Kyren Wilson vakuuttava, McGill pudotti Trumpin

Kyren Wilson Snookerin MM-välierät
Kuva: Monique Limbos

MM-snookerin ensimmäinen kierros alkaa olla pelattu. Viimeiset kierroksen ottelut päättyvät tänään, ja ensimmäiset toisen kierroksen ottelutkin alkavat torstain aikana. Ensimmäisten päivien aikana on nähty vahvoja otteita muun muassa Neil Robertsonilta ja Kyren Wilsonilta, pari yllätystä sekä ottelut keskeyttänyt mielenosoitus. Tapahtumista ei siis ole ollut puutetta!

Avauskierroksen kenties vakuuttavin pelaaja on ollut Kyren Wilson, joka voitti Ryan Dayn 10-5. Day voitti kaksi ensimmäistä erää, mutta Wilson tuli hyvillä sarjoilla tasoihin. Tauon jälkeen nähtiin vielä parempaa: Wilson teki viidenteen erään maksimin. 147 oli hänelle neljäs, ja se oli vasta 13:s Cruciblessa tehty maksimi. Katso hieno sarja alta!

Wilson jatkoi vahvasti ja voitti ensimmäisen jakson 6-3. Hyvä peli jatkui toisessakin jaksossa, ja viisi satasta sekä viisi muuta yli 50 pisteen sarjaa tehnyt 31-vuotias eteni jatkoon lukemin 10-5. Myöskään Day ei ollut huono, mutta erinomaisesti pelanneelle Wilsonille hän ei pärjännyt.

Mainos:

Day totesi WST:n haastattelussa, ettei hän tehnyt paljon virheitä, mutta Wilson rankaisi jokaisesta. Hän analysoi oman kautensa sisältäneen hyviä hetkiä kuten British Openin voiton mutta myös paljon vaisuja jaksoja. Wilson puolestaan totesi pelanneensa jo pitkään tasaisesti ja onnistuneensa pitämään vireen yllä myös MM-turnaukseen.

Wilson kohtaa seuraavaksi John Higginsin, joka voitti David Gracen peräti 10-3. Ensimmäisen jakson jälkeen tilanne oli jo 7-2, eikä Grace saanut missään vaiheessa kunnon kiriä aikaan. Higgins pelasi hyvin, mutta Grace ei tarjonnut hänelle todellista painetta. Nelinkertainen mestari kertoi WST:n haastattelussa hienosäätäneensä tekniikkaansa muutama viikko ennen turnausta, ja tulevissa otteluissa nähdään, ovatko muutokset ratkaisu alavireisen kauden kääntämiseen menestykseksi Cruciblessa.

McGill pudotti Trumpin jatkosta

Kaavion arvonnan jälkeen moni nosti Anthony McGillin ja Judd Trumpin ottelun ensimmäisen kierroksen herkkupalaksi. Ottelusta tulikin laadukas, ja Trumpista tuli turnauksen tähän mennessä nimekkäin putoaja.

McGill on pelannut monet vuodet Cruciblessa erinomaisesti. Muissa turnauksissa hän ei ole löytänyt samaa virettä, ja skotti onkin myöntänyt, että hänen on välillä vaikea motivoitua pienempiin turnauksiin. Karsinnat alkoivat nihkeästi, mutta lopulta peli alkoi kulkea, ja nyt kaatui Trump.

Trump kävi ottelun alussa johdossa, mutta ensimmäinen jakso päättyi neljään McGillin erävoittoon, ja niinpä tilanne oli 6-3 32-vuotiaan hyväksi. Toisen jakson alussa vuoden 2019 maailmanmestari Trump kavensi tilanteeksi 6-5 ja oli lähellä tulla jo tasoihin, mutta McGill voitti tärkeän 12:nnen erän. Trump nousi vielä erän päähän, mutta lopulta McGill voitti ottelun lukemin 10-6. Kyseessä on Trumpin ensimmäinen tappio MM-kisojen ensimmäisellä kierroksella sitten vuoden 2017.

McGill sai ansioluetteloonsa yhden nimimiehen lisää: hän on voittanut Cruciblessa nyt muun muassa O’Sullivanin, Selbyn, Murphyn ja Trumpin. Vain harva on pystynyt kaatamaan yhtä paljon huippupelaajia lajin arvokkaimmassa turnauksessa. Nytkin skotti pelasi hyvin, mutta lukemat kertovat myös vastustajan alavireestä: Trump oli kaukana parhaastaan, minkä hän myönsi nöyrästi WST:n haastattelussa. Toisaalta myöskään McGilliltä ei nähty vielä kaikkein parasta peliä.

McGill kohtaa seuraavaksi Jack Lisowskin, joka voitti Noppon Saengkhamin 10-7. Ensimmäisen jakson jälkeen tilanne oli 6-3 englantilaisen hyväksi. Toisen jakson ensimmäiset erät ratkottiin väreillä, mutta Lisowski pääsi viimeiselle tauolle turvallisessa 9-4-johdossa. Silloin alkoi Saengkhamin kiri: thaimaalainen voitti kolme freimiä putkeen ja oli erittäin lähellä voittaa neljännenkin, mutta Lisowski voitti turvataistelun sinisellä ja eteni jatkoon lukemin 10-7. Säikähdyksellä selvinneen Lisowskin on pelattava parastaan voittaakseen toisella kierroksella Cruciblen erikoismiehen McGillin.

Williams, Allen, Gary Wilson jatkoon

Mark Williamsin ja Jimmy Robertsonin ottelu oli kaksijakoinen. Viihdyttävän ensimmäisen jakson jälkeen tilanne oli yllättäen 5-4 Robertsonille, joka pelasi erinomaista turvapeliä ja ryösti useita eriä, joita Williams johti selvästi. Robertsonin voittamista eristä yksi ratkesi viimeisellä pinkillä ja kaksi viimeisellä mustalla. Toiselle jaksolle Williams petrasi, eikä kolminkertainen maailmanmestari hävinnyt enää erääkään. Ottelu päättyi siis 10-5 Williamsin hyväksi. Williams kohtaa toisella kierroksella mielenkiintoisessa ottelussa Luca Brecelin.

Myös Mark Allenin ja Fan Zhengyin ottelu päättyi 10-5. Allen johti ottelua 5-0, mutta ensimmäistä kertaa Cruciblessa pelannut Fan kavensi tilanteeksi 5-3 ennen kuin ensimmäisen jakson viimeinen erä meni pohjoisirlantilaisen nimiin. Toisen jakson alussa Fan kavensi tilanteeksi 7-5 ja sai tilaisuuden tulla yhden erän päähän vastustajastaan, mutta 13:s erä kääntyi lopulta Allenille. Siihen ottelu taisi ratketa, ja Allen voitti vartin tauon jälkeen tarvitsemansa kaksi erää hyvillä sarjoilla. Hän kohtaa toisella kierroksella Stuart Binghamin, ja Allen on selvä suosikki.

Toiselle kierrokselle eteni myös Gary Wilson. Hän kohtasi hyvin tuntemansa Elliot Slessorin, joka vaikutti pitkään olevan vastaantulija. Ensimmäisen jakson jälkeen tilanne oli 7-2 Wilsonin tehtyä hyviä sarjoja lähes erään kuin erään. Toiselle jaksolle saapui kuitenkin täysin eri Slessor kuin ensimmäiselle, ja niinpä otteluun saatiin vielä jännitystä. Slessor voitti kolme neljästä viimeistä taukoa edeltäneestä erästä, ja tilanne oli 8-5. Tauon jälkeen Wilson pääsi 9-5-johtoon, mutta Slessor tuli vain erän päähän. Lopulta ottelun toinen satanen vei Wilsonin jatkoon lukemin 10-8.

Kolme ensimmäisen kierroksen ottelua on vielä kesken, ja ne pelataan loppuun torstaina. Toista kierrosta pelataan torstaista maanantaihin, minkä jälkeen tiedetään, ketkä ovat tämän vuoden kahdeksan parasta. Kaikki MM-kisojen ottelut näkyvät suorana discovery+-palvelussa, minkä lisäksi otteluita voi seurata vapaasti katsottavalla Kutonen-kanavalta sekä Eurosportilta. Kutosen lähetykset selostaa Aki Kauppinen ja Eurosportin lähetykset Kauppinen sekä Ville Pasanen.


Pelaajat: ,,,,,,,,,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliSnookerin MM-kisoissa täysi kaaos – mielenosoittaja juoksi pöydälle ja kaatoi oranssia jauhetta
Seuraava artikkeliRonnie O’Sullivan ja Hossein Vafaei kohtaavat 2. kierroksella