Gilbert ja Higgins tarjoilivat Crucible-klassikon – skotti kiri jälleen finaaliin!

John Higgins maanantain

John Higgins ja David Gilbert pelasivat tämän vuoden MM-turnauksen ylivoimaisesti ikimuistoisimman jakson lauantai-iltapäivänä. Lopulta kymmenien käänteiden semifinaali huipentui Higginsin kolmanteen perättäiseen finaalipaikkaan ja Gilbertin katkeraakin katkerampaan pettymykseen hurjan tapahtumarikkaan katkaisuerän päätteeksi. Higgins saa finaalivastustajakseen joko Judd Trumpin tai Gary Wilsonin. 

Vielä perjantaina 43-vuotias skottilegenda näytti olevan täysin ulapalla, ja uransa ensimmäistä MM-välierää pelannut Gilbert oli useampaankin otteeseen karata tavoittamattomiin. Higgins kuitenkin roikkui paikoitellen luokattomasta pelistään huolimatta 37-vuotiaan entisen perunafarmarin nilkoissa kiinni.

Näin pitkässä ottelussa mahdollisia käännekohtia riittää lukemattomia, mutta ottelun 20. erä tarjosi ehkä näistäkaikkein kohtalokkaimman. Gilbert pussitti loistavan viimeisen punaisen, ja vain pisteillään olevat väripallot erottivat miehen 13-7-taukojohdosta. Helppo vihreä livahti kuitenkin ohi, Higgins kiri erävoittoon ja päätti kolmannen jakson lopulta vain 13-11-takamatkalla.

Mainos:

Neljännen jakson kynnyksellä moni kyseenalaisti Gilbertin hermojen pitävyyden: loistava pussittaja on tunnettu muutamista kriittisillä hetkillä tapahtuneista jäätymisistä: muun muassa syksyn World Open -finaalissa Mark Williams kiri neljän erän takamatkalta dramaattiseen 10-9-voittoon tuskaisesta Gilbertistä.

Tällä kertaa ratkaisevassa jaksossa ei ollut kuitenkaan kyse jäätymisestä, sillä niin Gilbert kuin Higginskin esittivät ottelun parasta tasoaan. Gilbert avasi centurylla, mutta Higgins voitti neljä seuraavaa erää dominoivalla breikinrakentelulla, ja siirtyi ensimmäistä kertaa sitten kolmannen erän johtoon ottelussa.

Gilbert ei kuitenkaan antanut periksi, vaan hinasi itsensä 78 ja 53 pisteen sarjoilla erän päähän finaalipaikasta. John Higgins elää tunnetusti juuri tällaisia tilanteita varten, ja näytti sen seuraavaan erään: 139 pisteen täystyhjennys vei lukemat vielä kerran tasoihin, ja luvassa oli 100 000 punnan arvoinen katkaisuerä.

Ja minkälainen katkaisuerä siitä tulikaan. Gilbert sai ensimmäisen mahdollisuuden, mutta sarja suli kickistä johtuvaan huonoon päällevetoon ja sitä seuranneeseen ohilyötyyn mustaan 28-pisteisenä. Higginsin vastaisku näytti jo riittävän maalilinjan yli, mutta sarja päättyi 55 pisteeseen kahden punaisen ollessa yhä pöydällä.

Tätä seurasi parikymmenminuuttinen jännitysnäytelmä, jossa molemmat pelaajat olivat vuorotellen mitä ikävämmissä snookertilanteissa, ja selvisivät niistä samaa tahtia tuurin, tahdon ja taidon pyhällä kolminaisuudella. Jomman kumman oli kuitenkin pakko tämä taisto hävitä, ja lopulta Gilbertin pokka petti ensimmäisenä: heikko turvalyönti tarjosi Higginsille puolikkaan mahdollisuuden johon hän tarttui kaksin käsin. Puhdistus pinkille riitti otteluvoittoon, ja uran kahdeksanteen MM-finaalipaikkaan.

Murtunut Gilbert hurmasi snookerväen

Gilbertille MM-finaalin karkaaminen isosta johtoasemasta on murskaava pettymys, mutta lauantain osalta kukaan ei voi syyttää 37-vuotiasta jäätymisestä. Gilbert taisteli viimeiseen pisaraan asti kaikkensa antaen, ja jättää Cruciblen ikimuistoisen pariviikkoisen jälkeen hurmattuaan lukuisia sydämiä.

”Oli kunnia pelata Johnia vastaan, hän on legenda. Olen murskana tappiosta, mutta ei minulla ole syytä olla surullinen. Taisin hävitä ottelun eilen illalla, tämä on kuntotesti, ja rehellisesti sanottuna olin ongelmissa eilen”, kyyneleet silmissään haastattelunsa antanut Gilbert arvioi rehdisti ottelua.

Jokainen snookeria seuraava tietää taatusti, minkälainen taistelija John Higgins on, mutta parempaa esimerkkiä 43-vuotiaan uskomattomasta rautahermoisuudesta tuskin nähdään. Higgins pelasi suurimman osan ottelusta C-peliään, mutta ratkaisevilla hetkillä The Wizard of Wishaw oli kuin taikaiskusta parhaimmillaan.

Higgins saa finaalissa vastaansa joko Judd Trumpin tai Gary Wilsonin. Neljäjaksoinen finaali pelataan sunnuntain ja maanantain aikana.

MM-turnauksen televisioinnista Suomessa vastaavat tutusti Eurosport, ja tällä kertaa ilmaisia lähetyksiä on tarjolla myös TV Kutosen puolella. Unibetin ilmaisesta live stream -palvelusta löydät tietoa TÄSTÄ LINKISTÄ. 

MM-turnaukseen on tarjolla paljon viihdykettä myös vedonlyönnin muodossa, TÄSTÄ löydät joukon loistavia tarjouksia ja kampanjoita, joiden avulla Crucible-viikoista muodostuu entistä jännittävämpiä. MM-turnauksen otteluohjelman ja kaikki tulokset löydät TÄSTÄ. 

Muistathan myös osallistua Finnsnookerin MM-finaaliin järjestämään veikkauskisaan, jossa voittajalle on tarjolla 50 euron lahjakortti Verkkokauppa.comiin! Pääset osallistumaan TÄSTÄ LINKISTÄ! 

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliGilbert ja Wilson pelaavat elämänsä turnausta – unelman tiellä Higgins ja Trump
Seuraava artikkeliSnookerin MM-finaali: John Higgins-Judd Trump