Mark Kingille sensaatiomainen turnausvoitto trillerissä

Mark King
Kuva: Monique Limbos

Mark King teki sen, mitä tuskin kukaan osasi odottaa, ja otti 42-vuotiaana 25 vuoden odotuksen jälkeen uransa ensimmäisen turnausvoiton. Hän kukisti erinomaisessa ja huippujännittävässä finaalissa Barry Hawkinsin 9-8. Entinen maailmanlistan kymmenes nousee urotekonsa myötä rankingissa sijalta 35 sijalle 22, mikä on hänen paras sijoituksensa sitten vuoden 2010. Vaikka on vasta marraskuu, Kingistä tuli Anthony McGillin ja Liang Wenbon jälkeen jo kauden kolmas uransa ensimmäisen turnausvoiton ottanut pelaaja.

Kolmatta kertaa suureen finaaliin päässeen Kingin tunteet olivat otteluvoiton varmistuttua pinnassa. Hän ei liiemmin tuulettanut eikä pomppinut ympäri areenaa, mutta kaikesta näki, miten paljon voitto hänelle merkitsi. Myös haastattelu ennen palkintojenjakoa oli varsin tunteikas. King kertoi ääni väristen rehellisesti esimerkiksi heikosta taloustilanteestaan ja siitä, kuinka hän on joutunut nojaamaan muiden tukeen. Turnausvoitosta englantilainen tienasi enemmän kuin koko viime kauden otteluistaan yhteensä, ja raha tulee varmasti tarpeeseen.

Ottelu alkoi Hawkinsin komennossa. Hän voitti ensimmäiset erät ja johti ottelua parhaimmillaan 5-1. King kuitenkin onnistui vääntämään ensimmäisen jakson kaksi viimeistä erää voitokseen ja oli avausjakson jälkeen siedettävässä 3-5-tappioasemassa.

King aloitti toisen jakson hurmiossa. Kaikki tuntui onnistuvan, ja hän voitti kaikki viimeistä taukoa edeltäneet neljä erää eli siirtyi 7-5-johtoon. Hawkins tuli kuitenkin tasoihin, mutta King voitti 15:nnen erän ja siirtyi yhden päähän otteluvoitosta.

Yli tunnin kestäneestä 16:nnesta erästä tuli todellinen trilleri. Hawkins oli jo ehtinyt saada erässä tukevan johdon, ja King tarvitsi snookereita. Moni muu olisi voinut jo luovuttaa, King ei niin tehnyt. Pöydällä oli valkoisen lisäksi vain kolme palloa, ja King tarvitsi 7 virhepistettä päästäkseen tasoihin. Musta oli kaiken lisäksi aivan pussin suulla eli käytännössä pelaamattomissa. King pussitti lopulta sinisen, joten taistelu jatkui pinkillä. Molemmat pelasivat erittäin korkeatasoista turvapeliä, ja taistelu kesti yli 20 minuuttia. Lopulta King teki yhden turnauksen komeimmista lyönneistä ja sai pinkin pallon aivan kiinni mustaan, joten oli suuri riski, että osuma pinkkiin tiputtaisi mustan pussiin. Hawkins onnistui osumaan pinkkiin, mutta King jatkoi vastustajansa piinaamista ja sijoitti valkoisen vastapäiseen sivuvalliin. Mikäli Hawkins olisi lyönyt valkoisen suoraan kohti pinkkiä, pinkki olisi osunut suoraan mustaan. Sen takia hän yritti osua pinkkiin pallojen viereisen sivuvallin kautta. Pallo kuitenkin osui mustaan ennen pinkkiä, joten King sai tarvitsemansa seitsemän virhepistettä. Samalla pallot irtosivat toisistaan, joten King pussitti pinkin ja mustan, ja erävoitto ratkaistiin uusintamustalla. King pääsi yrittämään sitä vallin kautta keskelle, mutta yritys epäonnistui niukasti. Syntyneestä paikasta Hawkins pussitti mustan ja vei ottelun katkaisufreimiin.

Hawkins pääsi katkaisufreimin aluksi yrittämään pitkää pussitusta, mutta se epäonnistui täpärästi. King pääsi pöydälle ja teki reilut 30 pistettä, mutta epäonnistunut päälleveto päätti sarjan. Hän pussitti kuitenkin pian rohkeasti erittäin komean pitkän punaisen. Vaikea pallo meni sukkana sisään, eikä mistään voinut nähdä, että kyseessä oli Kingin uran tärkein erä. Hetken kuluttua hän kuitenkin epäonnistui helpon keltaisen pussituksessa. Hawkins pääsi pöydälle, mutta miscue päätti sarjan. Kingille ei kuitenkaan jäänyt pussituspaikkaa, mutta hetken kuluttua hän sai paikan ja ratkaisi otteluvoiton.

Välierässään King oli voittanut Kyren Wilsonin 6-2. Hän aloitti ottelun hurmiossa ja siirtyi peräti 5-0-johtoon. Alakanttiin esiintynyt Wilson kavensi kahdella erällä, mutta kahdeksas erä ratkaisi otteluvoiton kohtalon. Hawkins puolestaan kukisti Anthony Hamiltonin 6-5. Todellinen jännitysnäytelmä tarjosi valtavasti draamaa. Hamilton nousi 3-5-takaa-ajoasemasta tasoihin ja sai katkaisufreimissä hyvän paikan, mutta sarja päättyi nopeasti hänen hipaistuaan vahingossa valkoista. Hawkins vastasi 59 pisteen sarjalla ja lyhyen turvataistelun jälkeen pussitti upean punaisen, joka sinetöi otteluvoiton.

Kingin turnausvoitto on uskomaton tarina. Periksiantamaton englantilainen tunnetaan turvapelipainotteisesta pelityylistä, ja hänen ottelunsa venähtävät usein pitkiksi. Kuten finaalissa nähtiin, turvapeli voi kuitenkin olla erittäin viihdyttävää. Etenkin Kingin kingmäinen taistelu 16:nnessa erässä oli kiehtovaa ja sai monet siirtämään nukkumaanmenoa. Sympaattinen ja vilpittömältä vaikuttanut King sai otteillaan taatusti runsaasti uusia faneja. Ennen kaikkea hän osoitti, että voittavaa snookeria voi pelata monella tavalla – snooker on muutakin kuin suuria sarjoja. (Toki Kingkin teki finaalissa kaksi satasta. Niitä ennen hän ei ollutkaan tehnyt koko turnauksessa yhtään satasta.) Kingissä ruumiillistuu sanonta siitä, että ikinä ei kannata antaa periksi. Englantilaisen pitkä odotus palkittiin vihdoin sunnuntaina.

Kingin turnausvoittoa varjostaa kuitenkin hieman hänen puolivälieränsä Hossein Vafaei Ayouria vastaan. King käyttäytyi ottelussa erittäin epäurheilijamaisesti, ja häntä jopa huomautettiin vastustajan häirinnästä. Kingin oma peli ei ottelussa kulkenut, mutta nuoren iranilaisen tehtyä hölmöjä virheitä tärkeissä paikoissa englantilainen eteni kuin etenikin lopulta välieriin 5-3-lukemin. Välierässä tai finaalissa vastaavaa käytöstä ei enää nähty, ja pelikin sujui aivan toisella tavalla kuin puolivälierässä. On mahdotonta sanoa, mikä Kingin käytöksen aiheutti puolivälierässä, mutta sen jälkeen vastaavasta ei ollut enää mitään merkkejä. Englantilainen on myös varsin pidetty pelaaja kiertueella, mistä kertoo esimerkiksi onnitteluviestien paljous turnausvoiton jälkeen.

Tarkoittaako turnausvoitto Kingin uralle uutta nousua? Sitä on mahdoton sanoa. King on tunnettu äärimmäisen arvaamattomana pelaajana, ja turnausvoitto on jälleen yksi osoitus siitä. Hänen edellinen suuri finaalinsa on vuodelta 2004, eikä hän ollut ennen Northern Ireland Openia edennyt tällä kaudella yhdessäkään turnauksessa edes 32 parhaan joukkoon, joten kukaan ei osannut odottaa hänen pääsevän nostamaan voittopokaalia. Kingin otteita on yksinkertaisesti mahdoton ennustaa.

Mielettömän finaalin, Kingin turnausvoiton ja Hamiltonin välieräpaikan lisäksi turnaus muistetaan myös John Higginsin maksimista. Kahden päivän sisällä peräti kolme pelaajaa oli lähellä saavuttaa maksimin mutta epäonnistui loppuvaiheissa, mutta se neljäs pelaaja – Higgins – onnistui lopulta. Lisäksi Hossein Vafaei Ayouri eteni ensimmäistä kertaa puolivälieriin ja melkein kotiyleisön edessä pelannut Irlannin Josh Boileau ensimmäistä kertaa 32 parhaan joukkoon. Vasta 16-vuotias Yan Bingtao, joka pelaa debyyttikauttaan, eteni puolestaan jo neljättä kertaa 16 parhaan joukkoon ja oli yhden pallon päässä uransa ensimmäisestä puolivälieräpaikasta. Turnaus tarjosi unohtumattomia hetkiä ja viihdyttäviä otteluita. Myös yleisöä riitti alusta loppuun. Kokonaisuutena Northern Ireland Open olikin varsin onnistunut turnaus.

Kausi jatkuu tiistaina UK Championshipin merkeissä.

Kuva: Monique Limbos


Edellinen artikkeliNorthern Ireland Openissa epätavallinen välieränelikko
Seuraava artikkeliUK Championshipin 2016 otteluohjelma ja tulokset