Jamie Clarke ihmenousulla jatkoon, Lawler pudotti Yuanin

Jamie Clarke | FinnSnooker.com
Jamie Clarke

MM-karsintojen toinen päivä tarjosi dramaattisia käänteitä. Jamie Clarke nousi ottelussaan 0-5-tappioasemasta 6-5-voittoon ja jatkaa MM-kisapaikan tavoittelemista. Rod Lawler puolestaan voitti Yuan Sijunin 6-5 viimeisellä mustalla ja tiputti vastustajansa ulos kiertueelta.

Jamie Clarke – Jamie O’Neill 6-5

Karsintojen hienoin nousu nähtiin torstaina. Viime vuonna 16 parhaan joukkoon edennyt Jamie Clarke nousi nimittäin 0-5-tappioasemasta 6-5-voittoon Jamie O’Neilliä vastaan. Kyseessä oli tiettävästi vasta ammattilaissnookerin historian neljäs vastaava nousu.

Clarke, joka pääsi avauskierrokselta jatkoon Iulian Boikon virheiden avittamana, aloitti O’Neill-ottelun yhtä vaisusti kuin ensimmäisensä. Kahden heikkotasoisen erän jälkeen O’Neill esitti kolmannessa jo parempaa peliä. Sen jälkeen Clarkekin alkoi heräillä, mutta vastustajan ryöstettyä neljännen ja viidennen erän suurelta takamatkalta mustalla ottelu vaikutti ratkenneen.

Mainos:

Clarke ei kuitenkaan antanut periksi. Hän kavensi hyvällä sarjalla, voitti kaksi nihkeää erää väreillä ja teki kaksi kunnon sarjaa, joten ottelu olikin yhtäkkiä tasatilanteessa. O’Neillillä oli useita paikkoja voittaa ottelu 6-1 tai 6-2, mutta hän ei niitä käyttänyt. Puolituntisesta katkaisufreimistä tuli tiukkaa vääntöä, mutta lopulta Clarke raivasi tiensä jatkoon.

Uskomaton nousu antaa Clarkelle varmasti kosolti itseluottamusta jatkoon. Hän on molemmissa otteluissaan ollut vaikeuksissa, mutta jotenkin hän on edelleen mukana. 26-vuotiaan walesilaisen kaavio ei ole helpoin, sillä seuraavaksi vastaan asettuu Joe Perry. Toisaalta vuosi sitten karsinnoissa Clarke kohtasi Perryn ja voitti. O’Neill puolestaan oli ennen turnausta hyvissä asemissa taistelussa ammattilaispaikoista, mutta tappion jälkeen hän joutuu jännittämään, eikä paikan uusiminen ole enää omissa käsissä.

Rod Lawler – Yuan Sijun 6-5

Myös Rod Lawlerin ja Yuan Sijunin ottelussa riitti draamaa. Paitsi että ottelussa taisteltiin jatkopaikasta, molempien pelaajien ammattilaispaikka oli vaarassa.

Ottelu alkoi tasaisesti, ja tauolle mentiin 2-2-tilanteessa Lawlerin voitettua pitkän neloserän. Tauon jälkeen Yuan petrasi. Hän voitti eriä hyvillä sarjoilla, joista yksi oli 105 pisteeseen päättynyt hieno maksimiyritys, ja pääsi 5-3-johtoon. Lawler ei kuitenkaan antanut periksi vaan vei ottelun katkaisufreimiin.

Viimeinen erä tarjosikin rutkasti draamaa. Lawler pääsi useilla sarjoilla otteluvoiton kynnykselle, mutta Yuan sai paikan, teki upean sarjan ja näytti ryöstävän erän. Hän kuitenkin löi viimeisen pinkin pisteeltään ohi. Yuan löi pinkkiä järjettömän kovaa ja näytti jo tuulettavan otteluvoittoa kunnes huomasi pallon jääneen pöydälle. Pian Lawler pussitti pinkin ja vaikean mustan ja piti itsensä mukana taistelussa ammattilaispaikoista.

Periksiantamattomana pelaajana tunnettu Lawler pelasi hyvin ja on säästänyt parhaat pelinsä kauden tärkeimpään turnaukseen. Hän kohtaa seuraavaksi Liang Wenbon. Voitto saattaisi riittää tuomaan 49-vuotiaalle ammattilaispaikan, mutta todennäköisesti Lawler tarvitsee vielä neljännenkin voiton. Yuan puolestaan olisi voitolla ollut lähellä paikan varmistamista, vaikka hänkin olisi saattanut tarvita vielä yhden voiton lisää. Huippulupaavan kiinalaisen vire on koronapoikkeusolojen aikana kadonnut, ja kauden edetessä paineet paikan säilyttämisestä ovat näkyneet otteissa. Nyt hänen tiensä vie Qualifying Schooliin, jossa harvoin nähdään yhtä taitavia pelaajia. Lyhyissä otteluissa voi kuitenkin tapahtua mitä tahansa.

Jimmy Robertson – Zhao Jianbo 6-5

Jimmy Robertsonilla oli panoksena ammattilaispaikan säilyttäminen ottelussaan Zhao Jianboa vastaan. Epävarmuus näkyi englantilaisen otteissa alusta alkaen, ja niinpä debyyttikauttaan pelaava Zhao meni alussa 3-0-johtoon. 18-vuotias pelasi erinomaisesti ja iski avauseriin kaksi satasta.

Vähitellen Robertsonkin sai pelinsä kulkemaan. Hän voitti tärkeän neljännen erän viimeisellä mustalla pitkän taistelun päätteeksi ja kavensi lukemia. Sen jälkeen nähtiinkin sitä Robertsonia, joka voitti European Mastersin lokakuussa 2018, ja ottelu oli pian tasan. Zhao siirtyi ottelun kolmannella satasellaan takaisin johtoon, mutta Robertson tasoitti voitettuaan pitkän kahdeksannen erän väreillä.

Lopulta ottelu eteni katkaisufreimiin. Se alkoi tunnustellen turvapelin merkeissä. Taistelun jälkeen Robertson sai paikan, teki 57 pisteen sarjan ja eteni jatkoon. Tappio olisi pudottanut hänet kiertueelta, nyt ensi kauden ammattilaispaikka on lähes varma.

Lyu Haotian – Gao Yang 6-5

Lyu Haotianin tilanne oli varsin samanlainen kuin Jimmy Robertsonin: ammattilaispaikka epävarma ja vastassa ensimmäistä kauttaan kiertueella pelaava nuori kiinalainen. Lopputuloskin oli sama.

Ensimmäiselle tauolle mentiin 2-2-tilanteessa. Gao ryösti seuraavan erän, mutta Lyu tuli suurella sarjalla tasoihin. Seuraavat kaksi erää menivät Gaon nimiin, ja niinpä 23-vuotias Lyu oli selkä seinää vasten. Hän kuitenkin voitti loput erät hyvillä sarjoilla eikä antanut Gaolle juuri mahdollisuuksia ottelussa, joka oli varsin tasokas.

Lyu Haotianin oli määrä kohdata kolmannella kierroksella Noppon Saengkham. Thaimaalainen joutui kuitenkin vetäytymään turnauksesta positiivisen koronatestituloksen takia. Siispä Lyu etenee suoraan ratkaisevalle neljännelle karsintakierrokselle, jossa vastaan asettuu Tom Ford tai Chang Bingyu. Hän on otteluvoiton päässä uransa toisesta MM-turnauksen pääsarjapaikasta.

Stuart Carrington – Fergal O’Brien 6-2

Myös Stuart Carringtonin ja Fergal O’Brienin ottelu oli kovatasoinen. Etenkin Carrington pelasi huipputasolla ja vastasi kenties karsintojen toistaiseksi parhaasta esityksestä.

Carrington oli lähellä siirtyä 3-0-johtoon, mutta O’Brien ryösti erän viimeisillä palloilla. Se ei vastustajaa hetkauttanut, vaan kaksi viisikymppistä veivät englantilaisen 3-1-johtoon. Tauon jälkeen hän jatkoi suurten sarjojen tekemistä, ja vaikka O’Brien onnistuikin kaventamaan kuudennessa erässä lukemia, ei hän lopulta missään vaiheessa uhannut Carringtonia, joka käytti paikkansa tehokkaasti ja teki ottelussa peräti seitsemän vähintään 50 pisteen sarjaa.

Carrington kohtaa seuraavaksi Mark Davisin, jonka on syytä olla antamatta huippuvireessä olevalle vastustajalleen liikaa paikkoja.

Jak Jones – Jamie Wilson 6-4

Erinomaisen kauden pelannut Jak Jones selvisi säikähdyksellä heikosta alustaan Jamie Wilsonia vastaan. Wilson johti ottelua neljän erän jälkeen 3-1 voitettuaan kaksi pitkää erää väreillä. Tauon jälkeen 17-vuotias lupaus siirtyi uusintamustalla jo 4-1-johtoon.

Jones ei kuitenkaan ollut antanut periksi. Hän vastasi voittamalla kuudennen erän väreillä, kolme seuraavaa suurilla sarjoilla ja lopulta kymmenennen kahdella keskisuurella sarjalla. Seuraavaksi walesilainen kohtaa Norjan Kurt Maflinin.


Pelaajat: ,,,,,,,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliYllätykset jäivät piippuun MM-karsintojen kolmantena päivänä
Seuraava artikkeliVideo: Igor Figueiredo keksi mielikuvituksellisen tavan mustan upottamiseen