Ennakko: UK Championshipin puolivälierät

Kuva: Monique Limbos

Perjantaina UK Championshipissä pelataan puolivälierät, joihin kahdeksan pelaajaa on raivannut tiensä. Jokaisessa neljässä ottelussa on paljon panosta, ja osalle pelaajista voitto tietäisi uran parasta saavutusta.

Päivän poiminta: Graeme Dott – Stuart Bingham

Kuva: Monique Limbos

Graeme Dott voitti erittäin jännittävässä ottelussa Neil Robertsonin 6-5 ja eteni puolivälieriin. Hän kohtaa Stuart Binghamin, joka murskasi Ricky Waldenin peräti 6-0. Tulos selittyy tosin myös Waldenin heikkoudella, sillä Bingham ei pelannut yhtä hyvin kuin esimerkiksi avauskierroksella, jolloin englantilainen kukisti Thanawat Thirapongpaiboonin 6-0. Joka tapauksessa Walden-ottelu oli vakuuttava näytös Binghamilta, joka on noussut tämän kauden rahalistan kakkossijalle.

Mainos:

Dott on tehnyt otteluissaan 14 ja Bingham 15 vähintään 50 pisteen sarjaa, joten siltä osin pelaajat ovat olleet melko tasaväkisiä. Myöskään turvapelipuolella kaksikon välille on mahdoton saada suurta eroa, vaikka Dott onkin ehkä hiuksenhienosti ollut parempi. Kaksikon keskinäiset ottelut ovat tasan 3-3, tosin niistä yksikään ei ole tullut edes näin pitkässä ottelussa. Kaiken järjen ja myös tilastojen mukaan ottelusta tulee tasokas ja tasainen. Samaa saattoi tosin todeta esimerkiksi Binghamin edellisestä ottelusta, josta tuli lopulta suoranainen löylytys.

On selvää, että jos jompikumpi pelaaja saa samanlaisen vireen kuin parhaimmillaan turnauksessa, hän on vahvoilla. Vaikka molemmat ovat pelanneet edellisissä peleissään hyvin, minusta Bingham pystyy tasaisen kautensa vuoksi Dottia todennäköisemmin pelaamaan huippupelin. Toisaalta pidän Dottia suosikkina, jos ottelun taso laskee pelaajien edellisistä peleistä. Skotlantilainen on nimittäin ollut edellisissä otteluissaan himpun verran parempi turvapelissä ja hänen kaavionsa on ehkä ollut hitusen vaikeampi. Myös henkinen kantti on Dottilla huippuluokkaa, minkä pystyi näkemään Robertson-ottelun katkaisufreimissä. Joka tapauksessa myös Bingham on pelannut niin hyvin, että voittajaa on turha lähteä veikkaamaan. Jos molemmat pelaavat samalla tasolla kuin edellisissä otteluissaan, pelistä hyvinkin voi tulla turnauksen toistaiseksi tasokkain.

Anthony McGill – Ronnie O’Sullivan

Ronnie O’Sullivanin esitys Matt Seltiä vastaan oli sitä luokkaa, että jalkavaivoistakin kärsinyt viisinkertainen maailmanmestari on pakko nostaa turnauksen ykkössuosikiksi. Yhtä erää huomioimatta jokaiseen yli 50 pisteen sarjan tehnyt O’Sullivan oli suorastaan ylivoimainen ja paransi erittäin paljon edellisistä otteluistaan. Vastustaja Selt ei toki ollut eliittiä, mutta O’Sullivanin otteilla olisi kaatunut paljon parempikin vastus.

Anthony McGill voitti John Higginsin niukasti 6-5 ottelussa, joka oli yhtä viihdyttävä kuin etukäteen saattoi toivoa. Higgins ei ollut parhaimmillaan, mutta McGill pelasi siitä huolimatta hyvän ottelun ja varmisti nousun rankingin 32 parhaan joukkoon ensimmäistä kertaa urallaan. Higgins-ottelu oli skotlantilaiselta etenkin turvapelin osalta selvä parannus edellisiin peleihin.

Ottelussa on kaikesta huolimatta vain yksi suosikki: O’Sullivan. Maailmanlistan nelonen pelasi maailmanluokan peliä Seltiä vastaan ja on kaikesta päätellen erittäin motivoitunut ja haluaa voittaa turnauksen. Sen voi päätellä paitsi kommenteista myös esimerkiksi siitä, ettei O’Sullivan vetäytynyt turnauksesta, vaikka jalka selvästi vaivasi häntä ensimmäisissä otteluissa. Vielä pari vuotta sitten vastaava vaiva olisi saanut O’Sullivanin olemaan pelaamatta, mutta nyt hän pelasi ensimmäiset ottelunsa kivuista huolimatta ja tuntuu saaneensa jalkansa jo kelvolliseen kuntoon. McGill voi huippusuorituksella pitää ottelun kohtuullisen tiukkana, mutta on erittäin hankala kuvitella skotlantilaisen voittavan äärimmäisen motivoitunutta vastustajaa, joka on myös pääsemässä taas huippuvireeseen.

Marco Fu – Stephen Maguire

Marco Fu oli luultavasti Shaun Murphyä heikompi, mutta onnistui kuitenkin jotenkin voittamaan vastustajansa 6-5. Edellisistä otteluistaan Fu oli pelannut yhden erinomaisesti mutta muut vähän heikommin. Jotenkin hongkongilainen onnistui siitä huolimatta etenemään puolivälieriin, vaikka otteet olivat kaukana parhaasta. On kuitenkin todettava, että Fun osalta edellisten pelien vire heijastuu vain vähän seuraaviin otteluihin. Monet pelaajat ailahtelevat turnausten välillä eli ovat joskus vähän aikaa huippuvireessä ja joskus heikkoja, mutta Fun osalta ailahtelu tapahtuu otteluiden välillä. Hän voi siis milloin tahansa pelata huippuottelun tai pohjanoteerauksen, mikä tekee hongkongilaisesti erittäin vaikeasti arvioitavan pelaajan.

Stephen Maguire on pitkästä aikaa päässyt taas huippuvireeseen. Skotlantilainen pelasi yhden heikon ottelun, mutta muut pelit ovat olleet erittäin hyviä. Edellisen kierroksen ottelu David Morrisia vastaan ei tosin ollut hänen parastaan, mutta sekin riitti otteluvoittoon. Yhden kauden listalla jo 16 parhaan joukkoon noussut entinen maailmanlistan kakkonen on minusta esittänyt keskimäärin parempia otteita kuin Fu.

Pidän Maguirea jopa melko selvänä suosikkina etenkin edellisistä otteluista johtuen. Ei Maguirenkaan turnauksen parastaan pelannut, mutta Fulta neloskierroksen ottelu oli varsin heikko ja jatkopaikka tuli ikään kuin lahjana. Fun turnauksen paras ottelu on ollut parempi kuin Maguiren, mutta jos sitä ei huomioida, hongkongilainen on pelannut keskinkertaisesti. Hänen vireensä kuitenkin vaihtelee erittäin paljon otteluiden välillä, joten valtavaa painoarvoa Murphy-ottelulle ei kannata antaa. Kaksikon keskinäiset ottelut ovat 5-4 Maguirelle, mutta suurissa otteluissa Fu johtaa 2-0.

Mark Davis – Judd Trump

Myöskään Judd Trump ei pelannut parastaan edellisellä kierroksella, mutta voitti kuitenkin Rod Lawlerin 6-3. Itse asiassa yksikään Trumpin otteluista ei ole ollut mitenkään poikkeuksellisen hyvä, vaikka 25-vuotias onkin ajoittain pelannut huippupeliä muutaman freimin ajan. Voi myös sanoa, että Trumpin kaavio on ollut melko helppo, sillä hän ei ole kohdannut yhtään top 32 -pelaajaa. Nyt vastaan asettuu rankingsijalla 19 oleva Mark Davis.

Davis voitti edellisellä kierroksella James Cahillin, joka ei pelannut lähellekään yhtä hyvin kuin edellisissä otteluissaan. Sitä ennen Davis nousi Joe Perryä vastaan 5-3-tappioasemasta 6-5-voittoon. Myös Davisin paikkaa kahdeksan joukkoon selittää osin kaavio, vaikka etenkin Perryä vastaan vaadittiin myös hyvää peliä. Trump-ottelusta tulee kuitenkin Davisille selvästi turnauksen vaikein.

Pidän Trumpia suosikkina, mutta Davisin voitto ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto, mikäli 42-vuotias äityy kunnon vireeseen. Trump ei nimittäin ole vielä toistaiseksi vakuuttanut enkä lue häntä kolmen suurimman voittajasuosikin joukkoon. Myös Davis on toistaiseksi ollut varsin vaisu, joten jos pelaajista nuorempi parantaa, ottelu voi päättyä selviinkin lukemiin. Joka tapauksessa Trump on suosikki, vaikka ei parantaisi edellisestä pelistään.

Pelivihjeet

Kirjoittamishetkellä kertoimia löytyy vain Dott-Bingham-otteluun, josta eniten kiinnostaa Dott kertoimella 2,38. Se nyt kuitenkin sivuutetaan, mutta kerrointa kannattaa ehdottomasti ainakin harkita. Muiden otteluiden kertoimia ei yksittäisiä poikkeussivustoja huomioimatta ole vielä avattu. Iltaotteluista Maguiren tasoitusvedolle -1,5 saa ainakin kertoimen 2,30, joka on myös harkitsemisen arvoinen.

Turnauksen otteluohjelma ja tulokset

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliVideo: O’Sullivan voitti Seltin 6-0 ja teki maksimin
Seuraava artikkeliDavid Morris ei pystynyt yllättämään Maguirea