Jimmy White avaa MM-karsintansa – vastassa O’Donnell

Jimmy White | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

MM-karsintojen toinen kierros alkaa keskiviikkona iltapäivällä. Joka ottelussa toinen pelaajista on sijoitettu suoraan toiselle kierrokselle, toinen on jo voittanut yhden karsintaottelun. Muun muassa ikisuosikki Jimmy White avaa turnauksensa keskiviikkona!

Jimmy White – vielä kerran?

Jimmy White pelaa parempaa kautta kuin moneen vuoteen. Hän on edennyt kaksi kertaa 16 parhaan joukkoon ja pelannut muutenkin paremmin kuin pitkään aikaan – vaikka ikää on jo 60 vuotta. Yhä edelleen valtavan suosittu White avaa karsintansa keskiviikkona, ja moni fani haluaisi nähdä Whiten MM-turnauksessa vielä kerran. Viimeksi legenda eteni pääsarjaan vuonna 2006.

Whiten haastaa ensimmäisenä Martin O’Donnell, joka 36-vuotiaana on laskettava kokeneeksi pelaajaksi. Englantilainen voitti ensimmäisellä kierroksella Marco Fun 10-5. Pari vuotta sitten ammattilaispaikkansa menettänyt O’Donnell on jo varmistanut paluun ensi kaudeksi.

Mainos:

Vaisun alkukauden jälkeen White löysi jostain huippuvireen ja alkoi voittaa nimimiehiä toisensa perään. Muun muassa Judd Trump, Stephen Maguire, Joe Perry, Graeme Dott ja Martin Gould ovat joutuneet taipumaan Whiten pyörremyrskyssä. O’Donnell ei ole kauden aikana esittänyt yhtä hyviä otteita kuin White ja on siis lähtökohtaisesti haastaja.

Toisaalta White on tuntunut välillä väsyvän turnausten edetessä pitkälle etenkin jos samana päivänä on ollut useita otteluita. MM-karsinnoissa pelataan pidempiä otteluita kuin missään muussa turnauksessa, ja se lienee etu O’Donnellille, joka on tottunut taistelemaan pitkiä eriä ja myöhäiseen yöhön venyneitä maratonotteluita. Hän ei pitkiä turvapelivääntöjä kaihda – pikemminkin päinvastoin. Whitekin on esittänyt vahvaa turvapeliä monissa otteluissaan, mutta jos ottelusta tulee pitkä ja nihkeä, se suosii O’Donnellia.

White lähtee siis suosikkina otteluun, mutta sisukkaasti taisteleva O’Donnell ei varmasti anna helpolla periksi. Voittaja kohtaa seuraavalla kierroksella Noppon Saengkhamin, joka on pelaajana lähes vastakohta O’Donnellille.

Nuoret pelaajat haastajina

Moni nuori pelaaja kärsi ensimmäisellä kierroksella tappion, mutta moni eteni myös jatkoon. Toisella kierroksella vastustajat ovat asteen vaikeampia.

Stan Moody oli avauskierroksen nimiä. Hän voitti yhdessä kierroksen parhaista otteluista Andres Petrovin 10-7. Toisella kierroksella vastaan asettuu kolme kertaa Cruciblessa pelannut Zhang Anda, joka lähtee otteluun selvänä suosikkina. Pitkissä otteluissa viihtyvä kiinalainen on tälläkin kaudella pelannut tasaisesti ilman yksittäisiä huipputurnauksia, ja jos hän pelaa tasollaan, Moodyn pitäisi kaatua. Toisaalta 16-vuotias lupaus esiintyi avauskierroksella sen verran vahvasti, että Zhangilla ei ole varaa pelata alle tasonsa.

Dylan Emery, 22, voitti ensimmäisellä kierroksella Ma Hailongin ja kohtaa nyt Ian Burnsin, joka taistelee ammattilaispaikkansa puolesta. Burnsin kausi on ollut mukiinmenevä, mutta hän on kärsinyt useita tiukkoja tappioita ja menettänyt pari kertaa hyvät johtoasemat. Paperilla ottelu on tasainen, ja siitä voikin povata mielenkiintoista ja hyvätasoista. Voittaja kohtaa kolmannella kierroksella Ricky Waldenin, joka lähtee vastustajasta riippumatta selvänä suosikkina.

Toisen kierroksen mielenkiintoisimpiin lukeutuu myös Si Jiahuin ja Florian Nüßlen ottelu. Suosikista ei ole epäselvyyttä: 20-vuotias Si pelaa hyvää kautta ja on vuoden vanhempaa vastustajaansa pykälän parempi pelaaja, joka kykenee parhaimmillaan haastamaan terävimmän kärjen tähtiä. Itävaltalainen Nüßlekin on viihdyttävä ja hyökkäävä pelaaja – joskaan ei yhtä yltiöhyökkäävä kuin Si. Molempien ollessa hyvässä vireessä ottelusta voi povata viihdyttävää pussitusnäytelmää, joka todennäköisesti päättyy kiinalaisen hyväksi. Voittaja kohtaa seuraavalla kierroksella Tom Fordin, ja Si voi parhaimmillaan kamppailla jopa Crucible-paikasta.

Liam Davies voitti avauskierroksella Fergal O’Brienin ja haastaa nyt Scott Donaldsonin. 29-vuotiaan Donaldsonin kausi on ollut keskinkertainen, mutta hän on silti selvä suosikki. Lupaava 16-vuotias Davies voi pyristellä iskuetäisyydellä, mutta jatkopaikka olisi selvä yllätys. Otteluparin voittaja haastaa seuraavaksi Yuan Sijunin.

Maininnan ansaitsee myös Wu Yizen ja Allan Taylorin ottelu. Toista ammattilaiskauttaan pelaava 19-vuotias Wu on ollut ailahteleva. Välillä hän on pussittanut kaiken ja rökittänyt koviakin nimiä, mutta aina peli ei ole kulkenut samalla tasolla. Avauskierroksella 10-0-murskavoiton ottanut Taylor on ollut tasaisempi, mutta kokeneelta 38-vuotiaalta ei ole nähty yhtä mestarillisia väläytyksiä. Näin ollen Wu lähtee otteluun suosikkina. Wu ja Taylor pelaavat kenties karsintojen mielenkiintoisimmassa osiossa: kuusikosta Wu, Taylor, Michael White, Aaron Hill, Chris Wakelin ja Tian Pengfei yksi etenee Crucibleen. Wakelin, Tian ja White lienevät suurimmat suosikit, mutta tämä osio on poikkeuksellisen avoin, eikä yhtä suurta suosikkia ole.

Odotettavissa tasaisia otteluita

Ensimmäisellä kierroksella nähtiin monia yksipuolisia otteluita, mutta toiselle on helppo ennustaa tasaisia kamppailuita. Mikäpä jännittävämpää kuin vaiherikkaan ottelun ratkaiseminen katkaisufreimissä!

Jos toiselta kierrokselta pitäisi nostaa yksi ottelu, jonka arvaisi päättyvän katkaisufreimiin, valinta osuisi Ben Woollastonin ja Daniel Wellsin otteluun. Molemmat ovat pelanneet hyvät, tasaiset kaudet, joskin ainakin Woollaston lienee toivonut parempaa. Aikoinaan rankingin 32 parhaan joukossa ollut englantilainen on pudonnut 50 parhaan ulkopuolelle. Hän on tällä kaudella vain kahdesti hävinnyt avauskierroksella, mutta toisaalta vain kerran tie on vienyt edes 16 parhaan joukkoon.

Tällä hetkellä amatöörinä pelaava Wells puolestaan on ollut kauden valopilkkuja. Hän ei ole edes mahtunut mukaan kaikkiin turnauksiin, mutta siitä huolimatta walesilainen on kauden aikana eniten tienanneen kolmanneksen joukossa ja on käytännössä varmistanut paluunsa kiertueelle ensi kaudeksi. Wellsin ja Woollastonin ottelusta voi odottaa tasaista ja hyvätasoista, eikä olisi yllätys, jos sitä pelattaisiin täydet 19 erää.

Jackson Pagen ja Ross Muirin ottelu on myös malliesimerkki kaksinkamppailusta, joka voi päättyä kumman tahansa voittoon. Lupaavaksi tiedetyn Pagen ura ei ole vielä lähtenyt lentoon, mutta hän pääsi viime vuonna MM-turnaukseen ja saman tien toiselle kierrokselle asti. Käynnissä oleva kausi on ollut nihkeämpi, mutta paikka Cruciblessa jättäisi kaudesta hyvän maun.

Page kohtaa Muirin, jonka uraa ovat varjostaneet terveysongelmat. Tällä hetkellä 27-vuotias skotti pelaa amatöörinä, mutta paluu ammattilaiseksi on jo varmistunut. Taitojensa puolesta Muir kuuluu ilman muuta kiertueelle. Hän ei ollut karsintojen avauskierroksella vielä parhaimmillaan, ja 27-vuotiaan onkin nostettava tasoaan haastaakseen Pagen. Jos perjantaina nähdään parempaa Muiria, hän voi hyvin voittaa Pagen. Ottelusta voikin povata hyvätasoista, viihdyttävää ja tasaista.

Myös Mark Davisin ja Michael Georgioun ottelu on lähtökohdiltaan tasainen. Loppukesästä 50-vuotisjuhliaan viettänyt Davis on vaarassa menettää ammattilaispaikkansa ensimmäistä kertaa pitkällä ammattilaisurallaan. Voitot ovat jääneet vähiin, mutta toisaalta englantilaisella on ollut tällä kaudella tavattoman huono arpaonni. Georgiou puolestaan tippui kiertueelta muutama vuosi sitten ja pelaa tällä hetkellä amatöörinä. Kyprosta edustava 35-vuotias pelasi ensimmäisellä kierroksella vahvasti ja vaikuttaa olevan hyvässä vireessä.

Davis lienee niukka suosikki otteluun, mutta ylivoimainen voitto olisi tappiota suurempi yllätys. Otteluparin voittaja kohtaa seuraavalla kierroksella Lyu Haotianin, jota ei ole helppo voittaa. Kaksi otteluvoittoakaan ei vielä riittäisi Davisille ammattilaispaikan uusimiseen, joten turnaus saattaa jäädä hänen pitkän ammattilaisuransa viimeiseksi.

Kiivas taistelu viimeisistä ammattilaispaikoista

MM-turnaus on kauden viimeinen ja arvokkain, ja siksi se on erityisen tärkeä taistelussa ammattilaispaikoista. Monella pelaajalla on panoksena uran jatko.

Jo mainitun Mark Davisin lisäksi muun muassa Stuart Carrington, Mark Joyce sekä Alexander Ursenbacher ovat vaarassa pudota kiertueelta. Carrington ja Joyce ovat iskuetäisyydellä, mutta Davisilla ja Ursenbacherilla ei käytännössä ole muuta mahdollisuutta ammattilaispaikan säilyttämiseen kuin läpäistä karsinnat. Carrington kohtaa toisella kierroksella Iulian Boikon, Joyce Anton Kazakovin ja Ursenbacher Alfie Burdenin. Kaikki kolme lähtevät otteluihinsa suosikkeina, mutta yksi otteluvoitto ei todennäköisesti vielä riitä ammattilaiskortin uusimiseen ja seuraavalla kierroksella on tarjolla vaikeampia vastustajia. Joyce on nelikosta parhaassa asemassa, ja jos muiden otteluiden tulokset ovat suotuisia, yksi voitto saattaa riittää hänelle, mutta todennäköisesti hänkin tarvitsee lisää voittoja.

Oliver Lines on tällä hetkellä turvassa, mutta tappio saattaisi tehdä olon tukalaksi. Vastaan asettuu Michael Holt, joka ei ole helppo voitettava. Englantilainen tippui viime vuonna kiertueelta ja pelaa siis amatöörinä. Taidot riittäisivät ammattilaiseksi, mutta viime aikoina ongelmana on ollut, ettei peli kulje tiukoissa paikoissa. Linesin kausi on puolestaan ollut alavireinen – suorastaan surkea ennen WST Classivin puolivälieräpaikkaa. Hän lähtee suosikkina Holtia vastaan, mutta ottelusta ei tule helppoa.

Myös monen muun pelaajan ammattilaisura on vaarassa, joten otteluista ei panosta puutu. Karsinnat tarjoavatkin faneille jännitettävää aamusta iltaan!

Karsintojen täysi otteluohjelma on nähtävillä esimerkiksi snooker.orgissa.


Pelaajat: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliDechawat Poomjaeng jatkoon MM-karsinnoissa
Seuraava artikkeliMM-karsinnat: Stephen Hendry hävisi, Jimmy White pulassa