Ennakko: Australian Open – vanhan mallin turnaus

Marco Fu Australian Openissa
Marco Fu Australian Openissa

Australian Open alkaa heti päivä Wuxi Classicin päättymisen jälkeen. Siispä suuria muutoksia voimasuhteissa tuskin on tullut. Monet huippunimet ovat jättäneet turnauksen väliin. Edes puolustava mestari Marco Fu ei osallistu turnaukseen. Pois ovat jääneet myös muun muassa Ronnie O’Sullivan, Mark Selby ja Ding Junhui.

Australian Open on yksi harvoista vanhalla mallilla pelattavista turnauksista. Ilmoittautuneista 16 parasta pääsivät suoraan pääsarjaan, ja loput 16 paikkaa ratkottiin karsintakierroksilla. Toisin kuin yleensä, kierroksia ei ollut vain yksi – Australiaan pelattiin neljä kierrosta karsintoja. Australian Openissa on myös villin kortin kierros, tosin vain kaksi pelaajaa on saanut villin kortin – Kiinassa kortteja jaetaan neljä.

Neil Robertson oli viime vuonna kotikisassaan finaalissa. Tänä vuonna hän tulee turnaukseen Wuxi Classicin voittajana ja haluaa voittaa vihdoin myös kotiyleisönsä edessä. Robertson ei ole vielä esittänyt parasta peliään, mutta ilman sitäkin hän voitti Wuxissa. Hän on myös taatusti motivoitunut, sillä Robertson on tippunut turnauksessa kaksi kertaa kakkoskierroksella ja viime vuonna hän hävisi finaalissa. Australialainen haluaa esittää parastaan kotimaassaankin. Hän on turnauksen ykkössuosikki. Robertsonilla ei myöskään ole kovin vaikea tie välieriin – ainakaan paperilla.

Mainos:

Mark Allen avaa kautensa Australiassa. Hän ei ole vielä pelannut otteluakaan. Tauon aikana Allenilla on ollut tilaisuus levätä kunnolla, mutta koska hän on viettänyt pidemmän tauon kuin useimmat muut, hän on taatusti ehtinyt myös treenata. Matkustaminen ja Australian vieraissa olosuhteissa pelaaminen vaikuttavat kyllä Alleniinkin, mutta odotan häneltä hyvää avausta kaudelleen. Hänellä on ollut aikaa valmistautua hyvin. Allenilla ei myöskään ole kovin vaikea kaavio, joskin puolivälierissä vastaan voi tulla Wuxissa erinomaisesti pelannut Barry Hawkins. Toki on sanottava, että Allenin ja Hawkinsin osiossa kaaviosta on runsaasti potentiaalisia yllättäjiä, kuten lupaava Luca Brecel tai Wuxin ensimmäisen kierroksen tappioonsa pettynyt Xiao Guodong.

Ryan Day on esiintynyt vahvasti kauden alussa, joskin paras terä mieheltä vielä puuttuu. Jos hän sen löytää, hän on vahvoilla palaamaan takaisin kuudentoista parhaan eliittiin. Australiassa Daylla on tosin vaikea kaavio, sillä heti toisella kierroksella vastaan asettuu Stuart Bingham tai Scott Donaldson ja seuraavalla kierroksella esimerkiksi Shaun Murphy. Odotan Daylta etenemistä pitkälle jossain turnauksessa tällä kaudella, mutta tämä ei välttämättä ole vielä se. Dayn alkukausi on kuitenkin ollut hyvä, hän on tämän vuoden rahalistalla kymmenentenä.

Muista alkukaudella vireessä olleista sekä Michael Holt ja Martin Gould että Joe Perry ja Alan McManus kohtaavat heti avauskierroksella. Perrylle tai McManusille tulee toisella kierroksella vastaan todennäköisesti Judd Trump, Holt tai Gould kohdannee Ricky Waldenin. Kyseinen osa kaaviota on kovatasoinen, oikein kukaan ei ole selvä suosikki. Siispä kyseisestä osasta kaaviota voi välieriin edetä pieni yllättäjäkin.

Turnauksessa neljän joukossa on todennäköisesti ainakin yksi vakiokasvo, yksi yllättäjä ja yksi pelaaja, jolla on ollut hyvä alkukausi. Vakiokasvoista eli suosikeista Neil Robertson vaikuttaa todennäköisimmältä menestyjältä, tosin Mark Alleniakaan ei saa unohtaa. Esimerkiksi Ryan Day, Dominic Dale tai Jack Lisowski voisi olla potentiaalinen yllättäjä, miksei Xiao Guodongkin, ja vireessä olevista pelaajista Joe Perry, Martin Gould ja Barry Hawkins ovat todennäköisimmät menestyjät.

Australian Openin otteluohjelma