Ennakko: snookerin seurajoukkueiden SM-kisat 2015

Seniorit2015 | FinnSnooker.com
Seniorit2015 | FinnSnooker.com

Suomi-snookerin kauden ensimmäiset SM-kilpailut pelataan Helsingissä viikonloppuna 10.10.-11.10.2015, kun Cabin Street Snookerin salilla mitellään kovimman seurajoukkueen tittelistä. Kilpailuista on tulossa pienimuotoiset osittain kisojen alla snookerkenttää repineiden mielipide-erojen vuoksi. Joukkueita on mukana viisi, mutta mestaruus irtoaa vain tiukalla kamppailulla tässäkin kisassa.

Jyväskylän Biljardiseura lähtee kisaan hakemaan kolmatta peräkkäistä mestaruutta joukkueella Mika Hummelin, Esa Oikarinen ja Pessi Lyyra. Edellisen kerran mestaruus lipsahti Turkuun ylimääräisen erän viimeisellä mustalla kolme vuotta sitten. Jyväskylä lienee menestynein tässä kisaformaatissa: Hummelin ja Oikarinen ovat olleet vuosien saatossa mestareita jo viisi kertaa Lyyran tai Ari Ratisen kanssa. Turusta tulee ykköshaastaja tänäkin vuonna, kun WCS:tä edustava kolmikko Jyri Virtanen, Tero Suvanto ja Juha Lehto ovat koonneet Turun kokeneimmat snookeristit saman seuran edustukseen. Helsingin kotisali marssittaa kisaan kolme joukkuetta. Viime vuonna hopealle sijoittunut itähelsinkiläistrio Jani Savolainen, Jukka Hämäläinen ja Ropi Heikkilä on jälleen yksi mitalisuosikeista. Tasaisen kovaa edustusta ovat myös kisaa varten kasatut joukkeet Topden Tshering-Janne Merivirta-Tom Stormbom sekä Kai Kuutamo-Tero Aho-Pena Pällijeff.

On harmillista, että kisan osallistujamäärät ovat laskussa. Kenties täyteen ahdettu kisakalenteri aiheuttaa kisoille inflaatiota jo tässä vaiheessa kautta. Itse kisa on pelaajan kannalta suorastaan erinomainen, ja joukkueena pelaamisessa on aivan oma hohtonsa. Formaattina on tällä kertaa alkupelit kaikki kaikkia vastaan ja kaksi niiden perusteella parasta jatkavat finaaliin, kun taas kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet pelaavat pronssista. Joukkuekisan lohkopeleissä vastustajat vaihtuvat tiuhaan tahtiin, ja pelejä tulee useita. Formaatti takaa lisäksi, ettei onnekkailla otteluvoitoilla tai arpaonnella voi vapaamatkustaa mitaleille.

Mainos:

Mielipide-erot koskien tätä kisaa johtuivat siitä, kun snookertiimi halusi lieventää SBiL:in vaatimusta, että joukkueen jäsenten tulee edustaa samaa seuraa. Tarkoitus oli saada laajennettua pelaajakaartia kisaa varten. Sääntöorientoitunemmat aktiivit estivät ehdotuksen vedoten liittoon, mikä lajin ja kisan kannalta katsottuna näyttäytyy turhalta vanhojen sääntöjen kumarteluna. On tietysti totta, että kyseessä on perinteisesti seuratason kilpailu. Toisaalta realismia on, että ollaan kaukana ajoista, jolloin piti järjestää alueellisia karsintoja ennen lopputurnausta. Nykyisin turhan moni pelaaja ei pääse säännön vuoksi kisaan mukaan. Jokin sallivampi kriteeri olisi paikallaan, etenkin kun seurasiirrot sallivat mielivaltaiset joukkueet joka tapauksessa.

Kisoja voi seurata Suomen Biljardiliiton virallisen kisasivuston kautta.


Edellinen artikkeliTiihosen sijoitus 9.-16. MM-kisoissa
Seuraava artikkeliBingham, Trump, Carter ja Fu tippuivat jatkosta