Ennakko: Jännitystä, paineita ja huippuviihdettä – MM-karsinnat 2019

koronavirus Ryan Day | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

MM-karsinnat alkavat keskiviikkona! Rankingin 16 parasta pääsevät suoraan Crucibleen, ja lopuista 16 paikasta taistelee 128 pelaajaa, jotka kaikki aloittavat samalta viivalta. Jokainen osallistuja tarvitsee kolme voittoa päästäkseen Crucibleen. Seuraavat kahdeksan päivää tarjoavat taatusti roppakaupalla yllätyksiä, jännittäviä otteluita, romahduksia, tiukkoja katkaisufreimejä, paineita ja huippuluokan viihdettä!

Ketkä 16 pelaajaa sitten etenevät pääsarjaan? Esitämme oman arviomme ohessa. Kerro oma näkemyksesi jutun kommenteissa tai FinnSnookerin sosiaalisen median kanavissa!

Arviomme on jaettu 16 osaan, joista jokaisesta yksi pelaaja pääsee Crucibleen. Järjestys on kaavion mukainen.

Mainos:

1. osio

Ryan Day – Oliver Lines
Tian Pengfei – Soheil Vahedi
Matthew Stevens – Thor Chuan Leong
Chris Wakelin – Fan Zhengyi

Osion suosikki lienee rankingissa sijalla 17 oleva, tällä kaudella yllättävän epätasaisesti esiintynyt Ryan Day, jolla kuitenkin on sijoitetuista pelaajista selvästi vaikein avausottelu. Oliver Lines on lupaava 23-vuotias, joka voi haastaa Dayn kunnolla altavastaajan asemastaan huolimatta. Muiden sijoitettujen odottaisi voittavan avausottelunsa helposti.

Tian Pengfei pelaa usein parastaan suuria nimiä vastaan ja hieman heikommin kaukana rankingin kärjestä olevia vastaan. Hän on osion potentiaalinen yllättäjä. Jos Day voittaa Linesin, hän ei tule pääsemään helpolla Tiania vastaan. Siitä huolimatta Day on nimettävä suosikiksi etenemään kolmannelle kierrokselle.

Matthew Stevens viihtyy pitkissä otteluissa ja on menestynyt MM-turnauksessa erinomaisesti, vaikka molemmat MM-finaalit ovatkin päättyneet tappioihin. Hän kuitenkin tulee karsintoihin allaan tappioputki. Loppuvuosi 2018 sujui erinomaisesti, mutta vuoden vaihduttua samanlaista virettä ei ole löytynyt. Viime vuonna Crucible-debyytin tehnyt Chris Wakelin on ollut Stevensiä tasaisempi, mutta todellinen läpimurto on odotuksista huolimatta vielä tekemättä. Pelaajat ovat rankingissa peräkkäin sijoilla 48 (Stevens) ja 49 (Wakelin), mikä kuvaa hyvin, kuinka tasaista mahdollisesta toisen kierroksen ottelusta voi odottaa. MM-turnauksessa usein parastaan esittänyt Stevens lienee kuitenkin suosikki etenemään kolmannelle kierrokselle.

Ratkaisevassa ottelussa kohtaisivat siis Ryan Day ja Matthew Stevens. Otteluun pätee sama kuin Dayn kahteen ensimmäiseen peliin: 39-vuotias walesilainen on suosikki, mutta hän ei tule pääsemään helpolla. Kokonaisuutena ensimmäinen osio on hyvin mielenkiintoinen, ja siinä on neljä varteenotettavaa vaihtoehtoa pääsarjaan etenijäksi.

Arvio: Ryan Day voittaa ratkaisevassa ottelussa Matthew Stevensin 10-8.

2. osio

Gary Wilson – Sanderson Lam
Dominic Dale – Chris Totten
Liang Wenbo – Basem Eltahhan
Rory McLeod – David Grace

Gary Wilson on toisen osion selvä suosikki. Sanderson Lamin, Dominic Dalen tai Chris Tottenin ei odottaisi tarjoavan Wilsonille kunnon vastusta. Olisi siis ehdottomasti yllätys, jos Wilson tippusi ennen kolmatta kierrosta.

Dalen ja Tottenin välinen ottelu on tärkeä siinä mielessä, että Dale on käytännössä pakkovoiton tarpeessa, mikäli hän haluaa jatkaa ammattilaisuraansa. Jo 47 vuotta täyttänyt konkari on haastatteluissa vihjannut alkavansa olla valmis lopettamaan uransa, mutta mieli voi muuttua, jos rankingsijoitus oikeuttaa ammattilaispaikkaan. Totten ei ole suupala, mutta Dale on kuitenkin suosikki ja yksi voitto saattaa riittää ammattilaispaikan säilyttämiseen.

Kenestä sitten Wilsonin vastustaja ratkaisevaan otteluun? Liang Wenbon kausi on ollut vaisu, mutta merkkejä paremmasta on alkanut vähitellen näkyä. Hänen avausvastustajansa ei ole voittanut otteluakaan koko kauden aikana, joten ensimmäinen kierros käy lähinnä lämmittelystä. Ammattilaispaikastaan taistelevan Rory McLeodin ja amatöörinä tämän kauden pelanneen mutta ensi kaudella Main Tourille palaavan David Gracen ottelusta voi odottaa mielenkiintoista. Gracen voitto ei olisi suuri yllätys. Otteluparin voittaja on kuitenkin selvä altavastaaja Liangia vastaan.

Wilson ja Liang ovat siis kaksi selvästi suurinta suosikkia. Dale, McLeod ja Grace ovat lähinnä villejä kortteja, joille kolmannen kierroksen paikka olisi jo yllätys. Wilson on nostettava suosikiksi Liangia vastaan, mutta ei kiinalaisen jatkopaikkakaan olisi suuri yllätys.

Arvio: Gary Wilson voittaa ratkaisevassa ottelussa Liang Wenbon 10-7.

3. osio

Robbie Williams – Sam Baird
Marco Fu – Luo Honghao
Sam Craigie – Rhys Clark
Tom Ford – Ross Muir

Kolme kertaa Crucibleen edenneen Robbie Williamsin kausi on ollut varsin heikko, mutta vuoden vaihduttua merkkejä paremmasta on näkynyt. Sam Baird on yksi vaikeimmista mahdollisista avausvastustajista, joskin hänen paras vireensä tuntuu kevään koittaessa kadonneen. Ei olisi yllätys, mikäli voittaja ratkottaisiin katkaisufreimissä.

Marco Fu olisi osion suurin suosikki, jos hän pelaisi totutulla tasollaan. Näköongelmat ovat kuitenkin heijastuneet otteisiin, eikä totuttua menestystä ole tullut. Vasta 19-vuotias Luo Honghao on pelannut yksittäisiä huippuotteluita, mutta otteista puuttuu vielä tasaisuus. Sen takia Crucible-paikkaan on vaikea uskoa, vaikka kiinalainen voi parastaan esittämällä hyvin voittaa ottelun tai kaksikin.

Sam Craigien ja Tom Fordin voi odottaa etenevän helposti toiselle kierrokselle. Craigie eteni juuri China Openissa puolivälieriin ja otti komeita päänahkoja, ja hän on pelannut jo jonkin aikaa varsin hyvin. Todennäköisestä ottelusta viime aikoina hieman heikommin pelannutta Fordia vastaan voi odottaa tasaista.

Kokonaisuutena osio on erittäin avoin, ja siinä on viisi potentiaalista jatkoonpääsijää, eikä Luo Honghaotakaan voi täysin unohtaa laskuista. Selvää suosikkia on mahdoton nimetä. Marco Fun otteisiin liittyy suuria kysymysmerkkejä, mutta mikäli yksi pelaaja pitäisi nostaa yli muiden, valinta voisi kuitenkin osua Fu:hun. Seuraavina tulisivat järjestyksessä Craigie, Ford, Baird sekä Williams, eikä ketään viisikosta voisi pitää suurena yllättäjänä.

Arvio: Marco Fu voittaa ratkaisevassa ottelussa Sam Craigien 10-8.

4. osio

Akani Songsermsawad – Chen Zifan
Robert Milkins – Luke Simmonds
Duane Jones – Kishan Hirani
Anthony McGill – Ashley Hugill

Kaikki sijoitetut lähtevät suurina suosikkeina avausotteluihinsa. Mikäli joku sijoittamattomista onnistuu kuitenkin yllättämään avausvastustajansa, toisen sijoitetun kaataminen olisi jo erittäin suuri yllätys. Jatkopaikka ratkottaneenkin sijoitettujen pelaajien kesken.

Anthony McGill on viime vuosina esiintynyt MM-turnauksessa edukseen, mutta tämä kausi on sujunut heikosti. China Openissa nähtiin kuitenkin jo parempaa peliä. Duane Jonesia vastaan McGill lienee silti suosikki. 25-vuotias Jones on tällä kaudella vihdoin väläyttänyt potentiaaliaan, mutta väläytykset ovat jääneet yksittäisiksi. Eteneminen toiselle kierrokselle kuitenkin luultavasti varmistaa ammattilaispaikan seuraavaksi kaudeksi.

Hyvin omintakeisesti pelaava Akani Songsermsawad on esiintynyt varsin epätasaisesti. Myöskään Robert Milkinsin kausi ei ole ollut erityisen hyvä. Hän on kuitenkin usein pelannut MM-turnauksessa hyvin, ja hänet on nostettava osion suosikiksi.

Neljäs osio on kokonaisuutena varsin heikkotasoinen. Kukaan sijoitetuista ei ole pelannut erityisen vahvaa kautta, eikä sijoittamattomistakaan löydy potentiaalista yllättäjää. Milkins ja McGill ovat usein viihtyneet MM-turnauksessa, ja heidät on parempien puutteessa nostettava kahdeksikosta esiin.

Arvio: Robert Milkins voittaa ratkaisevassa ottelussa Anthony McGillin 10-7.

5. osio

Graeme Dott – Hamza Akbar
Xu Si – Sean O’Sullivan
Stuart Carrington – Pang Junxu
Kurt Maflin – Mitchell Mann

Jos neljäs osio oli heikko, ei viides ole juurikaan kovatasoisempi. Graeme Dott on suosikki etenemään ylemmästä puolikkaasta kolmannelle kierrokselle. Xu Si, lahjakas kiinalainen, jolla on kuitenkin ollut ammattilaisena hyvin vaikeaa, voi joutua koville jo avausottelussaan Sean O’Sullivania vastaan. Hänen odottaisi kuitenkin voittavan O’Sullivanin, mutta Dottia vastaan ottelu voi jäädä lyhyeksi.

Osion alempi puolikas on kiinnostavampi. Stuart Carrington kohtaa villin kortin saaneen nuoren Pang Junxun, joka tuskin kykenee esittämään parastaan pelatessaan ensimmäistä kertaa näin suuressa turnauksessa. Kurt Maflinin kausi on puolestaan ollut pettymys, mutta viime aikoina tulostakin on alkanut tulla. Mitchell Mannille kausi amatöörinä tuntuu tehneen hyvää, ja hän pystynee pelaamaan varsin vapautuneesti. Maflin on suosikki, mutta Mann voi tehdä ottelusta vaikean.

Carrington pelasi syksyllä pitkään vahvasti, mutta vuoden vaihduttua tulokset ovat olleet heikompia. Maflinin vire on ollut päinvastainen. Kaksikon todennäköiseen toisen kierroksen otteluun on vaikea nimetä suosikkia. Carrington on usein esiintynyt vahvasti MM-turnauksessa, Maflin sen sijaan ei ole viihtynyt pitkissä otteluissa, joten nostetaan Carrington suosikiksi.

Carrington vai Dott? Suosikkia on jälleen vaikea nimetä. Molemmat ovat viihtyneet MM-turnauksessa hyvin ja jaksavat vääntää pitkiä otteluita. Mahdollisesta ratkaisuottelusta voikin odottaa tasaista ja pitkää. On myös täysin mahdollista, että Carringtonin sijaan Maflin kohtaa Dottin. Edellisen osion tavoin tämäkään ei ole erityisen kovatasoinen.

Arvio: Graeme Dott voittaa ratkaisevassa ottelussa Stuart Carringtonin 10-9.

6. osio

Li Hang – Niu Zhuang
Ian Burns – Farakh Ajaib
Ben Woollaston – Elliot Slessor
Mike Dunn – Nigel Bond

Kaavion ylemmästä puolikkaasta nousee esiin yksi nimi: Li Hang. Hän on varsin epätasainen pelaaja, mutta viime aikoina on sujunut paremmin ja kausi on ollut kokonaisuutena mukiinmenevä, mutta ei läheskään yhtä hyvä kuin erinomainen edellinen kausi. Jos kiinalaiselle sattuu huonompi päivä, Ian Burns pystyy ehdottomasti voittamaan hänet, mutta lähtökohtaisesti Li Hang on suosikki.

Elliot Slessor on pelannut tällä kaudella odotuksia heikommin. Hän oli yksi edellisen kauden yllättäjistä, mutta uusi kausi on ollut vaikeampi. Peli on kuitenkin vähitellen alkanut sujua hieman paremmin. Myös Ben Woollastonin alkukausi oli nihkeä, mutta keväällä otteet ovat olleet jo paljon parempia. Hän onkin selvä suosikki etenemään kolmannelle kierrokselle.

Mike Dunnin ja Nigel Bondin ottelussa taistellaan ammattilaispaikoista. Jos Bond häviää, hän tippuu Main Tourilta varmasti, eikä edes yksi voitto välttämättä riitä ammattilaispaikan säilyttämiseen. Dunnin tilanne on parempi, mutta hänkin joutuu jännittämään, jos Bond voittaa. Dunnille voitto avausottelusta kaiken järjen mukaan riittäisi. Kamppailusta voi odottaa pitkää, tasaista ja nihkeää vääntöä, mutta voittajalle on vaikea povata etenemistä toista kierrosta pidemmälle. Jos arvata pitää, nostetaan Bond suosikiksi.

Tästä osiosta nousee siis esille kaksi selvää suosikkia (Li ja Woollaston) ja pari haastajaa (etenkin Burns). Näistä kolmesta ainoastaan Woollaston on edennyt Crucibleen ja hänkin vain kerran. Li on osallistunut MM-karsintoihin seitsemän kertaa, ja kuudessa niistä hän on hävinnyt viimeisen ottelunsa 10-9. 10-9-voittoja hänelle sen sijaan on kertynyt vain kaksi. Vaikka Woollastonkaan ei ole ollut parhaimmillaan pitkissä otteluissa, Li on usein esiintynyt MM-karsinnoissa tasoaan heikommin, ja siksi Woollastonin voi nostaa niukasti ykkössuosikiksi.

Arvio: Ben Woollaston voittaa ratkaisevassa ottelussa Li Hangin 10-8.

7. osio

Daniel Wells – Jamie Clarke
Hossein Vafaei – Zhang Anda
Gerard Greene – Aaron Hill
Martin Gould – Mostafa Dorgham

Osion suurimmat suosikit ovat ylemmässä puolikkaassa. Alemmalla puoliskolla villin kortin saaneelle Mostafa Dorghamille kahta useamman erän voittaminen Martin Gouldia vastaan olisi jo saavutus, vaikka Gould on ollut yksi kauden pettymyksistä. Myös villin kortin saaneelle nuorelle Aaron Hillille voi povata hieman parempaa menestystä Gerard Greeneä vastaan, mutta voitto olisi jo suuri yllätys. Todennäköisessä toisen kierroksen ottelussa Gould lienee niukka suosikki Greeneä vastaan.

Daniel Wells pelaa uransa parasta kautta. Hän eteni syksyllä ensimmäistä kertaa urallaan puolivälieriin ja loppuvuodesta jo välieriin. Parhaat saavutukset ovat kuitenkin tulleet varsin pienissä turnauksissa, joten rankingsijoitus ei ole noussut kovin paljon. Hyvien turnausten välissä on myös tullut useita aikaisia tappioita rankingin häntäpäässä olevia pelaajia vastaan. Debyyttikauttaan pelaava Jamie Clarke on puolestaan vaikean alun jälkeen ottanut muutamia voittoja. Jos Wells ei pelaa parastaan, Clarke voi tehdä ottelusta tiukan. Voittoon on kuitenkin vaikea uskoa, sillä Clarkea ei ole tunnettu pään kestävyydestä. Amatöörinä hän ehti kahdeksan kertaa hävitä ottelun, jossa oli panoksena ammattilaispaikka, kunnes yhdeksäs kerta sanoi toden. Nyt ammattilaisena hän on puolestaan esimerkiksi hävinnyt kaikki viisi pelaamaansa katkaisufreimiä.

Hossein Vafaein ja Zhang Andan ottelu on erittäin kiinnostava. Kiinalainen oli todennäköisesti vaikein mahdollinen sijoittamaton pelaaja avausvastustajaksi. Hän tuntuu olevan MM-turnausten erikoismies, sillä hän on edennyt peräti kolme kertaa Crucibleen. Muissa turnauksissa menestys on ollut keskinkertaista, ja kulunut kausi on ollut tasainen ilman suuria valopilkkuja. Tasaisesti rankingiaan nostanut ja tällä kaudella jo Welsh Openin välieriin edennyt Vafaei puolestaan on vuosi vuodelta parantanut peliään. Monien tulevaksi top 16 -pelaajaksi povaama iranilainen hävisi kahtena edellisenä vuotena MM-karsintojen viimeisellä kierroksella ja lähtee suosikkina otteluun, vaikka vastustaja onkin kenties vaikein mahdollinen.

Erittäin mielenkiintoisen osion suurimmat suosikit ovat siis Zhang Anda, Hossein Vafaei ja Daniel Wells, joista kuitenkin vain yksi voi päästä ratkaisevaan otteluun. Todennäköinen vastustaja yhdelle kolmesta on koko kauden varjojen mailla ollut Martin Gould, joka on kuitenkin viihtynyt MM-turnauksessa hyvin. Hänen reittinsä kolmoskierrokselle on varsin helppo, ja jos hän saa avausotteluissa pelinsä kulkemaan, voi hän yllättää. Suosikki hän ei kuitenkaan missään nimessä ole, vaan on todennäköistä, että Zhang, Vafaei tai Wells menee jatkoon. Näistä kolmesta yhden nostaminen yli muiden on vaikeaa, mutta vaaka taitaa kallistua iranilaisdebyyttiin Cruciblessa.

Arvio: Hossein Vafaei voittaa ratkaisevassa ottelussa Martin Gouldin 10-5.

8. osio

Michael Georgiou – Lee Walker
Peter Ebdon – Harvey Chandler
Mei Xiwen – Florian Nüßle
Yan Bingtao – Lukas Kleckers

Sekä Michael Georgiou että Lee Walker ovat olleet tällä kaudella vaisuja. Walker otti syksyllä pari hyvää päänahkaa, mutta hänen edellinen otteluvoittonsa on joulukuulta. Niukkana suosikkina lähtevä Georgiou puolestaan on alkukauden jälkeen parantanut, mutta voitot ovat silti olleet harvassa.

Siispä Peter Ebdonilla vaikuttaa olevan melko selvä tie kolmannelle kierrokselle. 48-vuotias englantilainen, jonka parhaat vuodet ovat jo takana, pelaa edelleen parhaimmillaan korkealla tasolla, mutta niin käy nykyään entistä harvemmin. MM-turnaus on kuitenkin ollut yksi hänen parhaista turnauksistaan: 24 kertaa tie on vienyt Crucibleen, vain kolme kertaa turnaus on päättynyt karsinnoissa. Tippuminen kahden ensimmäisen kierroksen aikana olisi suuri yllätys.

Ebdonin todennäköinen vastustaja on Yan Bingtao, joka edennee toiselle kierrokselle selvin lukemin. Mei Xiwen on kelpo pelaaja, ja todennäköisestä toisen kierroksen ottelusta voi tulla yllättävän tasainen, mutta tuskin hänkään kykenee pysäyttämään maanmiestään.

Osiossa onkin kaksi pelaajaa on yli muiden: Peter Ebdon ja Yan Bingtao. Heidän mahdollisesta kohtaamisestaan voi povata tiukkaa. Vaikka Yanin kausi on ollut edellistä heikompi, on hän kuitenkin ottanut parempia päänahkoja kuin Ebdon, joka tosin voitti vastikään kaksikon ainoan keskinäisen ottelun ja viihtyy MM-turnauksessa erinomaisesti. Tulisiko tänä vuonna Ebdonin 25. esiintyminen Cruciblessa?

Arvio: Peter Ebdon voittaa ratkaisevassa ottelussa Yan Bingtaon 10-8.

9. osio

Ali Carter – Paul Davison
Jimmy White – Ross Bulman
Michael White – Andy Hicks
Yuan Sijun – John Astley

Ali Carteria on helppo povata ainakin kolmannelle kierrokselle. Paul Davisonin ja Jimmy Whiten pitäisi olla lähestulkoon suupaloja kokeneelle englantilaiselle, joka on alkuvaikeuksien jälkeen päässyt hyvään vireeseen. Carter on päässyt 16 kertaa peräkkäin Crucibleen.

Michael White oli vielä kauden alkaessa rankingin 30 parhaan joukossa. Nyt hän on kuitenkin vain niukasti sijan 50 paremmalla puolella. Walesilainen on päässyt ainoastaan Shoot Outissa pidemmälle kuin 32 parhaan joukkoon, ja kausi on toistaiseksi ollut niin heikko, että jos seuraava sujuu samalla tasolla, White tippunee pois Main Tourilta. Kokenut Andy Hicks ei suinkaan ole helppo vastustaja, ja Whiten kausi voi päättyä jo karsintojen ensimmäisellä kierroksella.

18-vuotias Yuan Sijun pelaa toista kauttaan ammattilaisena, ja hän on nostanut tasoaan huimaavasti. Kauteen on mahtunut kaksi puolivälieräpaikkaa ja yksi välieräpaikka, ja muutama top 16 -pelaajakin on kaatunut. Ei huonosti juuri ja juuri täysi-ikäiseltä pelaajalta! Tippuminen ennen kolmatta kierrosta olisi suuri yllätys ja harmillinen päätös erinomaiselle kaudelle.

Edellisen osion tavoin tässäkin kaksi pelaajaa tuntuu olevan yli muiden: Ali Carter sekä Yuan Sijun. Molemmat ovat pelanneet vahvat kaudet, ja on harmi, että vain toinen voi edetä Crucibleen. Carter lienee vielä tällä hetkellä nuorta kiinalaista parempi pelaaja ja siten ennakkosuosikki otteluun, mutta helpolla hän ei missään nimessä pääse.

Arvio: Ali Carter voittaa ratkaisevassa ottelussa Yuan Sijunin 10-8.

10. osio

Ricky Walden – Alfie Burden
Eden Sharav – David Lilley
Zhou Yuelong – Robin Hull
Liam Highfield – Hammad Miah

Kymmenes osio lienee suomalaisittain se kiinnostavin. Tehdään se heti selväksi: jos Robin Hull pelaa parhaalla tasollaan, hänellä on kaikki mahdollisuudet edetä Crucibleen. Tämä raihnaisten pelaajien osio ei nimittäin missään nimessä ole vaikeimmasta päästä, joskaan ei se helpoinkaan. Hull, joka paljasti syksyllä kärsineensä jo jonkin aikaa servikaalisesta dystoniasta, ei kuitenkaan ole sairauden takia ollut parhaassa iskussa. Niinpä on valitettavasti mahdollista, että tämä jää ammattilaisuran viimeiseksi turnaukseksi. Toki paluuta Main Tourille voi jahdata myös esimerkiksi Qualifying Schoolin kautta. Kirjoitimme Hullin kuulumisista jo aiemmin.

Zhou Yuelong lähteekin suosikkina otteluun Hullia vastaan, mutta mikäli suomalainen pelaa parhaalla tasollaan, hänellä on kaikki mahdollisuudet voittoon. Hull on viihtynyt pitkissä otteluissa, ja Zhouta vastaan tulostakin on tullut. 21-vuotias kiinalainen nousi nopeasti rankingissa 32 parhaan joukkoon, mutta hän ei ole kyennyt jatkamaan nousukiitoaan. Tämä kausi on varmasti ollut pettymys. Tulokset eivät ole olleet edellisen tai etenkään kauden 2016-2017 kaltaisia, ja puolivälieräpaikkojakin on tullut vain yksi. Kiinalainen on kuitenkin ikäisekseen varsin kypsä pelaaja. Hänen pelinsä ei perustu vain pussituksiin, vaan hän on myös turvapelissä ikäisekseen harvinaisen hyvä.

Otteluparin voittaja kohdannee Liam Highfieldin, jolla on takanaan heikko kausi. Highfield kärsii Crohnin taudista, mikä varmasti on näkynyt otteissa. Avausotteluunsa hän lähtee selvänä suosikkina, mutta etenkin Zhouta mutta myös Hullia vastaan 29-vuotias lähtisi altavastaajana.

Toisella puolella kaaviota selkävaivoista pitkään kärsinyt Ricky Walden on suurin suosikki etenemään kolmannelle kierrokselle. Alfie Burden väläytti etenemällä Scottish Openissa puolivälieriin, mutta olisi silti yllätys, jos hän voittaisi Waldenin. Suosikki otteluparin voittajan seuraavaksi vastustajaksi on Eden Sharav, jonka avausottelu David Lilleytä vastaan ei kuitenkaan ole missään nimessä läpihuutojuttu. Lilley on jo jonkin aikaa ollut amatöörien kärkipäätä, mutta Main Tour -paikkaa ei ole vielä irronnut. Sharav puolestaan on kauden suurimpia yllättäjiä, mutta vahvan syksyn jälkeen vire on hiipunut. Silti hän pelaa ehdottomasti uransa parasta kautta. Joka tapauksessa Walden on vastustajasta riippumatta suurin suosikki etenemään kolmannelle kierrokselle. Mahdollisesta ottelusta Zhou Yuelongia vastaan voi ennustaa tiukkaa.

Arvio: Zhou Yuelong voittaa ratkaisevassa ottelussa Ricky Waldenin 10-8.

11. osio

Fergal O’Brien – Jackson Page
Mark Davis – Rod Lawler
Alexander Ursenbacher – Jordan Brown
Lyu Haotian – Ashley Carty

Lyu Haotian on nostettava osion suosikiksi, vaikka 21-vuotiaan kiinalaisen kausi on ollut erittäin ailahteleva. Hän on edennyt kerran finaaliin ja kerran välieriin, mutta toisaalta peräti yhdeksän kertaa tappio on tullut jo avauskierroksella. MM-turnauksen kuvittelisi saavan viime vuonna Crucibleen edenneen nuorukaisen esittämään parastaan. Jos peli ei kulje, jo avausvastustaja Ashley Carty saattaa osoittautua ylipääsemättömäksi, mutta Lyun odottaisi kuitenkin kaatavan Cartyn ja keskinkertaista kautta pelaavan Alexander Ursenbacherin ongelmitta.

Osion kiinnostavin ensimmäisen kierroksen ottelu on Fergal O’Brienin ja Jackson Pagen välinen kaksinkamppailu. Kokemus vastaan nuoruus, kärsivällisyys vastaan into. 47-vuotias irlantilainen on vaarassa tippua Main Tourilta, tosin otteluvoitto todennäköisesti varmistaisi uran jatkon. Amatöörinä villin kortin saanut 17-vuotias Page puolestaan on varmistanut Main Tour -paikan ensi kaudelle. Viime aikojen heikosta vireestään huolimatta O’Brien on suosikki, mutta voitto ei tule ilmaiseksi, eikä Pagen jatkopaikka olisi suuri yllätys.

Mark Davisin kauden ehdoton kohokohta on ollut English Openin finaalipaikka. Muissakin turnauksissa on siellä täällä tullut hyviä voittoja. Todennäköisestä toisen kierroksen ottelusta O’Brienia tai Pagea vastaan ei tule läpihuutojuttua, mutta lähtökohtaisesti Davisin pitäisi olla etevämpi ja suosikki etenemään kolmoskierrokselle.

Lyu Haotianin erittäin ailahtelevat otteet tuovat epävarmuutta arvioon. Kiinalainen on ykkössuosikki, mutta jos hänelle sattuu jossakin ottelussa jälleen heikompi päivä, hän saattaa tippua vaikka heti avauskierroksella. Jos niin käy, osiosta voi löytyä yllättäväkin jatkoonpääsijä. Davis on selvä kakkossuosikki, mutta O’Brienia ja Pagea ei voi unohtaa laskuista, jos Lyu ei vastaa odotuksiin.

Arvio: Lyu Haotian voittaa ratkaisevassa ottelussa Mark Davisin 10-7.

12. osio

Mark Joyce – Billy Joe Castle
Thepchaiya Un-Nooh – Jonathan Bagley
Joe O’Connor – Joe Swail
Jimmy Robertson – Chen Feilong

Mark Joycen kausi on ollut umpisurkea. Hän on voittanut koko kauden aikana vain kerran top 64 -pelaajan. Siitä huolimatta, että Billy Joe Castle on rankingissa 98:s, hän saattaa lähteä avausotteluunsa jopa ennakkosuosikkina. Joyce on osallistunut 15 kertaa MM-karsintoihin, ja parhaat suoritukset ovat kaksi paikkaa viimeisellä karsintakierroksella. Onkin täysin oikeutettua sanoa, ettei hän ole viihtynyt MM-karsinnoissa erityisen hyvin.

Thepchaiya Un-Nooh onkin selvä suosikki etenemään ylemmältä puolikkaalta kolmannelle kierrokselle. Un-Nooh ei ole tähän mennessä esittänyt aina parastaan näin pitkissä otteluissa, pikemminkin hän on suoriutunut MM-karsinnoissa säännöllisesti alle tasonsa, mutta hänen pitäisi siitä huolimatta edetä peruspelillä kolmannelle kierrokselle.

Kenet Un-Nooh sitten kohtaa? Kaksi nimeä nousee yli muiden: Joe O’Connor sekä Jimmy Robertson, jotka molemmat lukeutuvat kauden yllättäjiin. 23-vuotias O’Connor on debyyttikaudellaan muun muassa edennyt Welsh Openin välieriin voittamalla kolme top 16 -pelaajaa matkan varrella. Avausvastustaja Joe Swail on ottanut yksittäisiä hyviä voittoja siellä täällä, mutta hän on selvä altavastaaja O’Connoria vastaan. Robertson puolestaan avasi kauden vahvasti ja voitti European Mastersin, mutta muissa turnauksissa on tullut tasaisesti voitto tai kaksi.

Un-Nooh ja Robertson ovat osion suurimmat suosikit, mutta O’Connoria ei voi missään nimessä unohtaa. Joka vuosi karsinnoista pääsee Crucibleen ainakin yksi suuri yllättäjä, ja debyyttikauttaan pelaava englantilainen voisi olla sellainen. Siitä huolimatta häntä ei voi nimetä suurimmaksi suosikiksi. Un-Nooh ei usein ole pelannut MM-karsinnoissa erityisen hyvin, joten Robertsonin ja O’Connorin välisen ottelun voittaja saattaa olla vahvoilla.

Arvio: Jimmy Robertson voittaa ratkaisevassa ottelussa Thepchaiya Un-Noohin 10-7.

13. osio

Xiao Guodong – Jak Jones
Peter Lines – Michael Judge
Michael Holt – Brandon Sargeant
Andrew Higginson – James Cahill

Osiossa on yksi suuri suosikki: Xiao Guodong. 30-vuotias kiinalainen on jälleen pelannut hyvän kauden, ja hän on säilyttänyt asemansa rankingsijan 25 tienoilla. Xiaon tavaramerkiksi on muodostunut tasaisuus: hän ottaa säännöllisesti pari voittoa per turnaus ja aina silloin tällöin puolivälieräpaikan sieltä täältä. Avausvastustaja Jak Jones on selvästi rankingiaan parempi pelaaja, mutta jatkopaikka olisi yllätys.

Pari kertaa kauden aikana väläytellyt Peter Lines kohtaa entisen ammattilaisen Michael Judgen. Tappio tiputtaisi Linesin varmuudella pois Main Tourilta, yksi voittokaan tuskin riittää. Judge ei ole helpoin vastustaja, mutta Linesin odottaisi siitä huolimatta vievän voiton. Toista kierrosta pidemmälle eteneminen olisi kuitenkin yllätys.

Michael Holtin kausi on ollut pettymys Shoot Outin finaalipaikasta huolimatta. Hänen odottaisi kuitenkin etenevän toiselle kierrokselle helposti. Andrew Higginsonin ja James Cahillin ottelu on paperilla selvästi tasaisempi. Higginsonin kausi lienee ollut odotuksia heikompi, mutta suuresta epäonnistumisesta ei voi puhua. MM-turnaus ei kuitenkaan ole ollut missään nimessä hänen vahvimpia turnauksiaan. Cahill on puolestaan amatöörinä päässyt silloin tällöin mukaan ammattilaisturnauksiin, ja hän on ottanutkin ajoittain hyviä voittoja.

Kuka haastaa Xiaon viimeisellä karsintakierroksella? Holt, Higginson ja Cahill ovat kaikki potentiaalisia nimiä, mutta koska Holt on usein pelannut MM-karsinnoissa hyvin, hänet voisi nostaa näistä kolmesta esiin. Vastustajasta riippumatta Xiaon tappio olisi kuitenkin ehdottomasti yllätys. Toisaalta jos niin käy, tästäkin osiosta on mahdollista saada suurikin yllättäjä Crucibleen.

Arvio: Xiao Guodong voittaa ratkaisevassa ottelussa Michael Holtin 10-5.

14. osio

Mark King – Igor Figueiredo
Lu Ning – Allan Taylor
Scott Donaldson – Craig Steadman
Ken Doherty – Andy Lee

Osio on ehdottomasti yksi karsintojen kovatasoisimmista, ja on harmi, että vain yksi kahdeksasta voi päästä Crucibleen. Jo avauskierroksella on tasokas ottelu, kun juuri China Openissa välieriin edennyt ja huippukautta pelaava Scott Donaldson kohtaa Craig Steadmanin, joka pelaa yhtä pitkän uransa parhaista kausista. Erona on vain se, että Donaldsonille paras kausi tarkoittaa yli 100 000 punnan tienestejä, Steadmanille noin 40 000 puntaa. Siitä huolimatta Steadman on ottanut tällä kaudella muutamia hyviä päänahkoja – muun muassa Donaldsonin – ja on yllätysvalmis.

Otteluparin voittaja kohdannee Ken Dohertyn, jonka pitäisi voittaa avausottelu helposti. Kokenut 49-vuotias on kaukana parhaista vuosistaan, mutta yksittäisissä otteluissa hän on edelleen kyennyt esittämään korkeatasoista snookeria. Se kuitenkaan tuskin riittää Crucible-paikkaan näin vaikeasta osiosta.

Mark King kohtaa Igor Figueiredon, joka palaa jälleen ensi kaudella ammattilaiseksi. Figueiredo ei ole ennen kaikkea taloudellisista syistä kyennyt ammattilaisenakaan osallistumaan läheskään kaikkiin turnauksiin, mutta osallistuessaan hän on ottanut hyviä voittoja. Hän kuitenkaan tuskin pystyy yllättämään Kingiä, tasaisuuden perikuvaa. Lähes koko ammattilaisuransa sijoilla 15-35 seilannut King on tälläkin kaudella säilyttänyt asemansa hieman sijan 30 paremmalla puolella. Kingiltä voi odottaa samaa kuin aina: kärsivällistä, melko passiivista ja ennen kaikkea tasaisen varmaa peliä päivästä ja ottelusta toiseen.

Kingin todennäköinen toisen kierroksen vastustaja on hyvävireinen Lu Ning, yksi kauden suurimmista yllättäjistä. Hän on noussut uudelle tasolle ja pelaa uransa ylivoimaisesti parasta kautta. 25-vuotias kiinalainen on edennyt kerran välieriin ja kerran puolivälieriin ja ottanut useita erinomaisia päänahkoja. Todennäköisestä ottelusta Kingiä vastaan voi tulla todella tasainen, ja otteluparin voittaja kohdannee ratkaisevassa ottelussa myös hyvässä vireessä olevan Donaldsonin. Nämä kolme ovat todennäköisimmät jatkoonpääsijät, mutta kukaan heistä ei tule pääsemään helpolla yhdessäkään ottelussa. Kokonaisuutena osio on erittäin kovatasoinen ja mielenkiintoinen, ja jatkopaikan ottaa se, joka kykenee ylläpitämään hyvää tasoa läpi karsintojen. Yksi hyvä ottelu ei riitä, niitä tarvitaan kolme.

Arvio: Scott Donaldson voittaa ratkaisevassa ottelussa Mark Kingin 10-7.

15. osio

Anthony Hamilton – James Wattana
Matt Selt – Dylan Emery
Zhao Xintong – Adam Lilley
Noppon Saengkham – Adam Stefanow

Edellisen tavoin tämäkin on erittäin kovatasoinen osio, josta ei voi nimetä yhtä suosikkia yli muiden. Tällä kertaa on vaikea nähdä kenenkään sijoitetuista olevan vaikeuksissa sijoittamattomia pelaajia vastaan, vaikka mukana onkin muutama lupaava nuori ja yksi kokenut konkari. Paras mahdollisuus siihen lienee James Wattanalla, joka on jo kahdesti tällä kaudella voittanut selkävaivoista viime vuosina kärsineen Anthony Hamiltonin. Siitä huolimatta thaimaalainen on selvä altavastaaja otteluparissa.

Jatkopaikka ratkottaneen siis sijoitettujen kesken. Sekä Anthony Hamilton että Matt Selt pelaavat hyvää kautta. Hamiltonin parhaisiin saavutuksiin lukeutuvat välieräpaikat Indian Openista, jonka Selt voitti, sekä European Mastersista. Seltillä puolestaan uran ensimmäinen turnausvoitto on kauden ehdoton kohokohta. Hamiltonin voinee nostaa niukaksi suosikiksi etenemään kolmannelle kierrokselle.

Zhao Xintong ja Noppon Saengkham kohtaavat todennäköisesti toisella kierroksella. Molemmilla on alla erittäin hyvä kausi. Zhao tippui viime kauden päätteeksi Main Tourilta mutta pääsi saman tien takaisin ja on kuin uudelleensyntynyt. Hän on voittanut useita kertoja top 16 -vastustajan, ja mahtuupa kauteen yksi välierä- ja yksi puolivälieräpaikkakin. Samat sijoitukset löytyvät kuin sattumalta myös Saengkhamilta. Kummatkin tuntuvat pelanneen viime aikoina hieman parasta virettään heikommin, ja on hyvin vaikea nostaa toista kaksikosta suosikiksi.

Kovatasoisessa osiossa on siis neljä pelaajaa, joilla kaikilla on hyvät mahdollisuudet päästä Crucibleen. Osioon pätee sama kuin edelliseen: yksi hyvä ottelu ei riitä, vaan omaa tasoa täytyy kyetä ylläpitämään pidempään. Yhtä suosikkia yli muiden ei ole, vaan kliseisesti päivän kunto ratkaisee. Jos yksi on kuitenkin nimettävä, valinta osuu Zhaohon.

Arvio: Zhao Xintong voittaa ratkaisevassa ottelussa Anthony Hamiltonin 10-9.

16. osio

Alan McManus – Ng On Yee
Martin O’Donnell – Adam Duffy
Zhang Yong – Reanne Evans
Joe Perry – Simon Lichtenberg

Viimeiseen osioon on osunut peräti kolme amatööriä, joista kaksi on naisia. Toisella heistä, Reanne Evansilla, on täydet mahdollisuudet voittaa ottelunsa Zhang Yongia vastaan. Otteluvoitto ei missään nimessä tule helpolla, ja 23-vuotias kiinalainen on pelannut välillä vahvasti, mutta edellinen voitto on viime vuoden puolelta. Evansin tai Zhangin toisen kierroksen vastustaja on mitä todennäköisimmin Joe Perry, ja konkarin rutiini lienee liikaa kummalle tahansa. Perry on kaikessa hiljaisuudessa pelannut varsin vahvan kauden, mutta vuodenvaihteen jälkeen on ollut vaikeampaa, ja alla on neljän ottelun tappioputki.

Martin O’Donnell lukeutuu kauden suurimpiin yllättäjiin. Syksy sujui erinomaisesti, ja puolivälieräpaikkoja tuli peräti kolme, mutta paras vire tuntuu jääneen taakse. Avausvastustaja Adam Duffy on kyvykäs amatööri, mutta O’Donnell on kaikesta huolimatta tukeva suosikki.

Alan McManus voittanee ensimmäisen ottelunsa selvästi, mutta toisesta on odotettavissa vaikeampaa. Todennäköinen vastustaja on siis O’Donnell, jonka kausi on kokonaisuutena ollut selvästi parempi kuin McManusin. Toisaalta McManus pelasi juuri China Openissa kauden parastaan ja on muutenkin esiintynyt vahvasti MM-turnauksissa.

Perry on joka tapauksessa osion suurin suosikki, jota on vaikea nähdä pysäytettävän. Pienen epäilyksen varjon 44-vuotiaan ylle luo kuitenkin se, että hän saapuu turnaukseen neljän ottelun tappioputkessa, ja vuoden vaihduttua peli on sujunut selvästi heikommin kuin viime vuoden puolella. Vastustajat eivät kuitenkaan ole kovimmasta päästä, joten Perryn Crucible-paikkaa on pidettävä todennäköisenä.

Arvio: Joe Perry voittaa ratkaisevassa ottelussa Alan McManusin 10-4.

FinnSnookerin arviot

Veikkaamme siis seuraavien pelaajien etenevän Crucibleen:

 • Ryan Day (voittaa Matthew Stevensin)
 • Gary Wilson (voittaa Liang Wenbon)
 • Marco Fu (voittaa Sam Craigien)
 • Robert Milkins (voittaa Anthony McGillin)
 • Graeme Dott (voittaa Stuart Carringtonin)
 • Ben Woollaston (voittaa Li Hangin)
 • Hossein Vafaei (voittaa Martin Gouldin)
 • Peter Ebdon (voittaa Yan Bingtaon)
 • Ali Carter (voittaa Yuan Sijunin)
 • Zhou Yuelong (voittaa Ricky Waldenin)
 • Lyu Haotian (voittaa Mark Davisin)
 • Jimmy Robertson (voittaa Thepchaiya Un-Noohin)
 • Xiao Guodong (voittaa Michael Holtin)
 • Scott Donaldson (voittaa Mark Kingin)
 • Zhao Xintong (voittaa Anthony Hamiltonin)
 • Joe Perry (voittaa Alan McManusin)

Mitä veikkaat itse? Kerro se meille!

Veikkauksiin voi nähdä pätevän saman kuin lottoon: seitsemän oikein on jättipotti, kuusi erinomainen tulos ja viisikin hyvä lukema. Hyviä pelaajia on runsaasti, ja karsinnoissa nähtäneen paljon tasaisia otteluita. Varmoja voittajia ei yksinkertaisesti ole.

FinnSnooker toivottaa kaikille jännittäviä MM-karsintoja!

Karsintojen otteluohjelma ja aikataulu

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliMM-karsinnat alkavat keskiviikkona – otteluohjelma, aikataulu ja tulokset tästä!
Seuraava artikkeliSnookerin MM-kisat 2019 – vuoden päätapahtuma lähestyy