Ennakko: Robin Hull selvä ennakkosuosikki ottelussaan

Robin-Hull | FinnSnooker.com
Robin-Hull | FinnSnooker.com Kuva: Monique Limbos

Robin Hull – Chris Norbury

Kuva: Monique Limbos

Vihdoin! Viimeksi joulukuussa pelannut Robin Hull avaa tänään snookervuotensa 2015 Main Tourin osalta ja kohtaa 28-vuotiaan Chris Norburyn, joka on rankingissa sadan parhaan ulkopuolella. Useaan otteeseen Main Tourilla pelannut mutta säännöllisesti sieltä pois tipahtanut Norbury on vain kerran, 18-vuotiaana 2005, päässyt suuren turnauksen 32 parhaan joukkoon. Tällä kaudella hän on voittanut vasta yhden ottelun, mutta siinäpä kaatui Marco Fu 4-3 European Tourin osakilpailussa Bulgariassa.

On ilmiselvää, että Hull on ylivoimainen ennakkosuosikki. Tällä kaudella Wuxi Classicin puolivälieriin edennyt suomalainen on kaksikosta parempi pelaaja eikä hänellä pitäisi olla vaikeuksia edetä Intiaan. Ainoa kysymysmerkki on, mitä tapahtuu, jos Hullin oma peli ei kulje? Muutamaan otteeseen hän on siinä tapauksessa tuskastunut, ja pelistä on tullut takkuista. Esimerkiksi seniorien MM-karsinnoissa Hullin ei olisi missään nimessä pitänyt hävitä Johnathan Bagleylle.

Nyt kyseessä on kuitenkin rankingturnaus, joten Hullin voisi olettaa olevan täysin motivoitunut. Hänen ajatuksensa lienevät jo käväisseet ammattilaispaikan säilyttämisessä, mikä voi osaltaan luoda paineita otteluun. Turnaukset alkavat käydä vähiin, ja lisää voittoja tarvitaan. Suomalainen ei kuitenkaan ole ennenkään siitä hätkähtänyt vaan häneltä voi odottaa riittävän hyvää ottelua. Jotenkin tuntuu, että Hull on parhaimmillaan huippupelaajia vastaan, joten ilotulitusta ei varmaankaan kannata odottaa, mutta hyvä peliesitys ei ole missään nimessä liikaa vaadittu.

Moni huippupelaaja jättää Indian Openin väliin, joten Intiassa Hullilla voisi olla hyvä sauma edetä pitkälle ja tarrata kaksin käsin kiinni ammattilaispaikan säilyttämiseen. Arpaonni ei kuitenkaan ole ollut aivan suosiollinen, sillä pääsarjassa vastaan asettuu Graeme Dott, jos tämä vain voittaa karsintaottelunsa. Maaliskuun toiselle viikolle ei kuitenkaan kannata vielä keskittyä, vaan ottelut pelataan yksi kerrallaan. Ensin täytyy kukistaa Chris Norbury, ja suomalaisvoittoon uskotaan. Muiden kierrosten aika on myöhemmin.

Hull on erittäin selvä ennakkosuosikki karsintaottelussaan, ja vain poikkeuksellisen huono päivä voi estää suomalaisen voiton. Norbury ei ole viime aikoina väläytellyt edes yksittäisissä otteluissa, ja hänen itseluottamuksensa vaikuttaa olevan pohjalukemissa. Edes suomalaisfanien ei kannata lähteä takki auki, mutta Norburyn voitto olisi äärimmäisen suuri pettymys.

Matt Selt – Igor Figueiredo

Matt Selt pelasi loppuvuodesta 2014 erinomaisesti ja eteni muun muassa Lisbon Openin finaaliin. Hyvä vire tuntuu säilyneen vuodenvaihteen yli, vaikka mukaan mahtuukin yllätystappio amatöörille Xuzhou Openissa. Nyt Selt kohtaa Igor Figueiredon, brasilialaisammattilaisen, joka on vasta viime aikoina saanut rahoitusta ammattilaisuralleen ja onkin ottanut erinomaisia voittoja. Kuka tietää, kuinka korkealla rankingissa hän voisi olla, jos pystyisi pelaamaan niin monessa turnauksessa kuin haluaisi.

Vain kahdessa turnauksessa tällä kaudella pelannut Figueiredo on voittanut Kurt Maflinin ja Fergal O’Brienin eli kaksi top 32 -pelaajaa (Maflin tosin tipahti vähän aikaa sitten sijalle 35). Tappiot hän on kärsinyt Anthony McGillille 6-4-lukemin ja Stuart Binghamille selvästi 6-1.

Figueiredo ei ole vielä kertaakaan urallaan päässyt yhdenkään turnauksen pääsarjaan, jos ei huomioida kisoja, joissa ei karsintakierroksia ole. Kovin monesti hän ei ole sitä tosin päässyt yrittämäänkään. MM-karsintojen 2014 kolmannessa ottelussaan hän näytti jo tuntevan paineet ja hävisikin Martin Gouldille murskalukemin, mikä osoittaa, että kokemattomuudenkin takia hän ei ole vielä henkiseltä kantiltaan kärkikastia. Silti hän on yllättävän hyvä pelaaja, jos huomioidaan vähäinen ottelumäärä ja brasilialaisuuden haittapuolet muun muassa harjoitteluolosuhteissa. Figueiredo on osoittanut pystyvänsä kaatamaan ainakin top 25:n ulkopuolelta kenet tahansa, mutta on mahdollista, että hän alkaa hermoilla, jos voitto on lähellä.

Kenties elämänsä vireessä oleva Selt lähtee otteluun ennakkosuosikkina ja pelatessaan samalla tasolla kuin viime aikoina todennäköisesti etenee Intiaan, mutta kovin paljon heikommin hänen ei tarvitse pelata, jotta Figueiredon jatkopaikasta tulisi mahdollinen tai jopa todennäköinen, jos vain henkinen kantti kestää. Brasilialainen on nimittäin osoittanut kuuluvansa ehdottomasti Main Tourille, ja itse pidän häntä melkeinpä top 32 -tasoisena pelajana. Helpolla Selt ei siis missään nimessä pääse, mutta kyllä hän on kaikesta huolimatta selvähkö ennakkosuosikki.

Muita otteluita

Thaimaan Dechawat Poomjaeng, joka on ainutlaatuinen persoona, kohtaa Rory Thor Chuan Leongin (tunnetaan myös ties kuinka monella eri yhdistelmällä nimistään), joka avaa kautensa vasta nyt. Aasian mestariksi yltänyt Rory Thor avaa kautensa vasta nyt, koska malesialaisella on ollut ongelmia rahoituksen kanssa. Nyt paikallinen urheiluneuvosto on kuitenkin ilmeisesti myöntänyt hänelle tukea Main Tourin kuluihin. Aasian mestariksi ei ihan kuka tahansa yllä, mutta on vaikea uskoa Rory Thorin sopeutuvan Main Tourin olosuhteisiin saman tien. Silti kyseessä on taitava ja mielenkiintoinen pelaaja, jonka otteisiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Pidän Liam Highfieldia ennakkosuosikkina Nigel Bondia vastaan, mutta ottelusta voi odottaa tasaista. Highfield on pelannut varsin vahvan kauden ja on yhden vuoden listalla melkein 50 parhaan joukossa, mutta UK Championshipin 32 parhaan joukkoon edennyt Bond ei ole paljon perässä. Jos Bondin yhtä hyvää turnausta ei huomioida, Highfield on kuitenkin selvästi edellä. Kokenut Bond puurtaa ottelu ottelulta eikä hänelle juurikaan heikkoja päiviä satu, joten Highfieldiltä vaaditaan hyvää ottelua jatkopaikkaan. Sellaisia hän on kuitenkin viime aikoina esittänyt: esimerkiksi German Mastersin karsinnoissa kaatui Marco Fu.

Lupaava Joel Walker ei ole esittänyt tällä kaudella ihmeitä, mutta pelasi kuitenkin joulukuussa varsin lupaavasti etenemällä UK:n 32 parhaan joukkoon ja Lissabonissa vielä kierroksen pidemmälle. On huomionarvoista, että 20-vuotias Walker ei ole vielä kertaakaan hävinnyt häntäpään pelaajille, vaan rankingissa huonoiten sijoittunut hänet kaatanut pelaaja on David Gilbert (34:s), jolle Walker hävisi edellisessä pelissään. Nyt vastaan asettuu Alfie Burden, joka on ollut selvä pettymys ja voi hyvinkin tippua pois Main Tourilta, mutta joka kuitenkin pelasi German Mastersissa ja Xuzhou Openissa paljon paremmin kuin alkukaudella. Pidän Walkeria siitä huolimatta ottelun suosikkina.

Maininnan ansaitsee myös Li Hangin ja Oliver Linesin ottelu. Li ei ole viime aikoina pelannut aivan yhtä hyvin kuin alkukaudesta, mutta 24-vuotias on silti vahvasti nousussa rankinglistalla ja on yhden vuoden listalla 40 parhaan joukossa. Vasta 19-vuotias Oliver Lines puolestaan kuuluu ikäluokkansa suurlupauksiin. Ottelusta tullee mielenkiintoinen, ja sen kulkua kannattaa seurata vähintäänkin sivusilmällä.

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliEnnakko: Indian Openin karsinnat alkavat torstaina
Seuraava artikkeliIndian Open-turnauksen karsinnoissa tasaista kamppailua