Hull upeaan voittoon Caosta MM-karsinnoissa – seuraavaksi vastassa Higginson

Robin-Hull | FinnSnooker.com

Suomen Robin Hull palasi pitkäksi venähtäneen taukonsa jälkeen snookerin ammattilaiskiertueelle rytinällä, voittamalla MM-karsintojen avausottelussaan yhden tämän kauden kehittyneimmistä pelaajista, Kiinan Cao Yupengin. Suomalainen päätti Caon kauden nousemalla 5-2 -tappioasemasta 10-7 -voittoon, ja eteni näin karsintojen toiselle kierrokselle, jossa vastaan asettuu Andrew Higginson. 

Viimeksi tammikuussa ammattilaisottelun pelanneella Hullilla kesti ymmärettävästikin hetken aikaa saada moottorinsa hyrräämään. Kun Cao tuli snookereiden takaa erävoittoon viidennessä erässä, ja voitti seitsemännen 101 pisteen sarjalla lisäten johtonsa lukemiin 5-2, näytti tilanne suomalaissilmin seurailtuna huolestuttavalta.

Hull kuitenkin osoitti jälleen kerran, että pitkät ottelut sopivat hänelle: 72 pisteen sarja pysäytti Caon momentumin, ja kun myös päiväsession viimeinen erä päättyi suomalaisvoittoon, pääsi Hull niukasta takaa-ajoasemasta huolimatta hyvillä mielin tauolle.

Mainos:

Ottelun tasokkainta snookeria nähtiin illan ratkaisujakson alkupuolella: ensin Cao lisäsi johtoaan 87 pisteen sarjalla, ja sitten Hull vastasi 89 ja 63 pisteen breikeillä. Cao pääsi vielä vääntäytymään viimeiselle tauolle johtoasemassa, mutta tauon jälkeen 43-vuotias suomalaiskonkari otti kiinalaisvastuksestaan niskalenkin. Neljä perättäistä erävoittoa veivät suomalaisen huippuarvokkaaseen voittoon.

Vastus helpottuu ainakin paperilla

Caon kausi oli sisältänyt kaksi rankingturnausfinaalia ja rakettimaisen nousun maailmanrankingissa, ja monet pitivätkin kiinalaista koko kaavion osan ykkössuosikkina etenijäksi MM-kisoihin. Hull kuitenkin osoitti jälleen olevansa parhaimmillaan MM-karsinnoissa, joissa ottelut ovat pitkiä ja paineet pelaajien niskassa hurjalla tasolla.

Palkintorahaa avauskierroksen voitto tarjoaa Hullille 9000 puntaa, mikä jatkosta riippumatta saattaa osoittautua jo itsessään elintärkeäksi ensi kaudella, kun suomalainen joutuu taistelemaan ammattilaispaikkansa säilyttämisestä. Rankingasetelmia tärkeämpää on kuitenkin eteneminen kahden otteluvoiton päähän paikasta Crucibleen, etenkin kun ainakin paperilla kenties suurin kanto kaskesta on jo nyt hoidettu pois.

Ammattimiehen tavoille sopivasti Hull ei vielä yhdestä voitosta turhia riehaantunut. ”Ei tässä mitään kummempia, hyvä alku tämä oli. Oma peli oli vähän ruosteessa mutta oli makeaa päästä pelaamaan pitkästä aikaa. Nyt pari päivää treeniä ja seuraavaa matsia kohti”, suomalainen kertoi kuulumisiaan Finnsnookerille.

Rankingin sijalta 59 löytyvä toisen kierroksen vastus Higginson aloitti karsintansa 10-4 -voitolla David Johnista. Higginsonin kauden kohokohdat ovat olleet Riga Mastersin puolivälieräpaikka ja English Openin neljännen kierroksen saavuttaminen, muuten matka on katkennut jokaisessa turnauksessa viimeistään toiseen otteluun. 40-vuotias englantilaispeluri on selvittänyt tiensä MM-kisojen pääsarjaan kahdesti, ja on pelannut parhaimmillaan Cruciblessa itsensä 16 parhaan joukkoon.

Higginson on toki osaava snookeristi, mutta tämän kauden esitysten perusteella Caoon verrattuna astetta kevyemmän luokan vastus. Hullin haaste onkin oman tasonsa säilyttäminen: tällä kaudella hyviä otteluita on lähes poikkeuksetta seurannut heikompi päivä, ja se täytyy suomalaisen tällä kertaa onnistua välttämään.

Whirlwindin Crucible-unelma myötätuulessa 

Muista avauskierrosten tuloksista silmiin ensimmäisenä tarttuu Jimmy Whiten komea 10-6 -voitto Sam Craigiesta. 55-vuotias legenda jahtaa ensimmäistä Crucible-esiintymistään yli kymmeneen vuoteen, mutta kohtaa toisella kierroksella valtavan haasteen Joe Perryn muodossa.

Avauskierroksen ylivoimaisesti vakuuttavimmasta suorituksesta vastasi Liang Wenbo, joka oli lähes historiallisessa iskussa voittaessaan Rod Lawlerin 10-2. Kiinalainen rakensi ottelun kymmenenteen erään uransa kolmannen maksimibreikin, ja oli uskomattomasti vain kahta erää myöhemmin rakentamassa jo ottelun toista maksimiaan. Historian ensimmäinen tuplamaksimi jäi kuitenkin lopulta yhden pallon päähän, kun viimeinen musta jäi kuin jäikin pöydälle.

Dominic Dale sai kovan vastuksen naisten 11-kertaisesta maailmanmestarista Reanne Evansista, joka taipui lopulta niukkaan 10-7 -tappioon. Hallitseva naisten mestari Ng On Yee ei yhtä vakuuttavaan suoritukseen pystynyt, vaan jäi Matt Seltin jalkoihin lukemin 10-1.

Yllätyksinä voidaan pitää ainakin Adam Duffyn selkeää 10-4 -voittoa Mark Joycesta, sekä Anthony Hamiltonin tappiota Martin O’Donnelille lukemin 10-7. Kaikki MM-karsintojen tulokset sekä tulevien otteluiden ohjelman löydät TÄMÄN LINKIN TAKAA. 

MM-karsintojen TV-pöydät saat katsottavaksesi Eurosport Playerin kautta, tai ilmaiseksi Unibet-TV:n välityksellä. Hullin ja O’Donnelin toisen kierroksen ottelu pelataan sunnuntai-päivän aikana kahdessa jaksossa.

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliMM-karsinnat 2018: otteluohjelma ja tulokset
Seuraava artikkeliVideo: Wenbo käsittämättömässä iskussa – kahden maksimin ottelu jäi pallon päähän