Live vedonlyönti kattaa nykyään entistä enemmän lajeja

Saudi-Arabiassa WST urheiluviikko Snookerin MM-kilpailujen snookerskandaalin Champion snooker biljardin UK Championship tekoäly snookerin mastersin tour championship Xu Si

Olet takuuvarmasti huomannut, että snooker on päässyt pelilistoille kansainvälisillä live vedonlyönti sivustoilla. Sen vuoksi sitä on myös nykyään entistä enemmän katseltavaksi Suomessakin televisiosta – kylläkin useimmiten suoratoiston kautta livenä kuten https://rabona.com/fi/live sivustolla. Samalla kun tekniikka on kehittynyt, ja nimenomaan suoratoisto on kehittynyt, on meille tullut vaikka mitä seurattavaksi, ja tässä pieni kattaus suoratoiston maailmasta.

Eurosport ja Snooker

Eurosport on snookerin seuraajille yksi hyvä vaihtoehto. Katseltavaa tulee tasaisesti niin sieltä kuin myös livestriimeistä. Striimaaminen tarkoittaa nimenomaan suoratoistoa, mutta isojen palveluiden kuten Europort tasolla, puhutaan vain suoratoistosta.

Jos ennen piti odottaa sitä yhtä snooker ohjelmaa tulevaksi, on tarjota onneksi nyt jatkuvampaa, ja lisäksi lähetykset ovat katseltavissa suoratoiston kautta myös myöhemmin – siinä onkin suoratoiston paras anti: voit katsella mitä haluat ja koska haluat, et ole kiinni aikatauluissa.

Mainos:

Totta kai snookeria toivoisi kenties olevan enemmänkin tarjolla, mutta samalla pitää ymmärtää, että kanavilla näytetään lajeja sen mukaisesti, mitä katsojia eri lajeilla on. Esimerkiksi nyt 2020-luvulla on ollut nousussa Esports-lajit – kilpailullinen videopelaaminen, jota Aasiassa pelataan päivittäin kymmenien tuhansien pelaajien toimesta ja turnauksia seurataan myös miljoonittain.

Kuka enää muuten muistaa, että The Guardian heitti 12 vuotta sitten ilmoille lausunnon, jossa kerrottiin, että snooker ei tule elämään enää 2020 luvulla. Silloin puhuttiin, että laji on liian perinteinen, jäänyt niille asetuksille kuin mitä ne olivat aluksikin – The Guardian kirjoitti, että mikään laji ei voi säilyä muuttumatta (entäs jalkapallo?). Tilastojen valossa snookerin harrastajien määrä on vähentynyt, mutta vaikka mitä muiden lajien kannattajat sanovat, uusia hahmoja ja hyviä pelaajia nousee kansainvälisille parrasvaloille tasaisin väliajoin, ja laji saa uutta nousua. 

Alan McManus puhui snookerista englantilaisessa haastattelussa Metro-lehteen viime vuonna ja nimenomaan sen ominaispiireistä ja ongelmista. Snooker vaatii aikaa, jotta siinä kehittyy tasolle, jolla voi kilpailla voittoisasti, ja monissa muissa lajeissa on isompia voittoja ja nopeammin tarjolla. Mutta samalla snooker tarjoaa perinteitä, joita kaikissa lajeissa ei ole tarjota, ja siksi McManus näkee snookerin pysyvän vielä kauan yhtenä erikoisuutena kaikkien pelattavien lajien joukossa.

Viaplay ja urheilutarjonta

Jos vielä 90-luvullakin Suomessa oli kohtuullisen heikko urheilutarjonta, on tänä päivänä tarjolla suoratoiston kanavilta vaikka mitä. Viaplay tuo katseltavaksi jalkapalloa, koripalloa, formulaa, UFC:tä, jääkiekkoa, hiihtoa ja vaikka mitä – tarjolla on urheilulähetyksiä usealta kanavalta päivittäin.  Live vedonlyönti kohdistuu myös näiden kanavien tarjontaan ja näkyy myös joukkueiden paidoissa ja joissakin maissa ja sarjoissa myös areenoilla. Vedonlyöntioperaattorit ovatkin maksaneet useita kymmeniä miljoonia euroja näkyvyydestään eurooppalaisen urheilun parissa, sekä lähetysoikeuksista omille sivustoilleen.

Livepelaaminen ja liveseuranta

Kuten aiemmin totesimme, kansainväliset vedonlyöntioperaattorit ovat kovalla rahalla mukana tukemassa eurooppalaisten huippuseurojen olemista ja pelaamista. Totta kai taustalla on myös se, että pelien ja joukkueiden kautta saadaan brändinäkyvyyttä ja suoratoistotekniikalla suoria lähetyksiä operaattoreiden omille sivustoille ja sitä kautta ollaan luotu aivan uusia livepelaamisen pelimuotoja. Live vedonlyönti on tuonut kaikkiin tapahtumiin entistä enemmän pelattavaa ja jännitettävää.

Ravit ja 2020-luku

Ravitkin ovat kehittyneet tämän kaiken mukana, ja niin on pitänytkin. Sillä snookerin katsojat kyllä ovat huomanneet sen saman, että vaikka omaa vapaa-aikaa on enemmän kuin ennen, kaikkia urheilulähetyksiä ei nykyään ehdi enää katsella – kun vielä 2000-luvun alussa niitä piti odotella.

Verkot kehittyvät

Nyt puhutaan jo tulevasta metaversumista, jossa voisi pelata, vaikka snookeria virtuaalisesti, mutta lähes ”luonnollisesti”. Vielä tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä nykyiset 5G verkotkaan eivät tarjoa sitä kaistaa, mitä tulevaisuuden metaversumi tarvitsee tarjotakseen ne kaikki tekniset mahdollisuudet, jotka ovat tarjolla erilaisissa kehitysympäristöissä. Käytännössä jo nyt olisi mahdollista käydä metaversessa kamppailu, vaikka snookerin MM-tittelistä, missä pelaajat olisivat omassa pelitilassaan jossain päin maailmaa… mutta onneksi aivan siihen ei olla vielä menty. Livepelaaminen, liven seuraaminen ja itse paikalle pääseminen ja otteluiden seuraaminen on vielä monelle meistä se tärkein tapa seurata omaa lajia.

Esports ja lajien kehitys

Näin 2022 maailmalla pelataan noin 50 eri peliä ammatiksi Esports-nimikkeen alla. Peleissä niin ammutaan, ajetaan autolla, rakennetaan maailmoja kuin myös pelataan jalkapallo, jääkiekkoa, koripallo, shakkia yms. Siinä missä ihmisistä on tulossa entistä mukavuudenhaluisempia, me tilaamme kaiken kotiimme, emme halua tehdä mitään turhaa ja liikaa, myös Esports tulee jatkamaan kasvuaan – mutta toivottavasti ei meidän kaikkien terveyden kautta. Esports ja vedonlyönti ovat myös tuttua, ja onhan se niin, että uusi laji tarjoaa eniten yllätyksiä ja sitä kautta myös melkoisia kertoimia – mutta samaa tapahtuu myös perinteisissä lajeissa, vai mitä sanoit Fan Zhangyin voitosta helmikuussa? Kertoimet ainakin olivat kohdallaan.


Edellinen artikkeliJudd Trump murskaavaan mestaruuteen – takoi maksimibreikin finaalissa
Seuraava artikkeliJohn Higgins teki mielettömän nousun voittoon – ottelu huipentui katkaisufreimiin