Ennakko: snookerin SM-kilpailut 2015

Lauantaiaamuna 16.5. klo 10 jyrähtävät käyntiin snookerkauden huipentavat yleisen sarjan SM-kilpailut Turun Aura-Biljardissa sekä West Coast Snookerin klubilla. Pelimuoto suora cup BO7 pelataan neljännesfinaaleihin saakka: neljä parasta matkaa Helsingin Kulttuuritalolla järjestettäviin mitalipeleihin. Mukana ovat lähes kaikki kauden kisoissa esiintyneet aktiivipelurit sekä SM-kisoihin keskittyviä pelaajia. Yhtä voittajasuosikkia on vaikea nimetä, sen jälkeen kun Robin Hull ilmoitti Eurosportilla julkisesti jättävänsä kisat väliin. Snookerissa finaaliin pääseminen on ollut harvojen herkkua, ja samat nimet ovat usein esiintyneet mitalikahinoissa, miltä pohjalta voi jatkoonpääsijöitä veikkailla. Pronssilla on viime vuosina nähty yllättäjiä. Seuraavassa kaavioneljänneksittäin ennakkoa.

1. neljännes on ennakkoon toinen kovimmista. Mukana ovat Jyväskylän tykit rg-1 Antti Mannila, ”Hra 147” Esa Oikarinen vastustajinaan kauden menestyjät Johannes Kauhanen ja Jani Savolainen. Oululaisia on arpoutunut sumppuun neljä kappaletta: Joona Koskela, Olli Sulasalmi, Janne Saarela sekä Jami Korkiakoski. Vanhan liiton kovia pelimiehiä lisäksi Juha Lehto, kaksinkertainen mestari Esa Kaikumaa sekä snookerkisoissa harvoin nähdyt 8-pallon EM-kultamitalisti Sami Karttunen sekä kai kaikkien tietämä Kai ”Rokki” Keihola. Vain yksi kovista selviytyy välieriin ja ennakkoon on vaikea veikata, kuka heistä onnistuu kellistämään joka vastustajan.

Rankingin mukaan Jani Kanasen ja O-P Virhon isännöimä 2. kaavioneljännes sisältää heidän lisäkseen muutaman kenties heitäkin kovemman mitalisuosikin: Oulun moninkertainen SM-mitalisti Juha Erkinmikko, Lappeenrannan Saku Veikkanen, moninkertainen finalisti Helsingin Markku Hämäläinen sekä pitkän linjan kova snookeristi, Jämsän Aki Suutari.

Mainos:

3. neljännes sisältää entisistä SM-finalisteista vain samettisen pehmeiden lyöntien Janne Häkkisen. Viime vuoden pronssimitalistit saattavat joutua iskemään yhteen jo toisella kierroksella, kun myös helsinkiläiset Ropi Heikkilä ja Antti Tolvanen on arvottu peräkkäisiin kohtiin kaaviossa. Debyyttimitaliin kohtuullinen mahdollisuus tästä neljänneksestä on mm. Janne Hummastenniemellä, Tero Suvannolla, Ari Toropaisella ja Jarno Sillvanilla.

4. neljänneksen alaosassa iskee yhteen liuta yleisen sarjan Suomenmestareita. Yksi mielenkiintoisimmista nimistä lienee viime vuoden kakkonen Robinin jälkeen, Turun Kimmo Lång, joka ei ole SM-kilpailuja lukuun ottamatta kilpaillut. Miehen kunto on arvoitus mutta pakko mies on laskea kolmen kovimman ennakkosuosikin joukkoon. Yhtä kova suosikki on saman kaupungin Jyri Virtanen, rg-2, jonka kaavio risteää Långin kaavion kanssa jo 16 parhaan joukossa. Sitä ennen Lång joutuu kohtaamaan joko Tero Napparin tai Mika Karhun. 90-luvulla kaksi yleisen sarjan mestaruutta Karhu taitaa tarvittaessa matsipelin, mutta on erityisesti sarjanrakentaja — kaikkien aikojen kenties toiseksi paras koko maassa. Varsinkin viimevuotisen jalkavamman jälkeen Karhun kunto on arvoitus. Ylempi puolisko neljänneksestä sisältää hämmästyttävästi kehittyneen Iiro Sirkiän, Oulun kovan Timo Salovaaran, Jyväskylän Pessi Lyyran, Hämeenlinnan Kimmo Saarisen sekä paripelin tuoreen mestarin keväältä, Turun Sami Jokisen. Kaaviolohko on käytännössä yhtä vaikea kuin ensimmäinenkin.

Kyseessä on odotetun hieno paluu pelikentille useiden pelaajien toimesta. Kaikilla mainitsematta jääneillä on tietysti yllätysmahdollisuus mitaliin. Kansallisen tason korkeinta mahdollista jännitystä siis luvassa!

SBiLin sivuilla kisainfoa sekä livekuvaa Aura-Biljardista kahdesta ensimmäisen neljänneksen peleistä.


Edellinen artikkeliQualifying Schoolissa jaossa kahdeksan ammattilaispaikkaa
Seuraava artikkeliEbdon voittoon Wienissä, McGill Glasgow’ssa