Gilbert ja Wilson pelaavat elämänsä turnausta – unelman tiellä Higgins ja Trump

David Gilbert
Kuva: Monique Limbos

MM-semifinalistit vuosimallia 2019 ovat nyt selvillä, ja seuraavan kolmen päivän aikana ratkotaan jo sitten loppuottelupari. Molemmissa välierissä kaava on suurpiirteisesti sama: lajin huipputähti saa vastaansa pelaajan, joka pelaa ensimmäistä kertaa urallaan Cruciblessa yhden pöydän areenalla. Gary Wilson ja David Gilbert saavat vastaansa melkoiset haasteet, mutta turnauksen yllättäjät ovat jo tähän mennessä osoittaneet pystyvänsä parhaimpaansa kovassa paikassa. 

Ensimmäisenä miehenä finaaleihin tiensä selvitti Wilson, joka pelasi huipputason snookeria voittaessaan Ali Carterin 13-9. Kaksinkertainen MM-finalisti näki varmasti kaavion avautumisen mahdollisuutena mennä tänä vuonna päätyyn asti, mutta samoin kuin toisella kierroksella Mark Selbyä vastaan, Wilson oli yksinkertaisesti liian vahva.

Muutama onnekas pyöräytys auttoi 33-vuotiasta entistä taksikuskia matkan varrella, mutta jälleen kerran maaliviivan lähestyessä Wilson pelasi loistavaa snookeria, ja kun 72-pisteinen sarja viimeiseen erään sai seurakseen maagisen pitkän punaisen, oli puolivälierä selvä.

Mainos:

Rankingsijalta 33 löytyvä Wilson selvitti tiensä pääsarjaan karsintojen kautta, ja on nyt viidenneksi alhaisimmalta rankingisijalta MM-välieriin ponnistanut pelaaja Cruciblen historiassa. ”Olen päässyt näin pitkälle, jatkukoon tämä mahdollisimman pitkään. Jos pallot pyörivät minulle hyvin ja saan ongelmani kuriin, kuka tietää”, Wilson pyöritteli mahdollisuuksiaan edetä päätyyn asti World Snookerin mukaan. 

Välierävastustaja Judd Trump näytti turnauksen alkupuolella horjuvan jälleen kerran Cruciblen paineen alla, mutta nyt ensimmäistä maailmanmestaruuttaan metsästävä 29-vuotias on löytänyt huippuvireensä, ja vain taivas on rajana. Puolivälierässä Stephen Maguirea vastaan Trump teki ratkaisevan liikkeen jo alkumetreillä, kun hän karkasi kolmen satasen ja kahden yli 60-pisteisen sarjan avulla 6-0-johtoon ennen kuin skotti ehti kissaa sanoa. Loput ottelusta olikin verrattain sopuisaa pussittelua, lukemat lopulta Trumpin hyväksi 13-6.

Neljättä kertaa MM-välieriin nyt edennyt Trump on pelannut uransa parhaan kauden, ja saa nyt mahdollisuuden huipentaa sen täydellisellä tavalla. Wilsonia vastaan Trump on selkeä ennakkosuosikki, ja uuden kypsyyden peliinsä löytänyt Juddernaut tuskin sortuu myöskään aliarvioimaan vastustajaansa.

Kylmästi otteita verraten, Wilson on ehkä ollut kokonaisuutena jopa tasaisemman vahva läpi turnauksen, joten mikään itsestäänselvyys Trumpin voitto ei tule olemaan. Yhden pöydän ympäristö on kuitenkin Wilsonille uusi kokemus, joten paljon riippuu siitä, pystyykö Trump hyödyntämään alkupuolen mahdolliset hermoilut 33-vuotiaan nurkkauksesta.

Ennakkosuosikki Roberston jäi manailemaan olosuhteita

John Higgins eteni jo kymmenettä kertaa urallaan Crucible-välieriin voittamalla hurjan taistelun jälkeen Neil Roberstonin lukemin 13-10. Viime kuukausina lähes lyömättömässä vireessä ollut australialainen jäi kauas huipputasostaan, ja harmitteli huonossa kunnossa ollutta pöytää ottelun ratkettua.

”Isojen breikkien tekeminen oli lähes mahdotonta näissä olosuhteissa, jossain vaiheessa minä ja John vain naureskelimme keskenämme, tämä oli huonoin pöytä jolla olen pelannut pitkään aikaan”, Robertson totesi lehdistötilaisuudessaan. 

Myös Higgins myönsi olosuhteiden olleen hänelle edulliset. ”Rehellisesti sanottuna, uskon että olosuhteet auttoivat minua enemmän. Yhden pöydän ympäristöön palaaminen on uskomatonta.”

Kolmatta perättäistä MM-finaaliaan metsästävä Higgins saa välierissä vastaansa Trumpin tavoin ensikertalaisen. David Gilbert on jo top 16-pelaaja, ja saavuttanut urallaan enemmän kuin Wilson, mutta harva povasi entistä perunafarmaria välieräpelaajien joukkoon.

Voitto Kyren Wilsonista oli kuitenkin täysin ansaittu: etenkin toisessa jaksossa Gilbert esitti taianomaista snookeria, ja viimeisessä Wilsonista ei ollut hieman hermostuneen oloista Gilbertiä enää haastamaan.

”Tämä on fantastista, kuka olisi uskonut että pelaan joskus MM-kisojen välierissä? En minä ainakaan”, Gilbert päivitteli World Snookerille. ”Tällaisia mahdollisuuksia ei tule kovin usein minun kaltaiselleni pelaajalle. On hauska tietää, että saan loppuvuoden laskuni maksettua, mutta minun täytyy nyt ottaa kaikki irti tästä mahdollisuudesta.

MM-turnauksen televisioinnista Suomessa vastaavat tutusti Eurosport, ja tällä kertaa ilmaisia lähetyksiä on tarjolla myös TV Kutosen puolella. Unibetin ilmaisesta live stream -palvelusta löydät tietoa TÄSTÄ LINKISTÄ. 

MM-turnaukseen on tarjolla paljon viihdykettä myös vedonlyönnin muodossa, TÄSTÄ löydät joukon loistavia tarjouksia ja kampanjoita, joiden avulla Crucible-viikoista muodostuu entistä jännittävämpiä. MM-turnauksen otteluohjelman ja kaikki tulokset löydät TÄSTÄ. 

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliKokenut John Higgins saa MM-välierässä vastaansa David Gilbertin
Seuraava artikkeliGilbert ja Higgins tarjoilivat Crucible-klassikon – skotti kiri jälleen finaaliin!