Gilbert päätti Williamsin puolustuksen – Cahillin upea turnaus päättyi katkaisuerään

David Gilbert
Kuva: Monique Limbos

Lauantai-illan aikana selvitettiin kaksi uutta puolivälieräpelaajaa Cruciblen hornankattilassa. Amatööri James Cahillin upea turnaus sai dramaattisen päätöksen, kun Stephen Maguire eteni jo toisella perättäisellä kierroksella jatkoon katkaisuerän kautta. Hallitseva maailmanmestari Mark Williams sen sijaan päätti tittelinsä puolustuksen, kun David Gilbert eteni ensimmäistä kertaa urallaan MM-kisojen puolivälieriin 13-9-lukemien saattelemana. 

23-vuotias Cahill aloitti ratkaisevan jakson väkivahvasti, 63 ja 74 pisteen sarjat nostivat Crucible-historian ensimmäisen amatöörin tasoihin lukemiin 9-9. Seuraavat neljä erää jaettiin tasan, ja läpi ottelun varteenotettavalta vaihtoehdolta vaikuttanut katkaisuerä näytti yhä todennäköisemmältä.

23. erä tarjosi hurjan määrän draamaa, kun molemmat pelaajat tuhlailivat loistomahdollisuuksia. Cahill teki vahvassa asemassa virheen, kun hänen kauluspaitansa koski pinkkiä palloa, mutta Maguire ei onnistunut rankaisemaan. Lopulta kokeneen skotin umpihelppo ohilyönti pinkistä viimeisen punaisen jälkeen näytti koituvan kohtaloksi, mutta niin vain myös nuorukainen onnistui vielä kerran tupeksimaan, tällä kertaa ruskealla, ja lopulta helpottunut Maguire vei johtoaseman.

Mainos:

Hermostunut vääntö jatkui myös seuraavassa erässä, mutta tällä kertaa Cahill oli kaksikosta vahvempi Maguiren lyöntitekniikan hajotessa paikoitellen todella pahasti, ja toisen kierroksen ensimmäinen katkaisuerä oli tosiasia.

Cahill sai ensimmäisen paikan, mutta onnistui tekemään vain pisteen, ja tätä seurasi pitkä ja jännittynyt turvalyöntitaistelu. Lopulta Cahillin virhe tarjosi Maguirelle paikan, ja hän otti erästä komennon reilun 30-pisteisen sarjan avulla. Hetkeä myöhemmin huolimaton tuvalyönti Cahillilta tarjosi skotille toisen paikan, ja pari komeaa pussitusta sisältänyt sarja vei Maguiren puolivälieriin.

”En ole nauttinut katkaisueristä. Olen pelannut kaksi ottelua, jotka molemmat olisin helposti voinut hävitä, mutta olen yhä mukana”, Maguire puhalteli World Snookerin mukaan. ”Nostan kädet pystyyn, tekniikkani oli täysin hukassa, enkä uskonut pystyväni pussittamaan yhtäkään palloa lopussa. Jotenkin onnistuin pelaamaan kelvollisen viimeisen erän, en tiedä mistä se tuli.”

Cahillille turnaus oli kipeästä tappiosta huolimatta loistava onnistuminen. Lyhyehköllä urallaan jo lukuisia huipputason päänahkoja isoissa turnauksissa napannut nuorukainen on saalistanut vahvojen otteidensa avulla itselleen ammattilaiskortin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, ja toivoo että MM-kisoista saatu momentum kantaa myös ensi kaudella.

Huonovointinen Williams jäi Gilbertin jalkoihin

Hallitseva maailmanmestari selvisi perjantai-illan terveyshuolistaan huolimatta takaisin pelipöydälle lauantaina, mutta loistavan ottelun pelannut David Gilbert oli liian vahva puolikuntoiselle Williamsille. Uransa ylivoimaisesti parasta kautta pelaava Gilbert eteni 139-pisteisen täystyhjennyksen avulla erän päähän otteluvoitosta, ja vaikka seuraavassa erässä Williams vielä onnistuikin kaventamaan, eteni englantilainen lopulta ansaitusti uransa ensimmäiseen MM-puolivälierään lukemin 13-9.

”Nautin ottelusta alusta loppuun. Viimeisessä jaksossa olin todella rauhallinen ja tunsin olevani mukavuusalueellani. Koin ansaitsevani voiton, pidin kiinni tyylistäni läpi ottelun”, Gilbert totesi World Snookerille. 

Williamsin vuosi maailmanmestarina sai ikävän lopun, kun rintakivut häiritsivät 43-vuotiaan ottelua. ”Oloni on kamala, pelini oli samanlaista kuin olotilani, kauheaa. Yritin parhaani, mutta minulla ei ollut mitään annettavaa koko ottelun aikana. On ollut mahtavaa tulla esitellyksi maailmanmestarina, on sääli että turnaukseni piti päättyä näin.”

Toisen kierroksen ehkä nimekkäimmässä kohtaamisessa Judd Trump johtaa avausjakson jälkeen Ding Junhuita, mutta jakson kaksi viimeistä erää voittanut kiinalainen saa olla tyytyväinen lukemiin 5-3. John Higgins kiri avausjakson päätteeksi tasoihin lukemiin 4-4 Stuart Binghamia vastaan 3-1-takaa-ajoasemasta.

Koko tähänastisen turnauksen vakuuttavinta menoa esitteli Barry Hawkins, joka teki hurjat neljä centurya ja yhden reilun 80-pisteisen breikin avausjaksossaan Kyren Wilsonia vastaan. Crucible-spesialisti johtaa Wilsonia lukemin 6-2.

MM-turnauksen televisioinnista Suomessa vastaavat tutusti Eurosport, ja tällä kertaa ilmaisia lähetyksiä on tarjolla myös TV Kutosen puolella. Unibetin ilmaisesta live stream -palvelusta löydät tietoa TÄSTÄ LINKISTÄ. 

MM-turnaukseen on tarjolla paljon viihdykettä myös vedonlyönnin muodossa, TÄSTÄ löydät joukon loistavia tarjouksia ja kampanjoita, joiden avulla Crucible-viikoista muodostuu entistä jännittävämpiä. MM-turnauksen otteluohjelman ja kaikki tulokset löydät TÄSTÄ. 

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat: ,,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliGary Wilson tyrmäsi Selbyn – rintakivuista kärsinyt Williams ongelmissa
Seuraava artikkeliHawkins ja Wilson järjestivät centurytykityksen – toinen kierros huipentuu maanantaina