Gdynia Open: ammattilaiskortteja jaossa

Joe Swail
Kuva: Monique Limbos

European Tourin viimeinen osakilpailu, Gdynia Open, on tärkeä kolmestakin syystä. Ensinnäkin kauden lähestyessä loppuaan kaikki tienestit ovat kullanarvoisia taistelussa top 16 -paikoista (16 rankingin kärkinimeä pääsee MM-kisoihin ilman karsintoja, loput tarvitsevat kolme karsintaotteluvoittoa) ja Main Tourilla säilymisestä, mutta turnauksessa jaetaan myös paikkoja European ja Asian Tourien yhteiseen finaaliturnaukseen, Players Championship Grand Finaliin, joka on todella rahakas turnaus. Lisäksi European Tourilla menestyneet saavat ammattilaispaikkoja ensi kaudeksi, jos eivät ole varsinaisella rahalistalla riittävän korkealla.

On tosin huomioitava, että tilanteet voivat muuttua vielä viimeisen osakilpailun jälkeenkin. Ammattilaispaikat jaetaan top 64:n ulkopuolella oleville pelaajille, joten nousut sinne tai tippumiset sieltä voivat muuttaa tilannetta merkittävästi. Lisäksi toki myös Asian Tourin lista vaikuttaa, jos joku on molemmilla listoilla riittävän korkealla sijalla. Esimerkiksi tällä hetkellä Joe Perry ja Stuart Bingham ovat kiinni finaaliturnauspaikassa molempien listojen kautta mutta korkeammalla sijalla AT:n listalla, jolloin ET-listalle vapautuisi lisäpaikkoja.

Players Championship Grand Final

Gdynia Openin jälkeen European Tourin rahalistalla 24 parhaan joukossa olevat pelaajat etenevät Asian Tourin rahalistan kahdeksan parhaan seuraan kiertueiden finaaliturnaukseen, joka on erittäin rahakas rankingturnaus. Siellä ansaituilla punnilla voi siis olla merkittävä vaikutus rankinglistalla.

Jos suinkin laskin oikein, European Tourin rahalistan 13 parhaalta ei mikään paitsi kilpailukielto voi enää viedä paikkaa. He ovat Shaun Murphy, Mark Allen, Stephen Maguire, Mark Selby, Judd Trump, Matt Selt, Robert Milkins, Barry Hawkins, Mark Davis, Peter Ebdon, Martin Gould, Rod Lawler ja Ricky Walden.

Myös ainakin Michael White, Alan McManus, Anthony McGill ja Chris Wakelin voivat olla luottavaisia, mutta viimeisistä paikoista käydään tiukka taisto. Kuka tahansa nousee finaalipaikalla mukaan päätösturnaukseen ja välieräpaikka riittää noin 50 pelaajalle. Suuriakin muutoksia siis todennäköisesti vielä tulee, joten listan yksityiskohtaisempi tarkastelu on vielä toistaiseksi turhaa. Kuvaavaa on, että viimeisissä jatkopaikoissa kiinni olevat pelaajat voivat teoriassa tippua jopa 50 parhaan huonommalle puolelle. Voittoja täytyy siis ottaa, ja jo heti avauskierroksilla pelataan tärkeitä kamppailuja.

Ammattilaiskortit

Niistä pelaajista, joilla ei ole kahden vuoden ammattilaisoikeudesta yhtä vuotta jäljellä ja jotka eivät ole maailmanlistalla 64 parhaan joukossa, kahdeksan saa European Tourin rahalistan perusteella kahden vuoden ammattilaisoikeuden. Monelle pelaajalle European Tourin rahalista on ainoa realistinen tapa säilyttää ammattilaispaikka, joten panosta riittää.

Puolivälieräpaikka riittäisi todennäköisesti kenelle tahansa Main Tour -paikan säilyttämiseen, välieräpaikka varmistaisi sen välittömästi. Tällä hetkellä ammattilaispaikoissa kiinni olevia Chris Wakelinia, Fraser Patrickia, Joe Swailia ja Noppon Saengkhamia on hankala kuvitella ohitettavan, mutta lopuista paikoista käydään tiukkaa taistoa. Lisäksi on huomioitava, että jos esimerkiksi Robbie Williams ja Jamie Cope tippuisivat ulos rankingin 64 parhaan joukosta, he ottaisivat ET-rahalistan kautta ammattilaispaikan ensi kaudeksi, jolloin jotkut muut tippuisivat pois.

Viimeisissä paikoissa ovat tällä hetkellä kiinni Jimmy White, Sean O’Sullivan, Allan Taylor ja James Cahill. O’Sullivan on tosin kiinni kortissa myös Asian Tourin listan kautta. World Snooker ei ole vahvistanut, miten sellaisessa tilanteessa menetellään, mutta jos käytäntö on yhtäläinen viimevuotisen kanssa, O’Sullivan pääsee Main Tourille AT-listan kautta. Silloin Stuart Carrington ottaisi viimeisen ET-kortin.

Lisäksi on syytä huomioida, että ainakin White, Swail ja Saengkham ovat lähellä top 64 -sijoja ja jos he nousevat sinne, joku muu saa European Tourin kautta ammattilaispaikan. Elliot Slessor ja Jak Jones ovat seuraavina kärkkymässä paikkoja, mutta erot ovat niin pieniä, että muutoksia tapahtuu taatusti Gdynia Openin aikana. Lisäksi niukin naukin rankingin 64 parhaan joukossa olevat Nigel Bond ja Thepchaiya Un-Nooh ovat listalla Cahillin edellä, joten jos Bond tippuu 64 parhaan ulkopuolelle, on hänen ammattilaispaikkansa näillä näkymin varma. Asian Tourilla menestynyt Un-Nooh saisi pelioikeuden sitä kautta, jos tippuu varsinaisella rankinglistalla alemmas.

On siis selvä, että turnaus on erittäin tärkeä, ja monelle pelaajalle se on käytännössä ainoa mahdollisuus säilyttää ammattilaiskortti. Rankinglistalla sijoilla 75 ja huonommin olevien pelaajien on erittäin vaikea kuvitella saavuttavan kauden lopuissa turnauksissa riittävästi rahaa noustakseen 64 parhaan joukkoon, mutta eteneminen Gdyniassa puolivälieriin olisi todennäköisesti riittävä suoritus. Panokset ovat siis poikkeuksellisen korkeat.

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliVideo: 3-vuotias poika on täysin ylivertainen lahjakkuus!
Seuraava artikkeliGdynia Open: suomalaisten otteluohjelma ja tulokset