Ennakko: Lisbon Open

Scottish Open Helsingin champion of champions snookerin Judd Trump | FinnSnooker.com
Judd Trump | FinnSnooker.com Kuva: Monique Limbos

Kuva: Monique Limbos

Ensimmäinen Portugalissa pelattava ammattilaisturnaus, Lisbon Open, on aloitettu jo torstaina, mutta ammattilaispelit pyörähtävät käyntiin perjantaina. Turnaus on toiseksi viimeinen European Tourin turnaus tällä kaudella, joten sen odottaisi houkuttelevan paljon osallistujia. Suuri osa pelaajista onkin mukana, vaikka aivan rankingin kärkinimistä vain harva osallistuu turnaukseen.

Ensimmäinen neljännes: Murphy ja Bingham vahvoilla

Shaun Murphy ja Stuart Bingham ovat kaavion ensimmäisen neljäsosan suosikit. Molemmat olivat huippuvireessä UK Championshipissä, mutta Bingham ei kuitenkaan ole viihtynyt European Tourilla yhtä hyvin kuin Murphy, jota pidän niukkana suosikkina ensimmäisestä neljänneksestä. Muita top 16 -pelaajia neljänneksessä ei olekaan eli Murphy tai Bingham voi edetä välieriin kohtaamatta useampaa kuin yhden top 16 -vastustajan.

Mainos:

Murphy ja Bingham kohtaavat neljännellä kierroksella ellei esimerkiksi Joe Swail, Jack Lisowski tai James Cahill onnistu jompaakumpaa tiputtamaan. Jokaisella mainituista pelaajista on potentiaalia pystyä siihen, minkä jälkeen kaavio avautuisi paljon. Vaikka ensimmäinen neljännes ei siis ole kovatasoisin osio, mahdollisia sudenkuoppia on useita.

Samassa osiossa Murphyn ja Binghamin kanssa ovat myös muun muassa Mark Davis, Michael WhiteMark King, Matthew Stevens ja Oliver Lines, jotka taistelevat neljänneksen toisesta puolivälieräpaikasta. Todennäköinen puolivälierävastustaja sinne asti etenevälle on joko Murphy tai Bingham eli välieräpaikka vaatisi Davisilta tai kumppaneilta jo erinomaista voittoa. Puolivälieräpaikkaan ei kuitenkaan missään nimessä vaadita ihmeitä.

Toinen neljännes: Robin Hull mukana

Toinen neljäsosa on suomalaisnäkökulmasta kiinnostavin, sillä mukana on Robin Hull, joka kohtaa avauskierroksella Mark Joycen. Yhden vuoden listalla vain neljä pykälää suomalaisen yläpuolella oleva Joyce on ollut tasainen, sillä hän on hävinnyt kauden aikana vain kahdesti avausottelussaan mutta toisaalta vain kahdesti voittanut useamman kuin yhden ottelun ja silloinkin vain kaksi kappaletta. Joyce on joka tapauksessa ehdottomasti voitettavissa.

Toisen kierroksen vastustaja Hullille tai Joycelle lienee Stephen Maguire, joka olisi vielä kuukausi sitten lukeutunut toivevastustajiini top 16 -pelaajista, mutta joka on parin viime turnauksen aikana ollut hirmuvireessä. Maguire tarjoaa Hullille valtavan haasteen, jos vain on viime viikkojen vireessä. Toisaalta vain neljään freimivoittoon pelattavissa European Tourin otteluissa altavastaajilla on selvästi paremmat mahdollisuudet voittoon kuin muiden turnausten pidemmissä peleissä. Lisäksi Maguiren huippuvire, joka tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, voi kadota yhtä nopeasti, sillä hänet tunnetaan ailahtelevana pelaajana. Siitä huolimatta Maguire lähtee selvänä suosikkina kakkoskierroksen peliin. Seuraava vastustaja ottelun voittajalle ei olisi yhtä vaikea, mutta neljännessä pelissä vastaan voi tulla John Higgins.

Neljännestä puolivälieräpaikasta taistelevat muun muassa Rod Lawler, Alan McManus, Liang Wenbo ja Tian Pengfei. Vaikka joku muukin voi yllättää, mainitut neljä pelaajaa taistelevat tiukimmin paikasta kahdeksan parhaan joukossa. Erittäin tasaisessa osiossa ei ole oikeastaan yhtään helppoa ottelua, ja Maguire, Higgins tai kuka nyt puolivälieriin eteneekään ei helpolla tule pääsemään.

Kolmas neljännes: erittäin arvaamaton osio

Kolmanneksen neljänneksen ensimmäisestä puolivälieräpaikasta taistelevat Robert Milkinsin, Anthony McGillin, Joe Perryn ja Fergal O’Brienin tapaiset pelaajat eikä Jamie Jonesia tai Xiao Guodongiakaan kannata sulkea laskuista. Neljänneksen toisesta puolivälieräpaikasta kilpailevat muun muassa Barry Hawkins, Michael Holt ja Peter Ebdon. Hawkins ei ole viime aikoina ollut kovin ihmeellisessä vireessä, joten joku yllättäjä voi hyvinkin edetä osiosta pitkälle. Jos Holtia tai Ebdonia ei lasketa, sellaisia voisivat olla esimerkikisi Mike Dunn tai Ben Woollaston.

Kolmas neljäsosa on erittäin mielenkiintoinen ja sisältää runsaasti ennakolta tasaväkisiä otteluita. Milkins lienee suurin suosikki etenemään neljäsosasta välieriin, mutta missään nimessä hänkään ei tule helpolla pääsemään. Milkinsin kaavio ennen välieriä voisi olla esimerkiksi seuraava: Ian Burns – Xiao Guodong – Jamie Jones – Anthony McGill – Peter Ebdon. Jokainen mahdollisista vastustajista voi hyvinkin haastaa Milkinsin tiukasti. Kolmannessa neljänneksessä onkin eniten sellaisia pelaajia, joilla on realistinen mahdollisuus edetä välieriin.

Neljäs neljännes: kaksijakoiset tunnelmat

Viimeinen neljännes on ennakolta kovatasoisin, sillä se sisältää neljä top 16 -pelaajaa. Ilman Ali Carterin vetäytymistä lukema olisi yhdellä suurempi. Ricky Walden, Ryan DayLi Hang, Matt Selt ja Graeme Dott kohtaavat toisensa jo kolmen ensimmäisen kierroksen aikana eli heistä vain yksi voi edetä neljännelle kierrokselle. Vastustajat eivät silloin yhtään helpotu, sillä Marco Fu, jolla on melko helppo ensimmäisten kierrosten kaavio, on todennäköisin neloskierroksen vastustaja. Neljä voittoa riittää puolivälieräpaikkaan.

Toisesta puolivälieräpaikasta taistelevat muun muassa Judd Trump, jolla on aika helppo kaavio ja joka on osion suurin suosikki, ja Mark Williams. Mahdollisia haastajia ovat muun muassa Sam Baird ja Thepchaiya Un-Nooh, mutta on erittäin vaikea kuvitella jonkun muun kuin Trumpin tai Williamsin etenevän puolivälieriin. Sen jälkeen vastus tosin kovenisi huomattavasti, sillä esimerkiksi Fu ja Dott ovat aivan toisen luokan vastustajia.

Arviot

Todennäköisimmät puolivälieräparit:
Shaun Murphy – Michael White
Stephen Maguire – Rod Lawler
Robert Milkins – Peter Ebdon
Marco Fu – Judd Trump

Vahvimmat haastajat:
Ensimmäinen neljännes: Stuart Bingham, Mark Davis
Toinen neljännes: John Higgins, Liang Wenbo
Kolmas neljännes: Anthony McGill, Michael Holt
Neljäs neljännes: Graeme Dott, Mark Williams

Potentiaaliset yllättäjät:
Ensimmäinen neljännes: Joe Swail, Liam Highfield
Toinen neljännes: Robin Hull, Tian Pengfei
Kolmas neljännes: Zhang Anda, Ben Woollaston
Neljäs neljännes: Ryan Day, Sam Baird

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliGerman Mastersin ja seniorien MM-kisojen kaaviot julkaistu – Hull mukana molemmissa
Seuraava artikkeliLisbon Open: Perjantain pelivihjeet