Manipulaatiotuomiot julki – kahdelle elinikäinen pelikielto

Liang Wenbo | FinnSnooker
Kuva: Monique Limbos

Snookerin tulosmanipulaatioskandaalin tuomiot julkaistiin eilen. Kymmentä pelaajaa tutkittiin, ja kaikki heistä tuomittiin pelikieltoon. Kahdelle pelaajalle, Liang Wenbolle ja Li Hangille, langetettiin elinikäinen pelikielto. He manipuloivat paitsi omia pelejään myös houkuttelivat muita pelaajia rikkomuksiin.

Liang Wenbon ja Li Hangin elinkautisten tuomioiden lisäksi rangaistuksia langetettiin seuraavasti: Lu Ning 5 vuotta 4 kuukautta, Yan Bingtao 5 vuotta, Chen Zifan 5 vuotta, Zhang Jiankang 2 vuotta 11 kuukautta, Bai Langning 2 vuotta 8 kuukautta, Zhao Jianbo 2 vuotta 4 kuukautta, Chang Bingyu 2 vuotta ja Zhao Xintong 1 vuosi 8 kuukautta. Mark Kingin tutkinta liittyy eri tapaukseen, ja sen tulokset julkaistaan myöhemmin.

Taustalla pandemia, yksinäisyys ja taloudelliset ongelmat

Tuomioraportti maalaa karun kuvan kiinalaispelaajien arjesta snookerammattilaisina. Pelaajien elämää kuvataan eristyneeksi. He ovat eläneet yhdessä tai lähekkäin ja ovat olleet toisistaan riippuvaisia sekä taloudellisesti että sosiaalisesti. Kotimaasta poikkeavat tavat ja vieras englannin kieli pitivät kiinalaispelaajat erillään muusta yhteiskunnasta, eikä monilla ollut lainkaan muita ystäviä. Raportissa kuvataan, kuinka koronapandemia vain pahensi pelaajien yksinäisyyttä ja eristystä, eikä moni pelaajista päässyt parin vuoden aikana kotimaahansa kertaakaan. Vaikka sitä ei suoraan sanota, rivien välistä annetaan ymmärtää monen pelaajan kärsivän masennuksesta.

Mainos:

Myös taloudelliset tekijät vaikuttivat rikkeisiin. Eläminen oli kallista ja matkustuskustannukset turnauksiin korkeita, minkä takia monen taloudellinen tilanne oli huono. Raportissa kuvataan, kuinka Chang Bingyun tilillä oli kuulustelujen aikaan alle sata puntaa, ja hän oli joutunut lainaamaan rahaa ystäviltään. Osa pelaajista harrasti uhkapelejä, mikä vain pahensi taloudellista ahdinkoa. Yksi heistä oli Bai Langning, jolla oli velkoja noin 15000 puntaa.

Nuoret kiinalaispelaajat olivat erityisen haavoittuvaisessa asemassa. Raportissa kuvataan, kuinka he kunnioittivat kokeneempia pelaajia ja hakivat näiltä neuvoja ja ohjausta. Etenkin Liang käytti tätä hyväkseen ja painosti taloudellisissa vaikeuksissa olevia nuoria pelaajia manipuloimaan otteluita.

WST:tä on kritisoitu yhä enemmän nuorten pelaajien tukalasta taloudellisesta asemasta, ja päättyneeksi kaudeksi perustettiinkin 20000 punnan perustulo. Vaikka kiinalaisten taloudelliset ongelmat ovat osin itseaiheutettuja, heidän tilanteensa osoittaa, kuinka tarpeellista nuorten pelaajien taloudellinen ja muunkinlainen tukeminen on.

Liang Wenbo ja Li Hang: pääpahikset

Liang Wenbo ja Li Hang ovat raportin mukaan skandaalin suurimmat syylliset. Molemmat ovat manipuloineet pelaamiaan otteluita ja suostutelleet muitakin manipulaatioihin. Etenkin Liang on suorastaan uhkaillut toisia pelaajia. Raportissa kuvataan eroa kaksikon välillä toteamalla että Li yritti huolehtia manipulaatioiden turvallisuudesta eli kiinnijäämisriskin minimoimisesta, Liang yritti saada mahdollisimman paljon rahaa.

Moni pelaaja kertoi, kuinka Liang oli suostutellut heidät manipuloimaan. Osaa pelaajista painostettiin ja uhkailtiin, ja esimerkiksi Chang Bingyu kertoi suostuneensa pelättyään Liangia ja kieltäytymisen seurauksia. Lopulta hän ei saanut manipuloimastaan ottelusta ollenkaan rahaa.

Kaikissa tapauksissa manipulaatioon syyllistyneet pelaajat eivät jääneet puille paljaille. Raportissa nostetaan esimerkiksi Zhao Jianbon häviämä ottelu. Manipulaatio tuotti 30000 puntaa, josta Zhao sai 8000 puntaa. Loput summasta jaettiin esimerkiksi Liang Wenbon ystävälle, jota ei mainita nimeltä (9000 puntaa), sekä Liangille ja Lille (molemmille 5000 puntaa).

Li puolestaan tunnettiin uhkapelaajana. Raportin mukaan kiinalaisten keskuudessa oli yleisesti tiedossa, että Lin puoleen saattoi kääntyä, jos halusi lyödä vetoa snookerista tai sekaantua otteluiden manipuloimiseen. Li oli monille pelaajille kuin isoveli, joka auttoi, ja tätä suhdetta hän käytti hyväkseen houkutellessaan pelaajia manipuloimaan.

Liang Wenbo on turnausvoittaja ja Li Hang myös mainio pelaaja, joka on parhaimmillaan ollut top 32 -pelaaja. Elinikäisten pelikieltojen johdosta kumpaakaan ei enää nähdä snookerpiireissä.

Yan Bingtao ja Lu Ning: selittämätöntä typeryyttä

Yan Bingtao sai viiden vuoden pelikiellon ja Lu Ning neljä kuukautta enemmän. Molempien tuomioita lyhennettiin, sillä he myönsivät tekonsa ja auttoivat tutkinnassa. Raportin perusteella on vaikea ymmärtää, miksi menestyneet pelaajat syyllistyivät manipulaatioihin.

Molemmat pelaajista tuomittiin muun muassa neljän ottelun manipuloimisesta. Lun tapauksessa ensimmäiset ottelut olivat vuodelta 2014, ja ne hän tunnusti oma-aloitteisesti. Todisteita manipulaatiosta ei sen jälkeen ole ennen yhtä ottelua vuonna 2022. On käsittämätöntä, että monen rehellisesti pelatun vuoden jälkeen Lu syyllistyi manipulaatioon uudestaan. Raportin mukaan kiinalainen selitti tapausta heikolla taloudellisella tilanteellaan ja vaikutti osoittavan aitoa katumusta. Manipuloimansa ottelun jälkeen hän esimerkiksi kieltäytyi Liangin manipulaatioehdotuksesta.

Myös Yanin toiminta on käsittämätöntä. Hän oli saavuttanut erinomaista menestystä, muun muassa Masters-voiton, mutta sen jälkeen hän syyllistyi useisiin manipulaatiotapauksiin. Yan myönsi tekonsa ja selitti niitä esimerkiksi läheisellä suhteellaan Li Hangiin. Hän oli ensin kieltäytynyt Lin ehdotettua manipulaatiota, mutta Yanin mukaan olisi ollut loukkaavaa kieltäytyä läheisen ystävän pyynnöistä yhä uudestaan, ja niinpä hän lopulta suostui. Lisäksi hän väitti pelänneensä Litä. Manipulaatioiden seurauksena on viiden vuoden pelikielto, jota alennettiin Yanin tunnustettua tekonsa. Siispä läpimurtonsa huipulle jo tehnyt kiinalainen joutuu olemaan poissa huippusnookerista joulukuuhun 2027 asti. Silloin Yanilla on ikää 27 vuotta, joten hänellä olisi vielä paljon pelivuosia jäljellä.

Zhao Xintong: ei manipulaatiota

Yanin lisäksi myös toinen top 16 -pelaaja tuomittiin. Zhao Xintong ei kuitenkaan itse manipuloinut otteluita.

Zhao sai syyskuuhun 2024 kestävän tuomion, sillä hän ei raportoinut tietämiään manipulaatiotapauksia ja löi vetoa toisen pelaajan puolesta. Raportin mukaan Zhao ei itse manipuloinut otteluita, ja hän yritti useita kertoja saada Yan Bingtaon olemaan manipuloimatta mutta epäonnistui. Yanin ja Zhaon kuvattiin olevan kuin veljiä, ja Zhao koki olevansa pakotettu lyömään Yanin puolesta vetoa otteluista, jotka Yan manipuloi. Näistä teoista Zhao sai tuomionsa.

Zhao teki merkittävän virheen, mutta hän ei manipuloinut otteluita itse, mikä näkyy tuomion pituudessa. 26-vuotias nuorukainen lienee oppinut läksynsä, ja hänellä on vielä mahdollisuus tehdä pitkä ja komea ura lajin huipulla.

Chen Zifan, Zhang Jiankang ja Zhao Jianbo: useita rikkeitä

Chen Zifan sai viiden vuoden pelikiellon, Zhang Jiankang kaksi vuotta ja 11 kuukautta sekä Zhao Jianbo kaksi vuotta ja neljä kuukautta. Kaikki kolme tekivät useita rikkeitä, jotka he myös tunnustivat.

Chen sopi kolmen ottelun manipuloimisesta. Kaksi niistä kuitenkin peruttiin viime hetkellä, mutta yhden hän manipuloi. Hän selitti tekojaan huonolla taloudellisella tilanteellaan.

Sekä Zhang että Zhao osallistuivat yhden ottelun manipuloimiseen ja rikkoivat vedonlyöntisääntöjä. Zhao sai lievemmän tuomion lieventävien tekijöiden vaikutuksesta: hän oli tapahtumahetkellä vain 18-vuotias, kärsi taloudellisista vaikeuksista ja hänen tulkittiin katuvan tekoaan aidosti. Zhaolla ei raportin mukaan ollut muita ystäviä kuin toiset pelaajat, joiden kanssa hän vietti paljon aikaa, joten hän oli altis Liangin ja Lin hyväksikäytölle.

Chang Bingyu ja Bai Langning: selkeimmät uhrit

Tuomituista pelaajista Chang Bingyu ja Bai Langning näyttäytyvät kaikista selkeimmin viattomina uhreina. Kumpikin manipuloi yhden ottelun. Muidenkin pelaajien tapauksessa on paljon viitteitä painostuksesta ja hyväksikäytöstä, mutta Chang ja Bai eivät hyötyneet manipulaatioistaan lainkaan taloudellisesti. Molempien taloudellinen tilanne oli huono, ja heidän tulkittiin osoittavan aitoa katumusta. Lisäksi Chang ja Bai olivat tekojensa aikaan hyvin nuoria.

Chang kertoi, kuinka Liang uhkaili häntä ja painosti myös manipuloidun ottelun jälkeen. Raportissa todetaankin, että ilman uhkailua Chang ei todennäköisesti olisi syyllistynyt manipulaatioon. Kaikki tämä huomioon ottaen Changin kahden vuoden pelikielto kuulostaa yllättävän pitkältä. Bai sai kahdeksan kuukautta pidemmän tuomion.

Cao Yupeng on oppinut läksynsä

Kymmenen tuomion saaneen pelaajan lisäksi raportissa kuvataan, kuinka kolme muuta kiinalaista todisti maanmiestensä rikkeistä. Nämä kolme ovat Cao Yupeng, Xu Si ja Yuan Sijun.

Yuan Sijunin ajoittain jopa puolusteli Li Hangia, ja hänen lausuntojaan pidettiin epäluotettavina. Hän kuitenkin todisti joitakin pelaajia vastaan. Myös Xu toimi todistajana ja kertoi kieltäytyneensä Liangin ehdotuksesta manipuloida otteluita, mutta hänen lausuntonsa oli osin epätarkka.

Suurin sankari on raportin mukaan kuitenkin Cao Yupeng. Hän toimi todistajana ja raportoi Liangin yrittäneen kahdesti saada hänet manipuloimaan otteluita, mistä Cao kieltäytyi. Hän myös esitti todisteita väitteidensä tueksi. Cao tuomittiin vuonna 2018 manipulaatiosta pelikieltoon, mutta tuomiosta tuli varsin lievä, sillä hän tunnusti tekonsa, suostui osallistumaan manipulaatiota ehkäisevään toimintaan ja vaikutti aidosti katuvan tekojaan. Tuomionsa kärsittyään hän on palannut ammattilaiskiertueelle. Kaikesta päätellen Cao on parantanut tapansa, ja nyt hän oli mukana todistamassa rikkeitä tehneitä pelaajia vastaan.

Manipulaatiotapausten tuleminen ilmi on snookerille synkkä hetki, mutta Caon tapaus tuo valoa pimeyteen. Se osoittaa, että virheistä voi oppia ja tavat parantaa. Osalla nyt tuomituista pelaajista kyse oli häikäilemättömästä ahneudesta, mutta monet tekivät yhden pahan virheen toisten pelaajien painostuksen alaisena. Heidät saatetaan vielä nähdä takaisin lajin parissa, kunhan he ovat kärsineet tuomionsa.


Pelaajat: ,,,,,,,,,,,,
Edellinen artikkeliRobin Hull taisteli hurjasti maratonottelussa – joutui taipumaan katkaisufreimissä
Seuraava artikkeliSuomessa viikonloppuna huikaiseva snookerturnaus – Robin Hull kohtaa maailmantähdet