Hamza Akbarista ensimmäinen pakistanilainen ammattilainen

Hamza Akbar | FinnSnooker.com
Hamza Akbar | FinnSnooker.com

Pakistanin 21-vuotias Hamza Akbar voitti aiemmin tänä vuonna Aasian snookermestaruuden ja ansaitsi sen myötä ammattilaispaikan. Pakistanilaisista pelaajista muutama muukin, viimeisimpänä Muhammad Asif, on aiemmin saanut ammattilaisoikeudet, mutta kukaan heistä ei lopulta ole pelannut otteluakaan Main Tourilla. Hamzasta tuleekin ensimmäinen Pakistanista tuleva ammattilainen. Pakistanilaiset sukujuuret omaava ja maata edustanut Shokat Ali pelasi kyllä pitkään ammattilaisena kohtuullisella menestykselläkin, mutta hän syntyi Englannissa, joten Hamzasta tulee ensimmäinen Pakistanissa syntynyt ammattilainen.

The Express Tribunelle antamassaan haastattelussa Hamza kertoo jo ennen ammattilaisuransa alkua kohtaamistaan vaikeuksista. Nuorena aloittanut pakistanilainen pelasi ensin vanhemmiltaan salaa, ja voitettuaan paikallisen turnauksen kyseisen salin omistaja, Haji Akram, järjesti nuorukaiselle valmennusta. Haji Akram sai myös Hamzan vanhemmat sallimaan poikansa snookerinpeluun. Hamzan valmentajaksi tuli Bilal Mughal.

Hamza läpäisi heti ensimmäisellä yrittämällään kotimaansa karsinnat juniorien MM-kisoihin. Sen jälkeen seurasi kuitenkin kolme vuotta ilman kansainvälisiä turnauksia, ja vanhempien painostus yltyi. Vuonna 2012 he pyysivät poikaansa lopettamaan snookerin kokonaan. Seuraavana vuonna 19-vuotias nuorukainen voitti kuitenkin maansa mestaruuden kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana, ja mestaruutensa myötä hän sai sponsorin vuodeksi sekä paikan Aasian mestaruusturnauksessa.

Mainos:

2014 pakistanilainen voitti toista kertaa maansa mestaruuden, ja mestaruutensa myötä hän sai myös työsopimuksen. Hamzan vanhemmat olivat painostaneet häntä keskittymään opiskeluihin tai hankkimaan työn, mutta työpaikan myötä painostus väheni jonkin verran. 20-vuotiaasta nuorukaisesta tuli vakiokasvo Pakistanin joukkueessa kansainvälisissä turnauksissa, ja myös vanhemmat alkoivat tukea poikansa uraa. Menestystä tulikin muun muassa Aasian kuuden punaisen MM-välieräpaikan myötä, ja lopulta 2015 tuli Aasian mestaruus, joka takasi ammattilaispaikan.

Viime viikolla antamassaan haastattelussa Hamza kertoi The Express Tribunelle, että hän ei välttämättä saa viisumia ajoissa Riga Openiin, mutta ura alkaa todennäköisesti viimeistään Shanghai Mastersista. Silloin nähdään toden teolla, kuinka pitkälle nuoren lupauksen kyvyt riittävät.


Edellinen artikkeliVideo: Mark Allen ja valkoinen lippu
Seuraava artikkeliPink Ribbon – rintasyöpää vastaan