Higgins turnausvoittoon ja tasoihin Davisin kanssa

Kurt Maflin China Championship snooker live stream John Higgins FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

John Higgins voitti International Championshipin finaalissa David Gilbertin 10-5-lukemin. 28:s turnausvoitto nosti hänet kaikkien aikojen tilastossa Ronnie O’Sullivanin edelle sekä tasoihin Steve Davisin kanssa, ja maailmanlistalla skotti nousi seitsemänneksi. Turnausvoitto oli hänelle jo kalenterivuoden kolmas.

Ottelun ensimmäinen jakso oli virheiden täyttämä. Molemmat pelaajat tekivät useita suuria sarjoja (Higgins 108, 69, 66, 56, Gilbert 100, 77, 59), mutta etenkin Gilbertille erän voittaminen yhdestä paikasta oli vaikeaa – hän voitti oikeastaan vain kolmannen erän ensimmäisestä paikastaan. Eriä voitettiin tasatahtiin ja vartin tauolle mentiin 2-2-lukemissa, mutta sen jälkeen Higgins voitti kaksi putkeen ja siirtyi 4-2-johtoon. Gilbert petrasi selvästi jouduttuaan tappiolle ja pääsikin 4-4-lukemiin, mutta Higgins voitti jakson viimeisen erän siirtyen 5-4-johtoon.

Toinen jakso olikin Higginsin ylivoimaa. Gilbert teki helppoja virheitä aamujakson tapaan, mutta Higgins oli selvästi parantanut peliään. Hänkin antoi muutamassa freimissä vastustajalleen useita paikkoja, mutta toisaalta skotti ei itse useita paikkoja tarvinnut, vaan monet erät ratkesivat yhteen Gilbertin virheeseen. Higgins tekikin jälkimmäisellä jaksolla 129, 88, 88, 56 ja 52 pisteen sarjat (Gilbert 54, 51) – jos avausjakso oli hieman heikompaa peliä, toisella jaksolla hän pelasi samalla tasolla kuin edellisissä otteluissaan. Gilbertin helppojen virheiden seurauksena Higgins siirtyi nopeasti 7-4-johtoon, mutta sen jälkeen englantilainen onnistui kaventamaan lukemia. Seuraavassakin erässä hänellä oli erinomainen paikka, mutta yksi epäonnistunut lyönti päätti sarjan ja Higgins ryösti erän. Tauolle mentiin siis 8-5-tilanteessa.

Tauon jälkeen Gilbert ei saanut enää oikein mitään aikaan, vaan Higgins meni menojaan. Hän antoi kyllä vastustajalleen pari paikkaa, mutta Gilbert teki sekä pussitus- että turvalyöntivirheitä. Higgins voittikin viimeiset kaksi erää ja siten ottelun 10-5.

Voitollaan Higgins nousi maailmanlistan seitsemänneksi. Gilbert puolestaan majailee finaalipaikkansa myötä sijalla 21. Turnaukseen hän lähti sijalta 40, ja ennen tätä hänen rankinginsa oli parhaimmillaan ollut 31:nen. Mestaruus olisi nostanut englantilaisen jo 16 parhaan joukkoon.

Turnauksesta muistetaan Higginsin ja Gilbertin lisäksi taatusti myös Thepchaiya Un-Noohin välieräpaikka. Thaimaalainen voitti viisi ottelua 6-5-lukemin kunnes hävisi Gilbertille. 16 parhaan joukossa olivat myös muun muassa kotiyleisön edessä pelanneet Tian Pengfei ja Zhou Yuelong. Suurimmista suosikeista monet tippuivat nopeasti – jo karsinnoissa tai pääsarjan avauskierroksella putosi 16:sta rankingin mukaan parhaasta pelaajasta neljä.

Turnauksessa oli myös erittäin hyvin yleisöä. Syystä tai toisesta Kiinassa pelatut turnaukset eivät ole yleensä olleet yleisömagneetteja, mutta tällä kertaa katsojia oli varsin paljon. Myös keskimääräistä pidemmät ottelut keräsivät pelaajilta kiitosta – paras yhdestätoista -pelimuoto ja kahdessa jaksossa pelattavat välierät ovat käyneet valitettavan harvinaisiksi. Monien silmissä turnaus kohosikin kauden toiseksi arvokkaimmaksi heti MM-kisojen jälkeen.

International Championshipin kaikki tulokset

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliHiggins finaaliin selkeällä voitolla Selbystä
Seuraava artikkeliKilpailu: Bulgarian Openin yhteispisteet