Ennakko: International Championshipin viimeinen karsintapäivä

Ronnie O'Sullivan | FinnSnooker.com
Ronnie O'Sullivan | FinnSnooker.com

Torstai päättää International Championshipin karsinnat. Mukana on Ronnie O’Sullivanin, Marco Fun ja Mark Allenin johdolla useita kovia nimiä, jotka kiinnostavat monia. Viidessä ottelussa kuudestatoista eli käytännössä kolmasosassa toinen osapuoli on amatööri. Heistä minusta ainoastaan Eden Sharavilla (kohtaa Gerard Greenen) on edes jonkinlainen mahdollisuus voittaa, joskin entinen ammattilainen Daniel Wells (kohtaa Robert Milkinsin) voi pelata hyvin ja voisi päihittää heikomman vastustajan.

Yu De Lu – Brandon Sargeant
Yu De Lu kohtaa Brandon Sargeantin. Amatööri Sargeant ei ole amatöörien kärkikastia, joten on vaikea nähdä hänen voittavan kiinalaisvastustajaansa. Hän ei itse asiassa ollut edes kovin lähellä ammattilaispaikkaa, vaikka vain hyvät pelaajat pystyivät tipuutamaan Sargeantin. Yu vakuutti heti ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan, mutta seuraavat kaksi, etenkin kausi 2013-2014, olivat heikompia. Ailahtelu on yksi Yun ongelma, ja myös itseluottamus tuntuu olevan alhainen. Hän on silti Sargeantia parempi pelaaja. Vain poikkeuksellisen heikko päivä voi selittää tappion.

Marcus Campbell
Marcus Campbell

Marcus Campbell – Barry Pinches
Marcus Campbell ja Barry Pinches kohtaavat myös torstain otteluissa. Campbellin kausi on alkanut heikosti. Hän voitti kolme ensimmäistä otteluaan, joista kaksi amatöörejä vastaan, mutta sen jälkeen on tullut viisi tappiota putkeen. Kolme tappiota on tullut pelaajille, jotka ovat rankingissa sijalla 75 tai heikommin. Kauden 2012-2013 yhden vuoden listan 20:s Campbell on tullut siitä käsittämättömän paljon alas. Viime kaudella hän oli listan 78:s ja alkaneella tällä hetkellä sijan 50 paikkeilla. Castustaja Pinches on aloittanut kauden kohtuullisesti, joskin edelliset viisi ottelua ovat päättyneet tappioihin. Sitä ennen tuli kuitenkin kuudesta ottelusta viisi voittoa. Hän on ollut kaksikosta toistaiseksi parempi pelaaja. En missään nimessä pitäisi Pinchesin voittoa yllätyksenä. 42-vuotias Campbell on kuin varjo parin kauden takaisestaan, joskaan 44-vuotias Pincheskään ei enää parastaan pelaa.

Mainos:

Alfie Burden – Noppon Saengkham
Alfie Burdenin ja Noppon Saengkhamin ottelussa on mahdollisuus yllätykseen. Burden on pelannut tällä kaudella kuusi ottelua ja voittanut niistä yhden, kun Australian Openin karsinnoissa kaatui amatööri William Lemons. 37-vuotias nyrkkeilyäkin harrastava Burden on parhaimmillaan ollut rankingissa 40:n joukossa, mutta nyt se tuntuu kaukaiselta ajatukselta. Viime kaudella hän saavutti muun muassa European Tourin osakilpailussa puolivälieräpaikan, mutta kausi 2014-2015 on alkanut varsin vaisusti. Pidän mahdollisena, että Burden vaihtaa vuoden tai parin kuluttua nyrkkeilyyn, sillä hänen pelistään tuntuu puuttuvan jotain. En halua vähätellä Burdenia, joka on yhä kilpailukykyinen pelaaja, mutta hän on hiipunut parin kauden takaisestaan. Vastaan asettuva thaimaalainen Saengkham on aloittanut kautensa hyvin. 22-vuotias peluri on muun muassa voittanut Stephen Maguiren ja edennyt sekä Yixing Openissa että Riga Openissa 32 parhaan joukkoon. Tästä huolimatta Burden on suosikki, mutta Saengkhamillakin on mahdollisuutensa. Kumpikaan tuskin on ylivoimainen ottelussa, josta odotan tasaisempaa kuin monet uskovat.

Liam Highfield
Liam Highfield

Anthony Hamilton – Liam Highfield
Anthony Hamilton kohtaa Liam Highfieldin, joka on kaikessa hiljaisuudessa avannut kautensa hyvin. Hän eteni Australian Openiin, vaikka joutui pelaamaan neljä karsintaottelua päästäkseen pääsarjaan. Jos taitavaa Aditya Mehtaa (ranking 49:s) ei lasketa, Highfield on hävinnyt vain top 40 -pelaajille. On selvää, ettei 24-vuotias Highfield ole vielä valmis taistelemaan Mehtan rankingsijoituksista, mutta yhden vuoden listalla hän on salakavalasti sijalla 53. Myöskään Hamilton ei ole kauden aikana huonoille pelaajille hävinnyt. Stuart Carrington voitti Hamiltonin kertaalleen, mutta muuten 43-vuotias konkari on hävinnyt ainoastaan top 16 -pelaajille. Voitto on tullut muun muassa Kurt Maflinista. Yhden vuoden listalla Hamilton on 49:s eli vain pari pykälää Highfieldiä parempi. Odotan, että Highfield pystyy haastamaan Hamiltonin, joka kaikesta huolimatta on suosikki otteluun. Highfieldin voitto olisi yllätys, mutta ei mahdoton tulos.

Ronnie O’Sullivan – James Cahill
En tiedä, mitä odottaa Ronnie O’Sullivanilta. Viime aikoina on tuntunut, ettei häntä aina huvita pelata. Minusta kausi 2013-2014 oli vakuuttavin kausi, jonka olen O’Sullivanilta ikinä nähnyt, kunnes MM-kisat alkoivat. Silloin viisinkertainen maailmanmestari ei pelannut niin hyvin kuin muulloin kauden aikana. Myös uusi kausi on alkanut vähän vaisusti, joskin O’Sullivan on voittanut kolme viidestä ottelustaan. Vastaan asettuva James Cahill on sukua Stephen Hendrylle. Myös Cahill osaa pelata, siitä osoituksena vaikkapa tämän kauden aikana otetut voitot Robin Hullista, Martin Gouldista ja John Higginsistä. Mikäli O’Sullivania ei siis huvita pelata, Cahill pystyy voittamaan. O’Sullivan on kuitenkin antanut vaikutelman, että pelaaminen kiinnostaa. Se näkyy esimerkiksi Ronnie O’Sullivan Showsta ja O’Sullivanin kommenteista haastatteluissa ja blogeissaan. Siksi olen yllättynyt hänen heikohkosta aloituksestaan kaudelle. O’Sullivan on tällä hetkellä arvaamattomampi pelaaja kuin kausi sitten. Parhaimmillaan hän on käsittämättömän taitava pelaaja.

Tian Pengfei
Tian Pengfei

Rod Lawler – Tian Pengfei
Ehdottomasti maininnan ansaitsee myös Rod Lawlerin ja Tian Pengfein ottelu. Lawler eteni Paul Hunter Classicissa välieriin, sitä ennen hänen kautensa oli alkanut heikosti. Tian on pelannut säästeliäästi, mutta nyt hän tuntuu aloittaneen kautensa toden teolla. Kiinalainen voitti Shanghai Mastersin karsinnoissa kaksi ja Paul Hunter Classicissa neljä ottelua. Hän on top 60 -tasoa. Hävittyään MM-karsinnoissa Robin Hullille Tian oli rankingin 66:s ja joutui hakemaan vauhtia Qualifying Schoolista. Hän voitti kuitenkin heti turnauksen avausosakilpailussa kaikki viisi otteluaan yhteensä vakuuttavasti freimein 20-7. Tian ansaitsee Main Tour -paikan, ei kahta sanaakaan siitä. Ottelusta voisi odottaa tasaista., ja molemmilla on mahdollisuudet voittoon. En yllättyisi, vaikka ratkaisua haettaisiin katkaisufreimistä.

Pelivihjeet
Mielenkiintoisia kohteita löytyy kyllä. Ennakon ulkopuolelta esimerkiksi Thepchaiya Un-Noohin voitto Andrew Normanista on minusta erittäin todennäköinen. Kerroin 1,44 ei aivan riitä, mutta tasoitusvedosta löytyy suositeltavaa. Hylkäsin myös Saengkhamin kertoimen (2,12) Burdenia vastaan, mutta Campbellin kohtaava Pinches (2,35) kelpaa ehdottomasti. Myös Highfieldille tarjotaan ihmeellisen korkeaa kerrointa (2,68). Ylivoimaisesti vaikeimmat valinnat löytyivät Highfieldin lisäksi Lawlerin ja Tianin ottelusta. Tianin kerroin (1,95) ja freimimääräveto (yli 9,5, 1,93) ovat houkuttelevia, ja suosittelen ehdottomasti harkitsemaan niitä. Tällä kertaa kelpuutin jälkimmäisen listoille.

Marcus Campbell – Barry Pinches 25.9. 11.30
Voittaja: Barry Pinches (paras kerroin 2,35)

Anthony Hamilton – Liam Highfield 25.9. 16.30
Voittaja: Liam Highfield (paras kerroin 2,68)

Rod Lawler – Tian Pengfei 25.9. 21.30
Freimejä: Yli 9,5 (paras kerroin 1,93)

Thepchaiya Un-Nooh – Andrew Norman 25.9. 21.30
Voittaja: Thepchaiya Un-Nooh -1,5 freimiä (paras kerroin 1,80)

Otteluohjelma ja tulokset