Marco Fu ylivoimaiseen Scottish Openin voittoon

Marco Fu | FinnSnooker
Kuva: Monique Limbos

Marco Fu oli Scottish Openissa täysin omaa luokkaansa. Hän juhli uransa kolmatta suurta turnausvoittoa kukistettuaan finaalissa John Higginsin 9-4. 11 satasta turnauksessa tehnyt Fu hävisi seitsemässä ottelussaan yhteensä vaivaiset 11 erää.

Higgins aloitti finaalin erinomaisesti kolmella satasella, mutta Fu kavensi tehtyään itse satasen. Ottelu alkoi siis neljällä peräkkäisellä satasella. Vartin hengähdystauon jälkeen Higgins teki 78 pisteen sarjan ja siirtyi 4-1-johtoon. Siinä vaiheessa tuskin kukaan olisi uskonut, ettei skotlantilainen voita enää erääkään.

Fu onnistui voittamaan ensimmäisen jakson loput kolme erää. Higginsilläkin oli pari paikkaa, mutta kaikki erät kääntyivät kuitenkin Fu:lle.

Mainos:

Toinen jakso alkoi pitkällä erällä. Higgins taisteli pitkään ja teki erinomaisia snookereita, mutta Fu ei sortunut virheisiin. Hongkongilainen siirtyi lopulta väreillä 5-4-johtoon. 89 ja 59 pisteen sarjat veivät sen jälkeen Fu:n jo 7-4-johtoon.

Viimeistä taukoa edeltänyt 12:s erä ratkaisi ottelun lopullisesti. Fu teki 59 pisteen sarjan, mutta hän löi helpohkon eräpallon ohi. Higgins pääsi pöydälle, ja hänen olisi kuvitellut tyhjentävän sen, vaikka kaikki värit eivät olleetkaan pisteillään. Päälleveto pinkille ei kuitenkaan onnistunut, ja vaikka pallo meni pussiin, mustalle ei tullut kunnon päällevetoa. Higgins yritti vaativaa pussitusta, mutta se ei onnistunut. Fu ei antanut armoa vaan pussitti mustan ja siirtyi 8-4-johtoon.

Tauon jälkeinen erä oli kosmetiikkaa. Fu teki 60 pisteen sarjan, mutta hän epäonnistui ottelupallossa kahdestikin. Higgins ei kuitenkaan onnistunut voittamaan erää. Siispä Fu otti kahdeksannen peräkkäisen erävoiton ja pääsi juhlimaan turnausvoittoa.

Finaalin tuomaroi syöpänsä jälkeen paluun tehnyt Leo Scullion, jonka paluu parrasvaloihin sai pelaajilta ja tuomarikollegoilta runsaasti huomiota. Higgins jopa muisti Scullionia suorassa TV-haastattelussa hävittyään finaalin.

Fu oli turnauksen paras pelaaja. Hän esiintyi erittäin vahvasti jokaisessa ottelussaan, ja suuria sarjoja syntyi yhtenään. On helppo olla samaa mieltä Neil Robertsonin kanssa siitä, että kyseessä oli kauden paras turnaussuoritus.

Fu voitti kolmannella kierroksella Robin Hullin puhtaasti 4-0. Hän teki ottelussa kolme satasta ja oli täysin omaa luokkaansa. Hull pussitti ottelussa vain viisi palloa. Erinomaisesti ensimmäisillä kierroksilla esiintynyt suomalainen oli epäonnekas kohdatessaan huippuvireisen hongkongilaisen niin aikaisessa vaiheessa. Hull oli pelannut ensimmäiset ottelunsa niin hyvällä tasolla, että hän olisi voinut edetä pidemmällekin.

Kaikista kovimman haasteen Fu:lle tarjosi neljännellä kierroksella Neil Robertson, jonka Fu voitti 4-3. Robertson johti ottelua 2-1, mutta Fu voitti seuraavan erän uusintamustalla. Lopulta hän voitti ottelun katkaisufreimissä. Robertson ja Higgins olivat ainoat pelaajat, jotka voittivat Fu:ta vastaan enemmän kuin yhden erän.

Higginsin tie finaaliin oli vaativampi. Hän hävisi neljässä ensimmäisessä ottelussaan yhteensä vain yhden erän, mutta puolivälierissä tuli vastaan Ronnie O’Sullivan, jonka skotti kukisti selkeästi 5-2. O’Sullivan oli kierros aiemmin ollut liekeissä Mark Allenia vastaan. Ottelu päättyi viisinkertaisen maailmanmestarin 4-2-voittoon. Muissa otteluissaan O’Sullivan ei kuitenkaan ollut lähelläkään samaa tasoa. Välierässään Higgins voitti Judd Trumpin 6-5. Erinomaisesti pelannut Trump johti ottelua jo 5-1 tehtyään kolme satasta, mutta Higgins nousi 6-5-voittoon huikealla pelillä. Trump ei pelannut huonosti, Higgins vain pääsi huimaan vireeseen ja nousi komeaan voittoon.

Fu kohtasi välierässään Yu De Lun, joka oli turnauksen jymy-yllättäjä. 29-vuotias kiinalainen oli voittanut neljä ensimmäistä otteluaan 4-3 ja viidennen 5-4, mutta kuudennessa tuli noutaja. Uran ensimmäinen välieräottelu päättyi 1-6-tappioon selvästi paremmin pelannutta Fu:ta vastaan. Totuuden nimissä on sanottava, että tappio olisi voinut hyvin tulla jo aiemmin, esimerkiksi edellisellä kierroksella Liang Wenboa vastaan. Yu ehti jopa epäonnistua ottelupallon pussituksessa kahdeksannessa erässä, mutta hän vei kuitenkin voiton katkaisufreimissä. Liang kärsi aikamoisesta epäonnesta, mutta hänen esiintymisensä kirvoitti muilta pelaajilta myös rutkasti kritiikkiä. Hänen väitettiin esimerkiksi häirinneen vastustajaansa monin eri tavoin, ja samassa yhteydessä ruodittiin kiinalaisen vanhojakin temppuja.

Yu:n lisäksi myös puolivälieriin edennyt Mark Davis on laskettava yllättäjäksi. Hän voitti muun muassa Mark Williamsin ja Graeme Dottin. Myös puolivälieriin edennyt Robert Milkins sai puolestaan surkean alkukauden jälkeen pitkästä aikaa kunnon tuloksen. Sean O’Sullivan eteni ensimmäistä kertaa urallaan 16 parhaan joukkoon, ja myös mielettömän hyvän alkukauden pelannut Anthony Hamilton pääsi yhtä pitkälle.

Scottish Openista muistettaneen parhaiten Marco Fun ylivoima. Hongkongilainen esiintyi erinomaisesti kierros toisensa perään ja ansaitsi voittonsa. Kokonaisuutena turnaus ei kuitenkaan ollut unohtumaton. Vaikka Skotlannissa ei ollut moniin vuosiin pelattu kunnon turnausta, vaikka turnaus pelattiin Skotlannin suurimmassa kaupungissa Glasgow’ssa ja vaikka skotlantilaisten suusuosikki Higgins eteni finaaliin asti, tunnelma oli varsin vaisu eikä yleisömääräänkään voi olla tyytyväinen.

Snookerissa on nyt edessä joulutauko. Kausi jatkuu parilla Championship Leaguen lohkolla heti tammikuun alussa, mutta kunnon turnausten pariin päästään vasta kuun puolivälin tienoilla Mastersin merkeissä.

Kuva: Monique Limbos