Ennakko: Riga Openin kolmas päivä

Tony Drago

Riga Openin kolmantena päivänä pelataan loput ensimmäisen, toisen ja kolmannen kierroksen ottelut. Pelaamassa on myös Suomen Robin Hull.

John Astley kohtaa Tony Dragon. Dragon viime kausi oli todella heikko. Hän kuitenkin onnistui kuin ihmeen kaupalla säilyttämään ammattilaispaikkansa ET-turnausten kautta. Uusi kausi on näyttänyt paremmalta, ja viihdyttävällä Dragolla on taatusti faneja. Viime kauden tulokkaaksi valittu Astley ei sen sijaan ole vielä ihmeitä esittänyt. Hänen edellinen kautensa oli ihan hyvä, mutta uusi ei ole ollut samaa tasoa. Astley on kuitenkin paljon tasaisempi kuin ailahteleva maltalainen Drago. Tällä kaudella Drago on esittänyt parempia otteita kuin Astley, mutta ratkaisevaa on, onko hänellä lauantaina hyvä päivä vai ei?

Amatööri Duane Jones kohtaa Thepchaiya Un-Noohin. Omissa papereissani Jonesilla on lauantaina pelaavista amatööreistä paras mahdollisuus voittaa avausottelunsa. Hän voitti viime kaudella amatöörinä muun muassa Joe Perryn, Dominic Dalen ja Michael Leslien – kyseessä on yksi parhaista amatööreistä. On vain ajan kysymys, milloin Jones pääsee ammattilaiseksi. Voittaessaan Perryn helmikuussa Jones osoitti lahjakkuuttaan: hän teki otteluun 74, 75, 137 ja 141 pisteen sarjat! Vastaan asettuva thaimaalainen Un-Nooh tekee hyvin sarjoja, mutta toisaalta hänen turvapelinsä ei ole vielä huipputasoa. Jones saa riittävästi paikkoja otteluvoittoon, hänen tulee vain käyttää ne tehokkaasti. Viime kaudella Un-Nooh eteni World Openissa 16 parhaan joukkoon. Se on hänen toistaiseksi paras saavutuksensa. Hän teki samassa turnauksessa 134 pisteen sarjan, mutta epäonnistui pinkin pussituksessa – maksimi jäi siis kahden pallon päähän. Potentiaalia Un-Noohilla kyllä on ja hän on niukin naukin suosikki, mutta ei Jonesillakaan ole valitettavaa arpaonnesta – Un-Nooh on voitettavissa.

Täksi kaudeksi ammattilaiseksi palannut Michael Georgiou kohtaa yhtä tuntemattoman vastustajan eli Robbie Williamsin. Georgiou on ajoittain pelannyt hyvin, mutta hänellä on vielä työtä vähän jokaisella osa-alueella. Selvää heikkoutta hänen pelissään ei ole. Robbie Williams tekee sarjoja huonommin kuin Georgiou. Toisaalta turvapelissä Williams on edellä. Viime kaudella hän eteni MM-kisoihin voittamalla viimeisen karsintakierroksen ottelunsa katkaisufreimin uusintamustalla. Pääsarjassa tuli sitten huolella tukkaan Neil Robertsonilta – australialainen voitti pelin 10-2. Williams väläytteli osaamistaan jo aiemmin esimerkiksi ET5-turnauksen välieräpaikalla. Hän lähtee myös Georgiouta vastaan suosikkina, sillä vastustaja ei vielä pelaa yhtä hyvää turvapeliä. Georgiou on kuitenkin rankingiaan parempi pelaaja ja yllätykseen pystyvä vastus.

Dechawat Poomjaeng
Dechawat Poomjaeng – ylivoimainen suosikki

Dechawat Poomjaeng kohtaa Qatarin Ahmed Saifin. Saif hävisi viime vuonna kaikki 14 otteluaan. MM-karsinnoissa hän hävisi ottelunsa 10-6, mutta muissa kolmessatoista pelissä hän voitti yhteensä vaivaiset kahdeksan erää. Poomjaeng on persoonallisen tyylinsä takia aliarvostettu pelaaja. Hänellä on hieman pellen maine, vaikka mies osaa pelata. Miehen saavutukset – kuten toisen kierroksen paikka MM-kisoissa ja puolivälieräpaikka Asian Tourilla – puhuvat puolestaan. Poomjaeng ei ole tällä kaudella esittänyt vielä parastaan, itse asiassa ei lähellekään, mutta vastus Saif on surkea pelaaja. Hän sai viime kaudeksi paikan Qualifying Schoolin kautta voitettuaan viisi erinomaista vastustajaa – miten hän sen teki, sitä ihmettelee jokainen. Poomjaeng on kuitenkin hyvä pelaaja, ja hän tulee murskaamaan Saifin, joka hävisi viime kaudella esimerkiksi sellaisille pelaajille kuin Zou Junhai – vieläpä 4-1-lukemin.

Kiinnostava on myös Jamie Copen ja Reanne Evansin kohtaaminen. Ylivoimaisesti menestynein naispelaaja Evans selviytyi mukaan amatöörien esikarsintojen kautta. Hän kohtaa Copen, entisen top 16 -pelaajan, joka on kärsinyt terveysongelmista ja valunut alas rankingissa. Loppukaudesta 2013-2014 Cope alkoi kuitenkin näyttää merkkejä paremmasta – hän esimerkiksi pääsi MM-kisoihin. Kaksikko kohtasi kaksi vuotta sitten vastaavan kokoluokan kisassa. Silloin Cope voitti 4-3. Hän on nytkin suosikki, jos vain tuntee olonsa hyväksi. Evansin voitto olisi aikamoinen yllätys. Silti ottelu on kiinnostava jo pelaajien takia. Naisia ei kovin paljon Main Tourilla näe, ja Copen potentiaali on tiedossa kaikilla.

Robin Hull kohtaa Itävallan Andreas Plonerin. Junnukisoissa menestystä niittänyt Ploner ei ole vielä ammattilaistason pelaaja, suomalainen vastustajansa sen sijaan on. Siispä ottelussa on vain yksi suosikki. On mainittava kuitenkin pari Ploneria tukevaa seikkaa. Ensinnäkin hän on jo pelanut pari ottelua Latvian pöydillä. Hän tuntee olosuhteet melko hyvin. Toiseksi Hull on usein aloittanut pelit heikosti ja parantanut loppua kohden. Paras seitsemästä -pelissä esimerkiksi 2-0-tappioasema merkitsee jo paljon. Kolmanneksi Hull hävisi Australian karsinnoissa James Cahillille, joka oli ennakolta paljon Hullia huonompi pelaaja. Suomalaisen otteissa on siis ollut hieman ailahtelevaisuutta. Silti Hull on selvä suosikki. Hän on yksinkertaisesti Ploneria paljon parempi pelaaja. Tällä kertaa hänellä on myös pieni kotietu – Latviassa on kohtalaisesti suomalaisia kannattajia. Hull ei taatusti halua epäonnistua heidän edessään (tosin milloin ammattilainen haluaisi tehdä niin?). Hullin tappio olisi valtaisa yllätys – ja suuri pettymys. RobinHull Toisella kierroksella vastaan asettuu luultavasti Barry Hawkins (ellei David Grace yllätä – epätodennäköistä, mutta pieni mahdollisuus siihen on). Hawkins onkin jo toisen luokan vastustaja. Wuxi Classicissa hän pelasi kenties koko poppoon parasta snookeria, kunnes hävisi välierissä Neil Robertsonille. Seuraavassa kisassa Hawkins olikin paljon heikompi, ja Peter Ebdon tiputti hänet. Hull on osoittanut pystyvänsä pelaamaan huipputasolla. Jos hän pelaa parasta peliään, hän taistelee tasaväkisesti, vaikka Hawkins pelaisi myös huipputasollaan. Kuten kenenkään muunkaan pelaajan, myöskään Hullin parasta ei kuitenkaan ihan joka kerta nähdä. Hawkinsin yllätystappio Ebdonille antaa kuitenkin toivoa – ei hänkään pelaa aina hyvin. Onko vastus sisuuntunut ja treenannut tauon aikana kuin hullu? Vai nähdäänkö mieheltä jälleen heikohko esitys? Se jää nähtäväksi. Kolmannella kierroksella otteluparin voittaja kohdannee Kyren Wilsonin tai Kurt Maflinin. Molemmat ovat lahjakkaita pelaajia, jotka pystyvät voittamaan kenet tahansa, mutta altavastaajina he kuitenkin lähtisivät. Maflin on vakiinnuttanut tasonsa melko lähelle huippua, mutta nousukiito ei ole jatkunut aivan odotetulla tavalla. Esimerkiksi MM-kisapaikkaa on odotettu jo kauan, mutta norjalainen ei ole vielä tehnyt debyyttiään. Wilson on sen sijaan nuori pelaaja, joka on noussut raketin lailla pohjalta lähemmäs huippua. Alkukauden aikana hän ei kuitenkaan ole pelannut samalla tasolla kuin viime kaudella. Yhteistä molemmille on, että parhaan ja huonoimman päivän ero on suuri.

Muissa kuin mainituissa otteluissa on hankala nähdä suosikin häviävän. Entinen ammattilainen Adam Duffy voi parhaana päivänä haastaa Maflinin, mutta voitto olisi suuri yllätys. Allan Taylor voi onnistuessaan laittaa Rod Lawlerin tiukoille eikä Peter Ebdonin voitto Andrew Pagettia vastaan ole kirkossa kuulutettu. Ehkä myös Alex Borgilla on pieni mahdollisuus Jimmy Robertsonia vastaan. Muuten lähtökohdat ovat selvät: ylivoimainen suosikki vastaan haastaja. Yllätyksiä on toistaiseksi nähty pääasiassa vasta toisella kierroksella. Sama trendi jatkunee myös lauantaina. Toisen ja kolmannen kierroksen otteluista emme tee varsinaisia ennakoita. Joitain poimintoja voi kuitenkin lukea turnausennakosta, ja luultavasti laitamme myös Twitteriin pari poimintaa.

Voisin myös tarjota ensimmäistä kertaa sivuston perustamisen jälkeen pari vedonlyöntivihjettä ennakon pohjalta. Seurantaa ajalta ennen sivuston julkaisua näkee seurantasivulta, jota pyrimme päivittämään turnausten jälkeen. Lauantaille ei ole aivan yhtä hyviä kohteita kuin perjantaille, mutta jotain silti.

Alan McManus
Alan McManus

Suosikeista Alan McManus voisi olla varma valinta. Hankala kuvitella Barry Pinchesin haastavan McManusia, joka sai kaudella 2012-2013 uuden vaihteen silmään ja on noussut rankingissa kohisten. Viime kauden yhden kauden rankingissa hän oli sijalla 22. Myös useimmat amatöörejä vastaan pelaavat ammattilaiset – kuten Ryan Day tai Joe Swail – ovat melko varmoja valintoja. Vain muutamalla amatöörillä on aidot mahdollisuudet voittoon. Kertoimet ovat kuitenkin erittäin pieniä. Robin Hullin, Alan McManusin sekä Dechawat Poomjaengin kertoimet riittävät poimintaan. Altavastaajista kokeillaan Duane Jonesia.

Robin Hull – Andreas Ploner 9.8. 9.30
Voittaja: Robin Hull (paras kerroin 1,22)

Alan McManus – Barry Pinches 9.8. 9.30
Voittaja: Alan McManus (paras kerroin 1,41)

Thepchaiya Un-Nooh – Duane Jones 9.8. 11.00
Voittaja: Duane Jones (paras kerroin 2,63)

Dechawat Poomjaeng – Ahmed Saif 9.8. 12.30
Voittaja: Dechawat Poomjaeng (paras kerroin 1,23)


Edellinen artikkeliTrumpilta ja Allenilta komeat nousut, Robertsonille tappio
Seuraava artikkeliHull hävisi – suomalaisille ei voiton voittoa Latviasta