Lukas Kleckersille villi kortti MM-karsintoihin

Lukas Kleckers

Saksankielinen snookersivusto Snookermania uutisoi tänään, että 18-vuotiaalle nuorukaiselle Lukas Kleckersille on myönnetty paikka MM-karsinnoissa. Rankinglistan 16 parasta pääsee suoraan MM-kisoihin, ja karsinnoissa 128 pelaajaa taistelee lopuista pääsarjapaikoista. Main Tourilla on yhteensä 128 pelaajaa, joten MM-karsinnoissa on 16 paikkaa villeille korteille. Naisten kymmenkertaiselle maailmanmestarille Reanne Evansille on jo myönnetty paikka, joten Kleckersin nimityksen myötä jaossa on vielä 14 villiä korttia.

Snookermanian mukaan kullekin viidelle European Tourin osakilpailun järjestäjämaalle on myönnetty oikeus nimetä yksi alle 25-vuotias pelaaja, joka World Snookerin täytyy kuitenkin ensin hyväksyä. ET-osakilpailuja oli kauden aikana yhteensä kuusi, mutta Saksassa niitä oli kaksi, joten eri järjestäjämaita oli yhteensä viisi.

Villien korttien jakamisen on kerrottu menevän puhtaasti markkinointimielessä. Korttien jakaminen eurooppalaisille pelaajille auttaa taatusti, sillä esimerkiksi Portugalilla tai Puolalla ei ole yhtään ammattilaispelaajaa, ja oman edustajan saaminen MM-karsintoihin nostaa taatusti kiinnostuksen täysin uudelle tasolle. Sama pätee myös Saksaan, jossa snooker on erittäin suosittua, mutta jolla ei kuitenkaan ole ollut vielä toistaiseksi yhtään menestyvää ammattilaista.

Nuorten amatöörien EM-välieriin juuri yltänyt Kleckers on huippulupaus ja kaiken järjen mukaan pääsee jossain vaiheessa Main Tourille. On kuitenkin hankala uskoa, että hän pystyisi voittamaan ammattilaisvastustajaa etenkin kun vastaan asettuu pelaaja karsintaan osallistuvien paremmalta puoliskolta. Turnaukseen osallistuminen kuitenkin taatusti hyödyttää häntä, ja kunnon vastustajan kohtaamisesta saa aina paljon irti – etenkin jos on nuori kuten Kleckers.

16 villistä kortista 14 on nyt siis vielä jakamatta ja jos vähennetään laskuista neljä European Tourin korttia, jäljelle jää kymmenen jakamatonta paikkaa. Voisi olettaa, että niitäkin pyritään jakamaan maihin, joilla ei vielä ole omaa snookerammattilaista. Esimerkiksi Yhdysvalloista tai Etelä-Amerikasta, miksei Lähi-Idästäkin voisi löytyä potentiaalisia pelaajia. Joukkoon saattaa myös hyvinkin mahtua joku nimekäs pool-ammattilainen, jonka otteet kiinnostavat myös muuta biljardiväkeä. Entiset huippunimetkin ovat yksi vaihtoehto. Nuoret pelaajat, joiden ammattilaispaikka on vain ajan kysymys (Duane Jones, Jamie Clarke, Zhao Xintong…) ovat toki myös mahdollisia, mutta koska kortit jaetaan ennen kaikkea markkinointinäkökulmasta, todennäköisempää on, että valinnat menevät tunnetummille pelaajille tai alueille, joissa on paljon potentiaalisia uusia seuraajia. Yhdysvallat ja Venäjä kuuluvat ehdottomasti niihin.


Edellinen artikkeliEnnakko: Hullilla edessä kauden tärkein ottelu
Seuraava artikkeliMaltan paripelin EM-kisoissa ratkaisupelit menossa, suomalaiset ulkona kovan taistelun jälkeen