Kiinaan kaksi villiä korttia Main Tourille

Vinnie Calabrese
Kuva: Monique Limbos

World Snooker on julkaissut kauden 2016-2017 virallisen pelaajalistan. Lista ei juurikaan eroa odotetusta, mutta pari odottamatonta valintaa siihen mahtuu.

Vinnie Calabrese, jolla oli vielä jäljellä vuosi kahden vuoden ammattilaisoikeudesta, on luopunut pelioikeudestaan. Asiasta tiedotettiin jo aiemmin, mutta viimeistään nyt se on virallista.

Sen sijaan Mei Xiwen ja Rouzi Maimaiti on nimetty Main Tourille. Kuten Kiinan biljardi- ja snookerliitto tiedotti jo aiemmin, World Snooker myönsi liitolle oikeuden nimetä kaksi pelaajaa kiertueelle. Pelaajat valittiin maan rankingin perusteella. Valintoja on pidettävä yllättävinä, sillä maanosaliittojen valinnoista oli jo luovuttu, ja paikkoja oli jaettu ainoastaan maanosien mestaruusturnausten kautta.

Mainos:

Rouzi Maimaiti, 32, sai Asian Tourin kautta ammattilaisoikeuden kausille 2014-2016. Sinä aikana hän osallistui ainoastaan Asian Tourin osakilpailuihin, joita ei enää järjestetä. Jää nähtäväksi, osallistuuko hän nyt yhteenkään turnaukseen. Mei Xiwen, 33, oli puolestaan ammattilaisena kauden 2009-2010. Hän voitti kauden kuudesta turnauksesta kahdessa yhden ottelun ja tippui pois kiertueelta. Sen jälkeen hän on osallistunut amatöörinä Asian Tourin osakilpailuihin.

Myös Afrikan ja Amerikkojen maanosaliittojen oikeus nimetä pelaaja Main Tourille on edelleen voimassa, vaikka sitä oli jo epäilty. Yleensä ammattilaispaikat on jaettu maanosien mestaruusturnausten voittajille. Kun Afrikan ja Amerikkojen pelaajavalinnat, joita ei ole vielä julkaistu, otetaan mukaan lukuun, ammattilaisia on tällä kaudella yhteensä 131.

World Snooker tiedotti myös ammattilaispaikkojen jaosta kaudelle 2017-2018. Maailmanlistan 64 parhaan joukkoon yltävät pelaajat säilyttävät ammattilaispaikkansa ja tienestinsä. Lisäksi muista pelaajista yhden vuoden listan kahdeksan parasta saavat kahden vuoden ammattilaisoikeuden mutta aloittavat nollista. European Touria ei enää ole, joten yhden vuoden listan kautta jaettavat paikat korvaavat ET:n rahalistan kautta jaetut pelioikeudet.

Yhden vuoden listan kautta on aiemminkin jaettu ammattilaispaikkoja, ja väylän paluu on tervetullut uudistus. Se nimittäin tarjoaa myös niille pelaajille, joiden edellinen kausi sujui heikosti, mahdollisuuden uusia ammattilaispaikkansa. Esimerkiksi debyytin tekevien pelaajien ensimmäinen ammattilaiskausi on usein vaikea, mutta nyt heillä on pelaamalla hyvä toinen kausi mahdollisuus säilyttää ammattilaispaikka ilman ihmetekoja, vaikka ensimmäinen kausi olisi sujunut vaisusti. Esimerkiksi Zhang Yong ja Duane Jones tekivät viime kaudella debyyttinsä. Zhang voitti neljä ja Jones kaksi ottelua, ja noustakseen 64 parhaan joukkoon heidän olisi tällä kaudella tienattava suurin piirtein yhtä paljon rahaa kuin top 32 -pelaajien. Nyt heillä on kuitenkin mahdollisuus uusia ammattilaisoikeus yhden vuoden listan kautta, ja molemmat ovatkin avanneet kautensa voittamalla ensimmäiset kaksi otteluaan.

Lisäksi jatkossakin järjestetään EBSA Play-Offs -turnaus, jossa on jaossa kaksi ammattilaispaikkaa. Viime vuosina turnaukseen pääsivät European Tourin osakilpailuissa yhteensä eniten voittoja ottaneet amatöörit. Tällä kaudella European Touria ei enää ole, joten turnauksen paikat jaetaan kahden ammattilaisturnauksen, Paul Hunter Classicin ja Gibraltar Openin, perusteella. Kyseiset turnaukset ovat avoimia myös amatööreille, ja kahdeksan turnauksissa parhaiten menestyvää amatööriä pääsee EBSA Play-Offseihin, joissa jaetaan kaksi ammattilaispaikkaa seuraaviksi kausiksi.

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliHull jatkoi voittojen tiellä – Slessor kaatui 5-1!
Seuraava artikkeliHullille kauden ensimmäinen tappio