Ennakko: Parisnookerin SM 2015

Vuorolyönnein pelattavaa parisnookeria pelataan valitettavan harvoin ammattilaistasolla, viimeksi  Kiinan voittoon päättynyt World Cup vuonna 2011. Suomen Biljardiliiton virallisia, perinteeksi muodostuneita Suomenmestaruuskisoja on kuitenkin pelattu useana vuonna peräkkäin. Perinne jatkuu ilahduttavasti tänä vuonna. Aiemmista vuosista poiketen pelataan Helsingin sijaan Turun Aura Biljardissa, mikä näkyy osallistujalistassa. SM-kisoissa ja parisnookerissa nähdään usein mukana muutoin harvoin nähtyjä kasvoja — niin tälläkin kertaa. Luvassa on varsin mielenkiintoiset turnajaiset innokkaille Suomi-snookerin seuraajille.

Kisassa uusi voittaja

Parisnooker sisältää kilpailumuotona mielenkiintoisen lisädynamiikan: lyönnissä ja sen suunnittelussa täytyy ottaa huomioon aina joko oma pelipartneri tai lyöntivuoroon tuleva vastustajaparin pelaaja. Usein tämä näkyy jopa tason nousuna, ja kisoissa on nähty säännöllisesti korkeiksi kohoavia lyöntisarjoja. Odotusarvo tälle on tänä vuonna kenties vahvempi kuin koskaan. Mukana on 32 pelaajaa eli 16 kynnelle kykenevää paria. Lisämielenkiintoa tuo se, että yksikään edellisten vuosien voittajapareista ei ole mukana! Viime vuoden voittajapari Tampereen Tero Nappari/Jani Kananen on edellä mainitun lomamatkan vuoksi poissa. Helsingin  edellisvuosien mestaripareista, Timo Tiusanen/Janne Häkkinen (2011) sekä Antti Tolvanen/Kari Paloheimo (2013) jäsenistä useat ovat valitettavasti joutuneet vähentämään pelejään terveys- ja muiden henkilökohtaisten syiden takia. Muutaman vuoden takaiset vuoden mestarit, rg-1 Antti Mannila ja viime rg-kisan hävinnyt finalisti Pessi Lyyra joutuivat harmillisesti viime hetkillä perumaan osallistumisensa.

Turku vastaan muu Suomi

Suomi-snookerin kovimmasta tasosta nautitaan tällä hetkellä Turussa. Suurimman ennakkomielenkiinnon kisaan tuokin, miten turkulaisten parinmuodostus on kehkeytynyt kisan alla. Turkulaispareista kenties kovimpana ennakkosuosikkina kisaan lähtee useiden Suomenmestaruuksien veteraanit Jyri Virtanen/Kimmo Lång. Heidän palkintohyllyllään kimaltelevat mm. EM-pronssit seniorien paripelissä vuodelta 2009. Virtanen napsi paripeleissä kaksi ensimmäistä SM-kultaa O-P Virhon kanssa, joka nyt mukana iskukykyisen parinsa Iiro Sirkiän kanssa. Virtanen ja Lång eivät kuitenkaan pääse helpolla, ensimmäisellä kierroksella vastassa on Itä-Helsingin kovat luut Jani Savolainen ja Jukka Hämäläinen, hopeamitalistit 2013. Mukana ovat uusina turkulaispareina lisäksi biljardin monitaiturit Johannes Kauhanen/Sami Jokinen sekä Kim Laaksonen/Tony Silvan. Molemmat parit ovat täysin potentiaalisia voittajia kisaan. Turun kainalosta kärkkyy menestystä vahva salolaisedustus Juha Lehdon johdolla.

Mainos:

Kisojen oululaisedustus ilahduttaa erityisesti. Oululaiset tai oululaislähtöiset pelaajat muodostavat kolme kilpailukykyistä paria. Leppoisa vuoden 2012 SM-hopeapari Juha Erkinmikko/Jukka Haapakoski kärkkyvät ensiksi mainitulle kauan odotettua ensimmäistä kultamitalia SBiL:in SM-kisoissa. ”Satasen ukot” Janne Hummastenniemi/Joona Koskela kohtaavat Helsingin CSS:n parin Pena Pällijeff/Topden Tshering. Kyvykkäät Korkiakosken veljekset Sami sekä Jami debytoivat SM-kisoissa. Viimeksi mainituilla on kenties kaavion perusteella paras mahdollisuus yllätysmitaliin. Erkinmikon/Haapakosken tie on kivisin: on pelattava ylimääräinen kierros päästäkseen samaan kaaviosumppuun Kauhanen-Jokinen ja Virtanen-Lång -parien kanssa. Muita haastajia ovat snookertaustalta ponnistavat Jyväskylän Timo Erkkilä/Matti Väätäinen sekä Kouvolan  parivaljakko Janne Lehtovirta ja Vesa Vanninen. Kouvolan kyvykäs, muilla biljardilajeilla pelivirettä ylläpitänyt kaksikko vaanii yllätysasemissa. Heillä avausvastuksena kisan nuorin kaksikko, vaarallinen ja kehittyvä kaksikko Patrik Tiihonen/Jori Merikoski. Voittajalle luvassa toinen nuorisopari Virho-Sirkiä tai ikinuorekas Turun kaksikko Tero Suvanto/Pasi Jäntti, jota ei voi  jättää pois laskuista. On helppo ennakoida tasaista, jännittävää vääntöä ja huikeaa draamaa taisteltaessa SM-mitaleista ensimmäistä kertaa tämän vuoden puolella!

Turun Aura-biljardi järjestää usein korkealaatuista, välitöntä elävää kuvaa kisapaikalta. Linkki päivitetään tälle sivulle livestriimin toteutuessa.

Kaavio ja livetulospalvelu

 


Edellinen artikkeliSelby tiputti McGillin katkaisufreimissä, Ebdon erinomainen Higginsiä vastaan
Seuraava artikkeliDay tiputti Dingin, O’Sullivan vahvassa vireessä