Ensi kaudeksi muutoksia ei-brittiläisten turnausten järjestelmiin

World Snooker tiedotti tänään, että ensi kaudella tietyissä Brittein saarten ulkopuolella pelattaviin turnauksiin, joissa on käytössä 128 pelaajan kaaviomuoto (kaikki pelaajat aloittavat samalta kierrokselta), tehdään pieni muutos. Turnauksen hallitseva mestari, hallitseva maailmanmestari sekä kaksi rankingissa korkeimmalla olevaa isäntämaan pelaajaa pelaavat ensi kaudesta alkaen avauskierroksen ottelunsa paikan päällä. He siis aloittavat samalta kierrokselta kuin muutkin pelaajat, mutta heidän karsintaottelunsa pelataan varsinaisen turnauksen yhteydessä. Muutos on askel taaksepäin kehityksessä, jonka tarkoitus on ollut tasapäistää pelaajien asemia ja joka johtanee myöhemmin tulevaisuudessa siihen, että varsinaisten karsintaotteluiden sijasta kaikki ottelut pelataan pääsarjan yhteydessä turnauspaikassa.

World Snooker kertoi tiedotteessaan myös, että näiden kisapaikalle siirrettyjen otteluiden häviäjät saavat 2 000 puntaa matkakuluihin. Summaa ei siis lasketa rankingiin. Päätöksellä yritetään käytännössä ensimmäistä kertaa tukea pelaajia, jotka joutuvat maksamaan snookerkauden aikana paljon matkustus- ja majoituskuluja, mutta samalla se osoittaa myös, kuinka brittikeskinen Main Tour yhä on. Kulut Britanniasta Kiinaan ovat kyllä suuret, mutta yhtä lailla Kiinasta Britanniaan matkustaville pelaajille tulee runsaasti kuluja eikä niiden vähentämiseksi ole tehty mitään. Kulut ovat jopa suuremmat kuin Britanniassa asuvilla pelaajilla, sillä kaikki suurten turnausten karsintaottelut pelataan Britanniassa. Kun Brittein saarilla asuvat pelaajat joutuvat matkustamaan Aasiaan ainoastaan kun voittavat karsintaottelunsa, Aasiassa asuvat ammattilaiset joutuvat matkustamaan Britanniaan aina, kun haluavat pelata isoissa kisoissa.

Ding-Junhui Jää nähtäväksi, käytetäänkö mahdollisuutta muissa kuin Kiinassa pelattavissa turnauksissa. Syynä muutoksen tekemiseen ovat mitä ilmeisimmin Ding Junhuin karsintatappiot Wuxi Classicissa ja International Championshipissa. Periaatteessa sanamuotojen mukaan järjestelmämuutos voisi koskea mitä tahansa Brittein saarten ulkopuolella pelattavia turnauksia, joissa käytetään 128 pelaajan kaaviota (käytännössä siis mahdollisesti kaikkia paitsi Australian Openia ja Shanghai Mastersia), mutta on hankala uskoa, että esimerkiksi German Mastersissa toimittaisiin muutoksen mukaisesti. Jos niin kuitenkin tehdään, jää nähtäväksi, millä perusteella muualla kuin Kiinassa pelattavissa turnauksissa valitaan ne neljä pelaajaa, joiden ottelut pidetään vasta varsinaisen turnauksen yhteydessä. Esimerkiksi Saksalla ei ole yhtään ammattilaispelaajaa – valitaanko loput kaksi pelaajaa rankingin perusteella vai viedäänkö pääsarjan yhteyteen vain kahden pelaajan karsintaottelut? Sama tilanne pätee toki silloinkin, kun maailmanmestari on myös hallitseva turnausvoittaja.

Mainos: