Heikki Niva vahvassa iskussa EM-kisoissa – lento päättyi puolivälieriin

Heikki Niva
Kuva: Cabin Street Snooker

Snookerin amatöörien EM-kilpailut Bulgarian Sofiassa tarjoilivat suomalaisittain ilahduttavia hetkiä, kun 25-vuotias Heikki Niva pelasi upeasti tiensä aina turnauksen puolivälieriin saakka. Suomalainen lupaus oli läpi turnauksen hurjassa iskussa, sillä Niva hävisi matkallaan kahdeksan parhaan joukkoon seitsemässä ottelussa vain vaivaiset neljä erää. Puolivälieräottelussa Englannin 22-vuotias Harvey Chandler päätti suomalaisen turnauksen 5-1 -voitolla. 

Niva hävisi neljän ottelun alkulohkossaan yhteensä vain kaksi erää, ja sama tahti jatkui myös pudotuspeleissä. Ruotsin Benjamin McCabe kaatui puhtaasti 4-0, Israelin Maor Shalom 4-1 ja Maltan Duncan Bezzina 5-0. Puolivälierävääntö Chandleria vastaan oli huomattavasti tasaisempi kuin lukemat antavat ilmi, englantilainen vain onnistui kääntämään tasaiset erät itselleen kerta toisensa jälkeen.

Sheffieldissä tätä nykyä asuva ja harjoitteleva entinen voimistelija on ottanut isoja harppauksia pelinsä suhteen kuluneen kauden aikana, ja vaikka ammattilaispaikka vielä jäikin kolmen voiton päähän, alkaa Nivan pelitaso olla sellainen, että kevään Q Schoolissa ammattilaispaikan hankkiminen on jo kaikkea muuta kuin utopiaa. Yhteensä kahdeksan ottelua sisältänyt EM-turnaus tarjosi Nivalle arvokasta treeniä turnauskestävyyden suhteen, ja antaa miehelle varmasti lisäuskoa omaan tekemiseen jatkossa.

Aikuisten sarjassa alkulohkoistaan jatkoon selvisivät hienosti kaikki neljä suomalaista: Nivan lisäksi Jani Kananen eteni 32 parhaan joukkoon saakka, kun taas Juha Erkinmikon ja Antti Mannilan turnauksen päättyivät 64 pelaajan kaavioon.

Viime viikolla pelatuissa alle 18- ja 21-vuotiaiden sarjoissa nähtiin myös mukava määrä suomalaisväriä, kun taistossa EM-mitaleista nähtiin Eelis Lappalainen, Tuure Lappalainen, Jere Virtaranta sekä Patrik Tiihonen. 15-vuotiaista Lappalaisen veljeksistä kovatasoisessa alkulohkossa pelanneen Tuuren  turnauksen kohokohdaksi jäi uusi kisaennätysbreikki 68, kun taas Eelis eteni hienosti aina 32 pelaajan kaavioon saakka, jossa lopulta viimevuotisen mestaruutensa uusinut Jackson Page oli parempi puhtaasti 3-0.

Virtarannan turnaus päättyi 42 pelaajan kierroksella, kun taas Tiihonen joutui pettymään neljännesvälierissä Ross Bulmanin oltua parempi lukemin 3-1. 21-vuotiaissa jatkopeleissä nähtiin Eelis ja Patrik, joista Eelis koki tappion Latvian Rodion Judinille 4-0, kun taas Patrik joutui taipumaan Tsekin Ales Heroutille 4-2.

Tuore 21-vuotiaiden mestari Simon Lichtenberg joutuu vielä jännittämään ammattilaiskorttinsa puolesta, sillä Saksa ei ole vielä liittynyt World Snooker Federationin jäseneksi, mistä johtuen ammattilaiskorttia ei saksalaiselle voida tällä hetkellä myöntää. Kortin saamatta jääminen byrokratiasotkujen takia olisi valtava sääli ja suuri vääryys ansioitunutta nuorta pelaajaa kohtaan. WPBSA:n puheenjohtaja Jason Ferguson on Twitter-tilillään todennut selvittelevänsä tilannetta EBSA:n kanssa, mutta lopullista päätöstä asiasta ei ole vielä kuulunut.


Edellinen artikkeliVideo: Kyproksen Georgiou Shoot Out -mestaruuteen – katso trillerimäinen finaali!
Seuraava artikkeliHuippusnooker palaa ruutuihin – World Grand Prix -turnauksessa mukana myös O’Sullivan