Ennakko: Six-red snookerin SM-kisat

Kauden toiset, mutta yksilötasolla ensimmäiset snookerin SM-kisat mittelöidään viikonloppuna Turun Aura-Biljardissa. Kilpailumuoto on kuuden punaisen snooker, säännöt amatööritason uusimmat ja kisaformaatti tuplaeliminaatio, eli kahdesta tappiosta ulos. Tällä kertaa formaatti on ainoa oikea, koska pelaajia ei ole sijoitettu lainkaan. Kisan ensimmäinen kierros sisältää siksi otteluita sellaisten pelaajien välillä, jotka voisivat kohdata finaalissa. Pelaajamäärä, 35, on kohtalainen. Turkulaisedustus on kattava, mutta pääkaupunkiseudulta pelaajia on käsittämättömän vähän.

Kisaan uusi finaalipari

Viime vuoden voittaja Antti Mannila ei päässyt puolustamaan titteliään tänä vuonna. Viime vuoden hopeamies, ja koko kauden perusteella Suomen lupaavin juniori, Saku Veikkanen on ilmeisesti lopettanut snookerin pelaamisen kokonaan. Se on sääli mutta tarkoittaa samalla, että tilaisuus siirtyy tänä vuonna Veikkasen varjosta kovaa vauhtia nouseville junioreille. Helpolla eivät juniorit pääse, sillä suurimmiksi suosikeiksi kohoavat kuitenkin Johannes Kauhanen ja Jyri Virtanen. Esa Oikarinen ja Heikki Niva, jotka kohtaavat jo ensimmäisellä kierroksella, Juha LehtoAntti Tolvanen, Jani Kananen, Janne Hummastenniemi, Tero Nappari sekä Mika Hummelin väijyvät kaikki vanhoina menestyjinä mitalisijaa. Samoin tekevät myös juniorit Olli-Pekka Virho, Iiro Sirkiä, ja samaan joukkoon on laskettava juuri 15 vuotta täyttänyt Patrik Tiihonen. Potentiaalisia yllättäjiä näiden takana pitkä lista. Mielenkiintoisimpia nimiä lienevät kisaan Jyväskylän kova matsipelin taitaja Jani Venäläinen kisatauon jälkeen sekä joukkuekisoissa menestystä niittänyt Sami Jokinen pool-keppeineen.

Reipashenkinen pelimuoto

Kuuden punaisen pelissä jo 40 pisteen sarja on erävoittoon riittävä. Breikkipeli ei siksi ole pelimuodossa yhtä oleellisessa asemassa kuin normiversiossa. Peli on avoimempaa, pitkät lyönnit, pussitukset ja turvalyönnit, nousevat arvoonsa. Snookerit ja virheet ovat entistäkin arvokkaampia. Nykyisissä säännöissä virheen jälkeen voi antaa vastustajan jatkaa, ottaa missin, mutta miss-sääntöä sovelletaan korkeintaan viisi kertaa. Missimäärän täytyttyä on mahdollisuus täysin vapaaseen käsipalloon. Erät etenevät reippaasti, ja vaikka pelataan viiteen, ottelut eivät pääse venymään ylimittaisiksi. Luvassa on vauhdikasta pussitusiloittelua ja yhden visiitin snookeria. Viime vuonna finaali ratkesi viimeisen erän viimeisellä mustalla. Nähdäänkö tänä vuonna yhtä jännittävä ratkaisu?

Livenä kisaa pääsee seuraamaan Aura-Biljardin nettistriimin (osoite päivitetty) välityksellä.

Kisakaavio

Sunnuntain kaavio 8-cupiin


Edellinen artikkeliTrump taisteli tiensä jatkoon Intiassa
Seuraava artikkeliWilliams, White, Walden ja Un-Nooh välieriin Intiassa