International Championshipin avauspäivän ennakko

Hossein Vafaei Ronnie O'Sullivan | FinnSnooker.com
Ronnie O'Sullivan | FinnSnooker.com

Sunnuntaina Kiinassa pelataan kaikki villin kortin kierroksen ottelut ja avauskierroksen pelejä. Tarjolla on monta mielenkiintoista ottelua ja suuria nimiä: esimerkiksi Ronnie O’Sullivan, Mark Allen ja Mark Williams aloittavat ottelunsa.

Villin kortin kierros
Villin kortin otteluita on neljä. Taitavin kortin saaneista pelaajista on Zhao Xintong, joka kohtaa Jamie Jonesin. Zhao on pelkästään tämän kauden aikana voittanut muun muassa Jack Lisowskin, Matt Seltin ja Marco Fun. Hän olisi voinut toivoa helpompaakin vastustajaa. Parin heikomman vuoden jälkeen jälleen parempaan pelivireeseen päässyt Jamie Jones ei nimittäin ole ihan kuka tahansa. International Championship on kauden kolmas turnaus, jonka pääsarjaan Jones eteni. Vain Shanghai Mastersissa taival on päättynyt karsintoihin, ja silloinkin Jones voitti kaksi karsintapeliä. Jos yhtä Fraser Patrickille tullutta tappiota ei lasketa, Martin Gould on heikoiten rankinglistalla sijoittunut pelaaja, joka on voittanut Jonesin. Gould on listan 26:s. Seitsemästä tappiostaan neljä Jones on kärsinyt top 16 -pelaajille. Häntä ei siis helpolla voiteta. Zhao tarjoaa erittäin kovan haasteen ja ottelusta tulee erittäin todennäköisesti tiukka, mutta Jones on nimettävä niukaksi suosikiksi, vaikka kiinalaisella on kotietukin.

Yan Bingtao
Yan Bingtao

Yan Bingtaon arvostan toiseksi kovimmaksi villin kortin pelaajista. Hän kohtaa kokeneen Joe Swailin, jonka viime kausi oli erittäin heikko, mutta joka on parantanut tällä kaudella. Yan on kaatanut tällä kaudella muun muassa Stuart Binghamin, Barry Pinchesin ja Liang Wenbon, joten 14-vuotias nuorukainen on huippulupaus. Swail aloitti kauden erinomaisesti – 11 ensimmäisestä ottelustaan hän voitti 8 -, mutta sen jälkeen hän on voittanut viidestä edellisestä ottelustaan vain kaksi. Swail on vielä tällä hetkellä kaksikosta parempi pelaaja, mutta parin vuoden sisällä tilanne voi olla päinvastainen. Yan pelaa kotiyleisönsä edessä tutuissa olosuhteissa, joten hän pelaa taatusti tasollaan. Swail on suurempi kysymysmerkki, mutta voisi olettaa kokeneen pelaajan sopeutuvan pöytään nopeasti. Siispä pidän häntä suosikkina, mutta kaikesta huolimatta vain niukkana sellaisena.

Mainos:

Huang Jiahao kohtasi Shanghai Mastersin villin kortin kierroksella Ken Dohertyn, mutta hävisi 5-3. Kiinalainen pelasi kuitenkin hyvän ottelun ja teki satasenkin. Silloin ensimmäistä kertaa villin kortin ottelussa pelannut Huang teki heti vaikutuksen, vaikka hän ei vielä aivan parhaiden kiinalaisamatöörien (kuten Zhao Xintong) tasoa olekaan. Nimi kannattaa silti painaa muistiin. Tällä kertaa Huang kohtaa Oliver Linesin, joka on debyyttikaudellaan ehtinyt jo edetä rankingturnauksen finaaliin ja voittaa hallitsevan maailmanmestarin. Mark Selby kaatui itse asiassa juuri tämän turnauksen karsinnoissa. Vain pari päivää sitten Haining Openin finaalissa pelannut Lines voi olla väsynyt, mutta hän on ennakkosuosikki. Nuorukaisen ikä on toki syytä ottaa huomioon: hänellä ei vielä ole yhtä paljon kokemusta kuin vaikka Joe Swaililla, ja se ei voi olla näkymättä, jos Lines ei saa esitettyä parastaan. Onkin mahdollista, että jos Lines ei pelaa tasollaan, hän ei pysty sopeutumaan tilanteeseen. Jos Lines vain on palautunut Haining Openista ja matkustamisesta, hänen tulisi voittaa kiinalaisvastustajansa.

Neljännessä villin kortin ottelussa kohtaavat hallitseva EM-voittaja Mitchell Mann ja Niu Zhuang. Mann pelaa ensimmäistä ammattilaiskauttaan ja on saanut jo pari otteluvoittoa, mutta niitä on vain kaksi ja niistäkin toinen on amatööriä vastaan. 2012 juuri samaisessa turnauksessa ensimmäistä kertaa villillä kortilla pelannut Niu ei ole vielä voittanut villin kortin peleistä yhtään, mutta Mann on kiinalaisen kohtaamista vastustajista heikoin. Kumpikaan pelaaja tuskin esittää mitään huippuotteita, joten ottelusta voisi odottaa tiukkaa vääntöä. Voittaja kohtaa täysin voitettavissa olevan Wang Zepengin, joten 32 parhaan joukkoon turnauksessa pääsee väkisinkin pelaaja, joka minusta ei ole edes kovin lähellä sitä tasoa. Mann on papereissani ennakkosuosikki.

Kaikki villin kortin ottelut noudattavat samaa kaavaa: ammattilainen on suosikki, mutta voitettavissa. On epätodennäköistä, että neljä tiukkaa peliä päättyvät kaikki ammattilaispelaajien voittoon. Jokaisesta ottelusta voi odottaa tasaista, siksi villin kortin kierros on poikkeuksellisen mielenkiintoinen.

Michael White
Michael White

Aditya Mehta – Michael White
Aditya Mehtan ja Michael Whiten ottelusta voisi olettaa tasokasta, sillä molemmat ovat hyviä pelaajia. Uskon kummankin nousevan kauden aikana rankingissa useita sijoja. Whiten alkukausi on kuitenkin ollut parempi, siksi hän lähtee otteluun suosikkina. Keskinäiset kohtaamiset ovat 3-2 Whitelle, kohtaamiset vuoden 2014 aikana ovat tasan 1-1 ja freimitkin 7-7. Viime kaudella Indian Openin kakkoseksi yltänyt Mehta on minusta riittävän hyvä etenemään aivan suurimmissakin turnauksissa – kuten tämä – puolivälieriin asti, mutta sama pätee myös Whiteen, joka on tämän kauden aikana ollut vakuuttavampi. Hän on itse asiassa alkaneen kauden rahalistan 12:s. Mehta on pelannut alkukaudesta hyvin, paremmin kuin tulokset osoittavat, ja tekee ottelusta taatusti tiukan. Silti White on suosikki.

Alan McManus
Alan McManus

Alan McManus – Anthony McGill
Anthony McGilliin on parin hyvän mutta silti odotettua heikomman kauden jälkeen vastaamassa toden teolla odotuksiin. McGill kohtaa heti avauskierroksella kuitenkin Alan McManusin, joka on ollut erinomainen ja on nousemassa takaisin top 16 -pelaajiin kenties jopa tämän kauden aikana. McGill on pelannut kauden aikana erinomaisesti, mutta McManus on siitä huolimatta suosikki. Arpaonni oli molempien kannalta erittäin huono, sillä vastustajakin on kovan tason pelimies. Ottelusta voi odottaa erittäin tasokasta – valitettavasti sitä ei ole kuitenkaan valittu TV-peliksi. Molemmat ovat viime aikoina pelanneet erinomaista snookeria ja kuuluisivat toiselle kierrokselle. McGillin voitto ei olisi iso yllätys, mutta McManus on viime aikoina pelannut niin hyvin, että hän on suosikki. Jos McGillillä on kuitenkin huippupäivä tai McManus ei ole ihan terävimmillään, voi kahdesta skottipelaajasta nuorempi eli McGill voittaa.

Ben Woollaston – Ronnie O’Sullivan
Ronnie O'Sullivan Päivän odotetuin ottelu lienee Ben Woollastonin ja Ronnie O’Sullivanin kohtaaminen. Aloitetaan Woollastonista: hän on vahva pelaaja, joka on nousussa rankinglistalla, mutta joka on ainakin minulle ollut tällä kaudella lievä pettymys. Hän ei ole parantanut niin paljon kuin odotin – siinä hän muistuttaa paljon McGilliä, joka nousi parin kauden aikana hitaasti lähemmäs huippua, mutta tuntuu nyt ottaneen harppauksen. Viime kaudella Woollastonin paras saavutus oli European Tourin osakilpailun välieräpaikka. Ronnie O’Sullivan oli minusta viime kaudella äärimmäisen hyvä pelaaja, joka oli saanut myös heikkoutensa, pääkopan, kuntoon. En ollut ikinä ennen nähnyt yhtä hyvää O’Sullivania kuin viime kaudella. MM-kisoissa jokin kuitenkin muuttui – silloin O’Sullivan ei esittänyt parastaan. Se yllätti, sillä hän oli koko kauden ajan ollut erinomainen aina kun vain pelasi, mihin ei missään nimessä ollut edellisten kausien aikana totuttu. Tällä kaudella O’Sullivan on pitkästä aikaa ilmoittanut pelaavansa myös Kiinassa säännöllisesti, ennen hän osallistui kiinalaisiin turnauksiin vain silloin tällöin ja silloinkin ajatus oli usein muualla, mikä johti yllätystappioihin heti kättelyssä. O’Sullivan antaa blogeistaan, haastatteluistaan ja oikeastaan melkein kaikkialta kuvan pelaajasta, joka on analyyttinen ja tiedostaa tilanteensa. Siksi onkin ollut yllätys, että hän ei ole tämän kauden aikana saanut vielä aikaan yhtään mitään. Kumpi O’Sullivan tällä kertaa saapuu pöydälle – se, joka ei missään vaiheessa salli itsensä pelaavan alle tasonsa, vai se, jolle tappiolla ei ole niin väliä? Tällä kaudella jälkimmäinen on ollut vallassa, viime kaudella (ennen MM-kisoja, joista laajemmin näkemyksessäni) ensin mainittu versio. Woollaston on hyvä (joskaan ei tällä kaudella toistaiseksi missään vaiheessa erinomainen) pelaaja, joten O’Sullivan ei saa pelata kovin kehnosti. Ottelun ratkaiseva tekijä on kuitenkin O’Sullivanin asenne. Jos hän on sataprosenttisen sitoutunut ja haluaa voittaa, hän on turnauksen ykkössuosikki. Jos hän pelaa samoin kuin esimerkiksi Shanghai Mastersissa, tappio heti kättelyssä on hyvinkin mahdollinen.

Ryan Day
Ryan Day

Muutama ottelu lyhyesti
Robbie Williams pystyisi yllättämään paremmin sijoittuneita pelaajia, mutta kovassa vireessä olevaa Stuart Binghamia Williams tuskin kaataa. Williams on kuitenkin nouseva pelaaja, joka voi pelata vahvan ottelun. Ryan Day on toinen hyvässä vireessä oleva pelaaja. Hän kaatanee Mark Joycen muutaman freimin erolla, vaikka Joycella on paha tapa yllättää silloin, kun sitä vähiten odottaa. Joel Walker on lupaava, mutta hetkeen hän ei ole väläytellyt. Siksi Martin Gould on suosikki. Pahasti aliarvostettu Li Hang kohtaa John Higginsin. En missään nimessä pidä Higginsin voittoa kirkossa kuulutettuna, vaikka hän vielä toistaiseksi Litä parempi pelaaja onkin. Tämä on yksi niistä otteluista, joissa yllättäjän voitto ei lopulta olisikaan mikään valtava yllätys. Myös Sam Bairdin ja Kyren Wilsonin ottelu ansaitsee ehdottomasti maininnan. Molemmat ovat ajoittain väläytelleet, mutta etenkin Wilsonilta puuttuu tasaisuutta. Pidän kaksikkoa samanlaisina pelaajina, ja päivän vire ratkaisee paremmuuden. On tosin sanottava, että tällä kaudella molemmat ovat olleet lieviä pettymyksiä minulle.

Vetovihjeet
En ehtinyt selata kertoimia läpi, joten tällä kertaa vetovihjeitä ei tule. Voisi kuitenkin olettaa, että pelattavaa löytyy esimerkiksi villin kortin kierrokselta etenkin freimimäärävedoista (pitkät ottelut). Ryan Day on minusta päivän varmin valinta voittajaksi ja häntä voisi kokeilla jopa tasoitusvedoissa. Myös Woollaston voisi saada korkeita kertoimia ottaen huomioon, ettei O’Sullivan ole vielä tällä kaudella missään nimessä vakuuttanut.

International Championshipin otteluohjelma