Haluatko oppia lyömään vetoa snookerista?

2021 snookerin Noppon Saengkham ronnie snooker MM-kisat snookerin MM-kisat Heikki Niva Tour Championship Heikki Niva Mastersissa Patrik Tiihonen The Masters WSF Open Scottish Open snooker UK Championship Northern Ireland Open World Open Mei Xiwen kiinalainen snookerin mm-kisat Vedonlyönti Snooker

Snooker on laji, jota monet meistä on seurannut televisiossa, mutta harvalukuisemmat oikeasti on sitä päässyt aktiivisesti harrastamaan. Suomalaisissa ja monien muidenkin maiden ravintoloissa ja pubeissakin on vain pikkupöytiä, ei snookeria. Mutta onneksi meillä kaikilla on mahdollisuus sekä seurata tätä hienoa lajia television välityksellä, mutta samalla myös kenties vähän lyödä vetoa lajin otteluista ja tapahtumista.

Ensinnäkin snookeria ajateltaessa vedonlyöntimielessä on pakko siirtää katseet aika lailla Englannin suuntaan, siellä saarilla nimittäin pelataan tärkeimmät turnaukset ja ottelut. 

Ensimmäinen ohje

Kuten kaikessa vedonlyönnissä ja urheilussa, tärkeätä on aktiivinen seuraaminen ja tiedonhankinta. Jos lajiksi on valikoitunut snooker, on seuraavaksi aika leikkiä salapoliisia ja luoda seurattavista pelaajista kansiot, joihin vähitellen alat kerätä tietoa. Millainen pelaaja on, koska hän voittaa ja koska hän häviää. Millainen pelaaja on alkukilpailuissa, entä miten hän pärjää finaalipelien paineessa? Onko merkitystä missä pelataan ja kuka on vastassa. Snooker on kuitenkin mies miestä vastaan peli, jossa on paljon kysymys myös paineensiedosta, oman mielenhallinnasta ja siitä millaiset välit pelaajilla on toisiinsa – välillä se on nimenomaan pelaajien henkilökohtaiset välit, jotka ratkaisevat pelit yllättävästikin.

Mainos:

Snooker on kasvava laji myös Aasiassa ja Kiinassa mutta suomalaisille pelaajille suosittelemme keskittymistä englantilaisiin ja irlantilaisiin pelaajiin. Näitä eri saatavilla olevia snooker turnauksia ja otteluita on saatavilla kertoimet.com sivustolla monien muiden lajien tapaan.

Perusohjeet

Koska snooker on peli, missä kaksi miestä kamppailee keskenään lyöden eri värisiä palloja pussiin tietyssä järjestyksessä, on hyvä tietää edes jotain perussäännöistä ja mistä on kyse.

Kun pelaajat kohtaavat toisensa, he taistelevat ”frameistä”, eli kun pöytä tyhjennetään palloista, jokaisella pallolla on pistearvo ja aina toinen pelaaja voittaa framen. Itse ottelu koostuu sitten ennalta määrätyistä frameista ja esimerkiksi MM-turnauksen finaalissa pelataan paras 35 framesta.

Palloja on alussa 15 punaista ja väripallot ja peli päättyy mustaan seitsemän pisteen arvoiseen palloon. Sana snooker taasen tulee siitä, ettei lyövällä pelaajalla ole mahdollisuutta saada palloa pussiin, joten hän tekee snookerin eli lyö lyöntipallon (cue) paikkaan, mistä on mahdollisimman vaikea toisen pelaajan jatkaa.

Mistä sitten lyödään vetoa?

Vetoa lyödään usein koko ottelun voitttajasta, tasapelin mahdollisuutta ei ole. Lisäksi voi pelata myös tasoituspeliä, jossa toiselle pelaajalle annetaan frame-etu joka voi olla vaikka 4,5 framen etu tai sitten voi olla erilaisia yli/alivetoja framien määrään liittyen.

Yhdistelmävedot

Snookerissa voi pelata aivan samalla tavalla yhdistelmiä kuin jalkapallossa tai jääkiekossa ja varsinkin turnausten aloituskierroksilla voi olla useitakin pienen kertoimen haastajaotteluita, joita voi helposti yhdistellä useamman samalle pelilapulle, eikä kerroin silloinkaan kovin korkeaksi välttämättä nouse.

Lajin isot turnaukset

Parhaat kertoimet ja pelimäärät ovat kesän MM-kisoissa, joissa on yleensä 32 pelaajaa cup-muotoisessa kisassa aloittaen paras 19 framesta. Toinen iso kilpailu on UK:n mestaruus, josta on pelattu jo vuodesta 1977 lähtien ja se pelataan useimmiten loppuvuodesta. Näiden lisäksi mahdollisia isoja Snooker turnauksia on myös Masters kisat yleensä tammikuussa, missä 16 kutsuttua kilpailijaa taistelevat voitosta ja Kiinan kasvaville markkinoille on snooker tullut China Openin kautta, missä samalla pelataan suurimmasta voittopotista, joka viimeksi oli miljoona puntaa ja siten houkuttelee paikalle maailman parhaimmiston. 

Snookerin seurantaa

Aina ei tarvitse snookerinkaan perässä matkustaa vaan voi katsoa peliä omalta kotisohvalta joko televisiosta tai suoratoistokanavien tai netin kautta. Käytännössä jokainen isompi turnaus on aina jostain nähtävillä suorana lähetyksenä, ja joskus jopa täysin maksutta.


Edellinen artikkeliDing Junhui nappasi yli kahden vuoden tauon jälkeen ranking-voiton
Seuraava artikkeliScottish Open 2019 – nähdäänkö yllätyksiä vai ovatko suosikit tällä viikolla rautaa?