksen finaalissa, viimeksi Shanghai Mastersissa pari kuukautta sitten. Tällä kaudella yhden ET-kisan voittanut ja yhdessä toiseksi sijoittunut Allen pelaa siis jo kauden neljännessä finaalissaan. Hauska yksityiskohta on, että kumpikaan finalisteista ei ole voittanut suuria kisoja muualla kuin Kiinassa. Menestyksensä myötä Allen nousee sivuamaan uransa parasta rankingsijoitusta eli kuudetta sijaa. Kauden 2014-2015 rankinglistalla Allen nousee ykköseksi tai kakkoseksi riippuen siitä, kumpi finaalin voittaa. Jos Allen voittaa turnauksen, hänen eronsa muihin nousee melkein 65 000 puntaan, mutta jos Walden voittaa, Allen on listalla noin 30 000 puntaa Waldenia perässä. Yhden kauden listallahan ei ole enää mitään merkitystä mihinkään, se on ainoastaan kiinnostava tilasto.

Kaksikon keskinäiset kohtaamiset ovat 7-6 Allenille. Jos Championship League otetaan pois, Walden johtaa 6-4. Suurten turnausten kohtaamiset ovat 4-4 ja otteluissa, joiden voittoon tarvitaan ainakin kuusi freimiä, Allen johtaa 2-1. Edellinen kohtaaminen oli World Openissa 2014. Silloin Allen voitti 16 parhaan kierroksella 5-2. Tärkeimmät ottelut ovat olleet UK Championshipin välierissä 2011 (9-7 Allenille), UK:n puolivälierissä 2013 (6-2 Waldenille) ja MM-kisojen viimeisellä karsintakierroksella 2008 (10-8 Allenille).

Ricky Walden

Kumpi sitten mahtaa voittaa finaalin? Kyllähän Allen, jonka itseluottamus on taatusti huippuluokkaa, on ennakkosuosikki jo lauantain erinomaisen välieräesityksen myötä. Voisi ajatella, että Waldenilla on välipäivän myötä etu, mutta Allenin välierä oli niin nopea, ettei se luultavasti vaikuta ollenkaan. Ihan toinen juttu, jos ottelusta olisi tullut yömyöhälle kestävä vääntö. Allenin otteluista pistää silmään, että hän on kahdesti jäänyt alussa tappiolle, mutta kuitenkin noussut takaa ohi. Walden taasen on hallinnut paria ottelua alusta alkaen eikä päästänyt vastustajaa ollenkaan mukaan taistoon. Waldenin erinomaiset otteet ovat jääneet hieman pimentoon, sillä hän on kohdannut hieman heikompia vastustajia kuin Allen. Hänkin on kuitenkin pelannut erinomaisen turnauksen. Uskon, että Walden pelaa paremmin kuin monet olettavat juuri sen takia, että hän on hieman salakavalasti edennyt finaaliin. Allen on kuitenkin minun papereissani suosikki. Hän on pelannut vahvan turnauksen – etenkin välierä oli loistava ottelu. Allen on myös tottuneempi koviin paikkoihin – etenkin revanssi Stuart Binghamista Shanghai Mastersin finaalin murskatappion jälkeen oli taatusti tärkeä hänelle. Näen, että ottelu voi kulkea kahdella eri tavalla: joko siitä tulee tasainen ottelu, joka päättyy suurin piirtein 10-7 tai 10-8 toiselle pelaajista (todennäköisemmin Allenille), tai Allen pelaa jälleen parastaan ja lähtee jo alussa karkumatkalle voittaen suurin piirtein 10-5. Molemmat ovat pelanneet erinomaisen turnauksen, joten finaalista voi joka tapauksessa odottaa tasokasta. Toivottavasti se säilyy jännittävänä myös loppua kohden.

Otteluohjelma ja tulokset


Edellinen artikkeliAllen voitti Williamsin jännitysnäytelmässä
Seuraava artikkeliPankaj Advanille englantilaisen biljardin tuplamestaruus