Ennakko: Riga Open, päivä 1

VIP-matka

Kuten ET-turnauksissa yleensä, myös Riga Openissa ensimmäinen päivä on varattu amatööreille. 87 amatöörille on tarjolla 28 paikkaa ammattilaisten joukossa, ja mukana on myös kymmenen suomalaista.

Entinen ammattilainen Sean O’Sullivan kohtaa Zack Richardsonin ja voittaja etenee Gary Steeleä vastaan. Steelellä ei pitäisi olla mitään jakoa toisella kierroksella, joten ensimmäisen karsintakierroksen otteluvoittaja on vahvoilla. O’Sullivan on suosikki, sillä hän on Richardsonia parempi pelaaja. Etenkin kunnon sarjojen teko on ollut Richardsonille vaikeaa – turvapeli on hänen vahvuutensa. Hän on voittanut kohtalaisia pelaajia (kuten Lucky Vatnanin tai Ashley Cartyn), joten O’Sullivanin täytyy pelata tasollaan tai ainakin melkein. O’Sullivan ei ehkä ole vielä ammattilaistasoa, mutta kaukana siitä hän ei ole. On yllätys, jos hän ei etene ammattilaiskierroksille.

Jo mainittu Ashley Carty aloittaa toiselta kierrokselta, jossa häntä vastaan asettuu joko Nico Elton tai Charlie Walters (päivitys: Elton sai luovutusvoiton Waltersilta). Cartyn tappio olisi yllätys – hän on voittanut tämän kauden aikana muun muassa Kyren Wilsonin, ja Qualifying Schoolissa Carty on kahtena vuonna peräkkäin ollut otteluvoiton päässä ammattilaispaikasta. Mahdollisilla vastustajilla ei ole oikeastaan minkäänlaisia meriittejä. Walters eteni viime vuonna kerran ET-turnauksessa amatöörikierroksilta ammattilaista vastaan, Elton ei yltänyt siihenkään.

Adam Duffyn ja Sydney Wilsonin mahdollisesta kohtaamisesta voi tulla yksi amatöörikierrosten jännittävimmistä. Wilsonin täytyy tosin ensin voittaa Ashley Hugill, mutta sen luulisi olevan läpihuutojuttu. Duffy on entinen ammattilainen, Wilson lupaava juniori. Wilson on aina silloin tällöin edennyt ET-turnauksissa ammattilaiskierroksille ja kerran jopa voittanut yhden ammattilaisen. Hän ei ole päässyt pelaamaan ammattilaisena, mutta hänellä on vielä aikaa. 25-vuotias Duffy oli vielä viime kaudella ammattilainen, mutta ammattilaispaikan menettäminen oli selvää jo jonkin aikaa ennen kauden päätöstä. Duffy on edennyt ET-turnauksessa kerran 16 parhaan joukkoon, mutta ehkä parhaiten hänet muistetaan siitä, että hän oli Ronnie O’Sullivanin vastustaja televisioidussa ottelussa 2011, kun O’Sullivan teki 147:n sarjan. Lisäksi Duffy on edennyt toiseksi viimeiselle karsintakierrokselle MM-kisoissa 2012. Kaudet 2012-2014 olivat kuitenkin hänelle huonoja, sillä hän voitti niiden aikana yhteensä vain 11 ottelua. Viime kauden päätteeksi hän hävisi kahdeksan ottelua putkeen. Se on taatusti tehnyt hallaa Duffyn itseluottamukselle, mikä näkyy myös hänen peliesityksissään. Duffy on kuitenkin parhaimmillaan pelannut hyvin. Ottelusta lahjakasta Wilsonia vastaan on odotettavissa mielenkiintoinen.

Toinen kiinnostava ottelu toisella kierroksella on Eden Sharavin ja Jamie Clarken välinen taisto. Clarke kohtaa ensin ensimmäisellä kierroksella venäläisen Aleksandr Kurgankovin, mutta ottelussa on vain yksi suosikki. Venäläinen ei kuulu edes maansa parhaimmistoon – sen pitäisi kertoa hänen tasostaan riittävästi. Kyseessä on hänen ensimmäinen ottelunsa ammattilaiskisoissa. Mikäli löytämäni tiedot pitävät yhtään paikkansa, kyseessä on aktiivinen snookerin seuraaja, joka pelailee lähinnä huvikseen ja on myös muun muassa toiminut tuomarina. Vaikka esimerkiksi Nigel Bond on kehittänyt snookeria Venäjällä, ei Kurgankovilla pitäisi olla mahdollisuuksia, kun vastaan asettuu Clarke – erittäin lupaava nuori pelaaja, joka oli Qualifying Schoolissa otteluvoiton päässä ammattilaispaikasta sekä 2013 että 2014. Clarke eteni viime vuonna kolme kertaa ET-turnauksessa pääsarjaan. Myös Sharav on erinomainen amatööri. Hän eteni 2011 PTC-kisassa (nykyään ET-kisoja) amatöörinä peräti neljännelle kierrokselle asti voitettuaan muun muassa Liang Wenbon. Hän on yhdeksän kertaa osallistunut ET-turnauksen amatöörikierroksille ja seitsemän kertaa edennyt pääsarjaan asti. Sharav oli molemmissa Qualifying Schoolin turnauksissa otteluvoiton päässä ammattilaisuudesta ja jälkimmäisen niistä hän hävisi 4-3 – lähemmäs ei enää voi päästä. Sharav lähteekin suosikkina Clarkea vastaan, mutta koska vastustajakaan ei ole missään nimessä huono pelaaja, ottelusta voi odottaa tasokasta.

Mitchell Travisin ansioluettelosta löytyvät jo voitot muun muassa Marco Fusta, Paul Davisonista, Oliver Linesista ja Kurt Maflinista. Potentiaalia miehellä siis riittää. Toisaalta hän on ailahteleva – Travis on usein hävinnut pelaajille, jotka hänen olisi pitänyt voittaa. Yksi sellainen on Jack Bradford, jonka Travis kohtaa ensimmäisellä amatöörikierroksella. Bradfordin meriittilista on olematon – hän on voittanut Elliot Slessorin kerran, mutta siinä se. Otteluparin voittaja kohtaa toisella kierroksella Joe Steelen. Steelen pitäisi olla kovempi vastus kuin Bradfordin, mutta Travis on ylivoimainen suosikki etenemään ammattilaiskierroksille. On kuitenkin pidettävä mielessä, että Travis on kokenut poikkeuksellisen paljon yllätystappioita. Silti jos hän vain pelaa edes lähellä tasoaan, ei hänellä pitäisi olla huolen häivää.

Muita kiinnostavia pelaajia tai otteluita ovat Duane Jones (nuori walesilaispelaaja), Shachar Rubergin ja Rhys Clarkin välinen ottelu (Ruberg on 20-vuotias israelilainen ja hän on ollut muun muassa kahdesti 16 parhaan joukossa U21-EM-kisoissa ja kerran 32 parhaan joukossa U21-MM-kisoissa; Clark on välillä väläytellyt) sekä Gareth Allen (joka hävisi Robin Hullille EM-finaalissa reilu vuosi sitten, on edennyt amatöörinä kahdesti jopa kolmannelle kierrokselle ET-turnauksessa ja on ollut otteluvoiton päässä ammattilaispaikasta).

Lisäksi mukana on Mika Karhun jouduttua antamaan luovutusvoiton yhdeksän suomalaista. Heistä voisi odottaa muutaman etenevän ammattilaiskierroksille asti. Huonoin arpaonni kävi Antti Mannilalla, joka kohtaa Martin O’Donnellin – vielä viime kaudella ammattilaisena olleen pelaajan. Toisaalta esimerkiksi Antti Silvon, Janne Hummastenniemen tai Joona Koskelan mahdolliset vastustajat eivät ole ihan vaikeimmasta päästä. Toivotaan parasta, olisihan nyt kiva nähdä esimerkiksi John Higgins vastaan Arttu Klemetti (todennäköinen TV-peli) tai Robin Hull vastaan Mika Hummelin.

Suomalaisten otteluohjelma ja tulokset


Edellinen artikkeliRiga Open: Suomalaisten otteluohjelma ja tulokset
Seuraava artikkeliEsittelyssä Riga Openin suomalaisamatöörit