Kommentti: Trump lunasti potentiaalinsa – seuraavat vuodet näyttävät, tuleeko hänestä yksi suurista

maanantaina MM-kisoissa Tour Championship Judd Trumpilla Robertson The Masters Scottish Open MM-finaali Judd Trump
Kuva: Monique Limbos

Keväällä 2011 snookermaailmassa jyrisi. Nuori vasenkätinen englantilainen, jolla oli erikoiset hiukset ja räiskyvä pelityyli, tuli ja näytti uuden tavan pelata snookeria. Tuolloin ”tuhma snooker” vei Judd Trumpin rytinällä kolmen erän päähän maailmanmestaruudesta. Kahdeksan vuotta myöhemmin Trump on viimeinkin snookermaailman valtias, mutta urheilun ikuisesti eteenpäin katsovien luonnonlakien mukaisesti vanhan kysymyksen saatua vastauksensa, uusi on jo snookerväen huulilla: mitä seuraavaksi? 

Vaikka suurempi yleisö oppikin tuntemaan Trumpin keväällä 2011, todellisuudessa paineita on ladottu bristolilaisen niskaan jo paljon aiemmin. Vasuritaiturin ainutlaatuinen lahjakkuus oli snookerin sisäpiirin puheenaiheita jo hänen ollessa 12-vuotias, ja siitä asti Trump on saanut tottua huomion keskipisteenä olemiseen.

Ammattilaisurakin alkoi jo vuonna 2005, ja seuraavien vuosien aikana Trump sai ensimmäisen oppituntinsa siitä, miten rankkaa elämä ammattilaiskiertueella on. Kaikesta huomiosta ja odotuksista huolimatta menestys ei tullut lautasella tarjottuna, vaan seuraavan kuuden vuoden aikana Trump eteni tasaisen varmasti mutta tuskastuttavan hitaasti pykälä kerrallaan korkeammalle tasolle, ennen maagista kaksiviikkoista Cruciblessa, kun kaikki loksahti viimein kohdalleen.

Mainos:

Räjähdysmäisen läpimurronkaan jälkeen oppivuodet eivät kuitenkaan olleet ohi. Kun China Open -voittoa ja MM-finaalia seurasi vielä saman vuoden puolella UK Championshipin mestaruus, näytti vain taivas olevan rajana nuorelle supertähdelle. Kuten yleensäkin elämässä, asiat eivät menneet niin kuin odotettiin.

Vuosien vieriessä Trump viihdytti yleisöä upeilla suorituksillaan ja voitti lukuisia pienempiä turnauksia, mutta arvokisoissa menestys kiersi kerta toisensa jälkeen Juddernauttia. Hermoilu ja kurittomat lyöntivalinnat veivät Trumpilta lukuisia otettavissa olleita voittoja, ja kysymykset alkoivat kerääntyä. Tulisiko Trumpista ikinä todellista voittajaa, vai jäisikö hän vain ikuiseksi viihdyttäjäksi?

Koko paketti kasassa

Ei jäänyt. Kuten vuonna 2011, tämänkin kauden aikana lukuisten vuosien ja lukuisten pettymysten myötä kertynyt kokemus tuotti viimein tulosta. Veljensä Jackin täyspäiväiseksi apurikseen palkannut Trump on ollut tällä kaudella silminnähden rennompi, ja pelaajana moninkerroin kypsempi kuin aiemmin.

MM-kisat alkoivat tutusti ailahdellen, mutta tällä kertaa Trump ei panikoinut tiukoissa paikoissa, vaan luotti siihen, että jos hän onnistuu pysyttelemään turnauksessa mukana, oma peli löytyy kyllä. Niinhän se löytyikin, ja millä tavalla: MM-finaaliesitys lajilegenda John Higginsiä vastaan oli kenties Crucible-historian kovin yksittäinen suoritus.

Nelinkertainen maailmanmestari Higgins pelasi itsekin todella korkealla tasolla, mutta hän ei oikeastaan ollut edes mukana koko ottelussa. Trump teki tulosta murskaavalla tahdilla, ja mykistävällä tyylillä. Finaaliin syntyneet seitsemän centurya sivuavat Stephen Hendryn tekemää yhden ottelun ennätystä. Aiemmin tiukoissa paikoissa hermoillut Trump on voittanut tämän vuoden puolella sekä ensimmäisen Mastersinsa, että ensimmäisen maailmanmestaruutensa, ja molemmissa finaaleissa on kaatunut yksi lajin suurimmista legendoista murskalukemin.

Trumpin salainen ase on hänen konventioiden vastainen lyöntitekniikkansa. Vasuritaituri linjaa lyöntinsä silminnähden ”väärin”, mutta viimeisen läpilyönnin aikana täydellisesti ajoitettu ranneliike suoristaa köön kulkemaan luotisuorassa linjassa. Oppikirjan mukaan Trump lyö väärin, mutta kymmenien tuhansien toistojen myötä hioutunut ranneliike tarjoaa 29-vuotiaalle ainutlaatuisen määrän cue poweria, ”lyöntivoimaa”.

Tämä lyöntivoima on syy sille, miksi Trump pystyy pelaamaan snookeria tavalla, johon käytännössä kukaan muu ei pysty: miehen lyöntivalikoimasta löytyy sellaisia vaihtoehtoja, jotka eivät yksinkertaisesti ole mahdollisia muille ammattilaispelaajille. Nyt käsittämättömän luontaisen lahjakkuuden rinnalle on kasvanut huippuluokan peliäly ja käsitys snookerin strategisesta puolesta.

Jopa kaikkien aikojen lahjakkain snookeristi Ronnie O’Sullivan myönsi Eurosportin studiossa, että Trump vie lajia uudelle tasolle. ”Hänen paras pelinsä on parempaa kuin Stephen Hendryn, parempaa kuin John Higginsin, parempaa kuin minun.”

Vain taivas rajana? 

Nyt Trump on siis lunastanut lahjakkuutensa jo yli kymmenen vuotta sitten tekemät lupaukset. Hän on 11. Triple Crown -kerhon jäsen, ja ensimmäinen pelaaja vuoden 2003 jälkeen, joka on voittanut saman vuoden aikana sekä Mastersin että maailmanmestaruuden. Monelle pelaajalle tällainen ura ylittäisi jo kaikki toiveet ja odotukset, mutta Trump kuuluu siihen harvalukuiseen kastiin, jolta voidaan odottaa vieläkin enemmän.

On helppo unohtaa, että O’Sullivan voitti ensimmäisen viidestä maailmanmestaruudestaan vasta 25-vuotiaana, ja on pelannut uransa parasta snookeria vasta nyt yli 40-vuotiaana. Mark Selby nosteli pyttyä Cruciblessa ensimmäistä kertaa 30-vuotiaana, ja nyt hänelläkin on maailmanmestaruuksia jo kolme. Trumpilla on potentiaalisesti vielä reilusti yli kymmenen vuotta aikaa tehdä tuhojaan snookermaailman huipulla, etenkin kun O’Sullivanin, Higginsin ja Williamsin triumviraatti lopulta laittaa hanskat naulaan.

Nyt onkin kyse lähinnä siitä, miten Trump itse reagoi uuteen asemaansa. Mahdollisuuksia on kaksi. Apina on nyt ravistettu lopullisesti selästä, ja jatkossa saatamme nähdä entistä vapautuneemman ja vaarallisemman Judd Trumpin, joka pääsee toteuttamaan maagista lahjakkuuttaan ilman valtavien paineiden kahleita.

Toisaalta uusi tilanne saattaa saada aikaan vanhan tutun reaktion: ylivoimaisella esityksellä voitetun maailmanmestaruuden jälkeen on helppo hairahtua ajattelemaan, että kovin työ on nyt tehty, ja loppu tulee kuin itsestään. Erot nykypäivän ammattilaissnookerissa ovat niin pienet, että hiuksenhienoonkaan herpaantumiseen ei ole varaa.

Seuraavat kaudet tulevatkin olemaan se viimeinen ja suurin testi Trumpin kypsyydelle. Jos bristolilainen tämän testin selvittää, on rajan todellakin vain taivas. Trump on jo nyt varmistanut itselleen kunnioittettavan paikan lajin historiankirjoissa, mutta seuraavat vuodet näyttävät sen, tuleeko hänestä yksi todellisista legendoista.

Kuva: Monique Limbos


Pelaajat:
Edellinen artikkeliJudd Trump mykistävällä esityksellä maailmanmestariksi – century-ennätys uusiksi!
Seuraava artikkeliQualifying School 1: Lilley ja Xu Si ammattilaisiksi