Mark Allen huipensi huikean vuotensa – Scottish Open -mestaruus Pohjois-Irlantiin

Mark Allen

Pohjois-Irlannin Mark Allen pelasi vuoden 2018 aikana elämänsä parasta snookeria, ja sai sunnuntai-iltana erinomaiselle vuodelleen täydellisen pisteen iin päälle. 32-vuotias maailmanrankingin viides kaatoi Scottish Openin loppuottelussa Glasgow’ssa hyvän ystävänsä Shaun Murphyn lukemin 9-7. Rankingturnausvoitto oli miehen uran viides, ja syyskauden ajalle jo toinen. 

Allen eteni finaaliin kuilun partaalta, sillä hän joutui nousemaan turnauksen yllättäjää Daniel Wellsiä vastaan voittoon 4-0 -ja 5-2-tappioasemista. Murphy sen sijaan oli edennyt kauden ensimmäiseen rankingfinaaliinsa voittamalla Judd Trumpin 6-3.

Allen polkaisi finaalin käyntiin komeasti 110 pisteen sarjalla, mutta se jälkeen odotetun kaltaista breikki-iloittelua ei ollut juuri avausjaksossa luvassa: Murphyn parhaiksi jäivät pari hieman yli 50-pisteistä lyöntivuoroa, mutta Allen lopetti kaksikosta vahvemmin, ja vei jakson kolme viimeistä erää 82, 64 ja 70 pisteen sarjoilla.

Näin illan ratkaisevaan jaksoon lähdettiin Allenin 5-3-johdosta, ja pohjois-irlantilainen dominoi myös iltasession avauserää. Tämän jälkeen nähtiin kuitenkin Murphyn vastaisku: umpisurkean alkukautensa jälkeen täynnä tarmoa pokaalia tavoitellut vuoden 2005 maailmanmestari jätti Allenin nollille kaikissa kolmessa seuraavassa erässä, tasoittaen lukemiksi 6-6 115 pisteen sarjalla.

Viimeisen minitauon jälkeen Murphy nipisti Allenin yllättävän pussitusvirheen jälkeen kotiin myös 13. erän, mutta sen jälkeen kovasta kantistaan tunnettu pohjois-irlantilainen laittoi tallan pohjaan, 66 ja 134 pisteen sarjat veivät Allenin erän päähän otteluvoitosta.

Ratkaisevaksi osoittautunut erä tarjosi vielä aimo annoksen draamaa. Murphy sai ensimmäisen tilaisuuden, mutta paha lipsahdus pysäytti sarjan 29 pisteen kohdalla. Allen rakensi loistavalla tavalla vastaiskuaan, mutta lopulta otteluvoittoon tarvittiin myös onnenkantamoinen, kun umpitärkeä pinkki pallo livahti keskipussien haagien kautta vihreään kulmapussiin. Seuraava punainen riitti jo otteluvoiton varmistamiseen, ja Allen pääsi juhlimaan 70 000 punnan voittopalkintoa ja nostelemaan Stephen Hendry -pokaalia.

Vuosi 2018 nappionnistuminen Allenille

Scottish Open -voitto on Allenille tämän kauden toinen rankingturnausvoitto: hän voitti aiemmin syksyllä myös Kiinassa pelattavan rahakkaan International Championshipin, ja pelasi viikko sitten UK Championshipin loppuottelussa. Loistava syyskausi tarkoittaakin sitä, että Allen on yhden vuoden rankinglistan selkeällä kärkipaikalla vuodenvaihteessa.

Lisäksi pohjois-irlantilainen saa avata uuden vuoden puolustamalla uransa ensimmäistä Masters-voittoaan Alexandra Palacessa, joten 32-vuotiaan ura on tällä hetkellä melkoisessa nousukiidossa. ”Vahvistuin ottelun edetessä. 7-6-tappioasemasta pelasin hyvää snookeria”, Allen totesi World Snookerin mukaan. ”Leikin tyttäreni kanssa viimeisellä tauolla, ikävöin häntä paljon ja hän ikävöi minua. Se rentoutti minut täysin.”

Murphylle tappio oli toki karvas, mutta karmean huonon alkukauden jälkeen jo finaalipaikkakin oli maistuvaa lääkettä. Toisaalta sunnuntaina nähtiin jo viides perättäinen tappioon päättynyt rankingfinaali. ”Minulla oli mahdollisuuteni tasoittaa lukemat ja tein vain 29 pistettä. Jos tarkkailee lajimme suuria mestareita, he käyttävät tuollaiset tilaisuudet, ja ehkä siinä on syy, miksi minulla ei ole samanlaista palkintokokoelmaa kuin joillakin heistä.”

Vaikka Scottish Open olikin snookervuoden 2018 viimeinen loppuun pelattava turnaus, eivät ammattilaiskiertueen pelurit pääse aivan vielä joulunviettoon. Tämän viikon aikana nimittäin pelataan vielä alkuvuoden German Mastersin karsintakierrokset. Suomen Robin Hull kohtaa avausottelussaan tiistaina kiinalaisen huippulahjakkuuden Yan Bingtaon. 


Pelaajat: ,
Edellinen artikkeliFinaali: Shaun Murphy – Mark Allen – tässä snooker live stream
Seuraava artikkeliVideo: Judd Trump päätti snookervuoden upeaan maksimiin