Hull paljasti synkän syyn heikkoihin kisapeleihin – kärsii servikaalisesta dystoniasta

suomalaispelaajien suomalaispelaajat Robin Hull | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

Suomen Robin Hull kärsi English Openissa tiistai-illan TV-ottelussa ruman 4-1-tappion lajin supertähtiin kuuluvalle Judd Trumpille heikon esityksen päätteeksi. Vain kaksi ottelua tällä kaudella voittaneen suomalaisen tuloksellisen alakulon syy paljastui keskiviikko-aamuna. Hull paljasti Twitter-tilillään, että hän on jo viime vuoden puolella saanut diagnoosin servikaalisesta dystoniasta, joka aiheuttaa suomalaiselle pään ja vasemman käden vapinaa. 44-vuotias aikoo jatkaa uraansa toukokuulle saakka, mutta tämä kausi jää todennäköisesti uran viimeiseksi. 

Hull voitti tiistai-illan ottelun avauserän rikkonaisen väännön jälkeen, mutta yhtä upeaa snookerinpurkua pinkillä lukuun ottamatta ei tästäkään erästä juuri jälkipolville kerrottavaa jäänyt. Toisessa erässä Trump pääsi vauhtiin 104 pisteen sarjalla, ja vaikka Robin kolmeen viimeiseen erään paikkansa myös sai, ei sarjoihin kertynyt mittaa, ja 28-vuotias englantilainen vei lopulta jatkopaikan selkein lukemin.

Keskiviikko-aamuna selitys heikoille otteille sitten selvisi, kun Hull julkaisi Twitter-tilillään selonteon tilanteestaan. ”2017 vuoden lopussa sain diagnoosin servikaalisesta dystoniasta, hakeuduin silloin neurologille pään ja vasemman käden vapinasta.”

Mainos:

Jossain määrin samantyyppisiä vaivoja on Hullilla ollut jo vuodesta 2006, mutta ongelmaksi tauti muodostui vuonna 2016. ”Silloin laitoin (vaivat) kilpastressin piikkiin ja hommaa jatkettiin huulta purien.” Nyt päivittäisistä hoidoista huolimatta tilanne vaikuttaa kilpasnookerin kannalta kestämättömältä: ”Joku raja on ylittynyt lähiaikoina, koska kisapelaaminen on enemmän arvailua kuin kontrollia johtuen vapinasta ja jäykkyydestä.”

Hull myöntää kirjoituksessaan, että päivät ammattilaisena alkavat käydä todennäköisesti vähiin: heikon viime kauden jälkeen 44-vuotias peluri tarvitsisi huomattavaa petrausta säilyttääkseen ammattilaiskorttinsa ensi kaudeksi. ”Peli on rumassa tikissä ja realistisisesti ajatellen tässä mennään vikalla suoralla”, Hull toteaa, ja kertoo tekevänsä lopullisen päätöksen uransa kohtalosta tämän kauden päätteeksi.

Servikaalinen dystopia ei ole Hullille todellakaan ensimmäinen snooker-uraa vaikeuttanut terveysvaiva. Korvatulehduksesta alkanut sairastelukierre pysäytti suomalaisen momentumin 2000-luvun alkupuolella juuri tämän murtauduttua maailmarankingin 32 parhaan joukkoon, ja muutamaa vuotta myöhemmin sydänongelmat olivat yhtenä syynä päättämässä Hullin uraa väliaikaisesti.

Tälläkään kertaa ei Hull ole kuitenkaan valmis heittämään kirvestä kaivoon ilman taistelua: ”Tätä kautta on kuitenkin runsaasti jäljellä ja tahtoa on kuin pienessä kylässä, irti otetaan mitä lähtee.” Seuraavan kerran suomalainen nähdään tositoimissa vajaan parin viikkon päästä, kun International Championshipin avausottelussa vastaan asettuu Kiinan Ding Junhui. 

English Open jatkuu toisen kierroksen otteluilla keskiviikkona, ja tositoimissa nähdään muun muassa avausottelussaan Norjan Kurt Maflinin luvuin 4-1 voittanut Ronnie O’Sullivan. Turnauksen otteluita pääset seuraamaan Eurosportin kanavoilta, sekä ilmaiseksi Unibet-TV:n välityksellä. Lisäksi suomalaisille on tarjolla harvinaista herkkua, kun TV-kanava Kutonen tarjoilee suoria lähetyksiä turnauksen ratkaisuotteluista lauantaina ja sunnuntaina.

Kuva: Monique Limbos 


Edellinen artikkeliHull-Trump snooker live stream – katso ottelu ilmaiseksi
Seuraava artikkeliVideo: O’Sullivan iski uran 15. maksimin – viides punainen lähes naurettavan upea!