Mark Selby hyvässä vireessä, myös Si Jiahui jo välieriin

Mark Selby | FinnSnooker.com
Kuva: Monique Limbos

Snookerin vuoden 2023 MM-kilpailujen kaksi viimeistä välieräpaikkaa ratkottiin keskiviikkoillan aikana. Mark Selby sekä Si Jiahui etenivät välieräpaikat aiemmin varmistaneiden Mark Allenin ja Luca Brecelin vastustajiksi.

Nelinkertainen mestari Mark Selby ei turnauksen ensimmäisillä kierroksilla vielä vakuuttanut, mutta hän pelasi riittävän hyvin edetäkseen jatkoon. Ensimmäisellä kierroksella kaatui Matt Selt, toisella Gary Wilson. Moninkertaisen turnausvoittajan on usein nähty parantavan alkuvaikeuksien jälkeen turnauksen edetessä, ja niin näyttää käyvän tälläkin kertaa.

John Higgins oli toisella kierroksella pelannut paremmin kuin pitkään aikaan, ja innokkaimmat nostivat hänet jo mestariehdokkaaksi. Puolivälierissä samaa virettä ei kuitenkaan nähty, vaan tasoaan nostanut Selby vei voiton lopulta varsin selkeästi 13-7.

Mainos:

Heti ottelun alku antoi odottaa jännitysnäytelmää. Ensimmäinen erä ratkottiin nimittäin vasta uusintamustalla, jonka pussitti lopulta Higgins. Skotti pääsi alussa 4-1-johtoon, mutta Selby mätti jakson kolmeen viimeiseen erään suuret sarjat eikä Higgins saanut pistettäkään. Avausjakso päättyi siis 4-4.

Selby hallitsi toista jaksoa mielin määrin. Väsyneeltä vaikuttanut Higgins ei saanut tehtyä suuria sarjoja yhtä tehokkaasti kuin edellisellä kierroksella, ja turvapelitaistot kääntyivät kerta toisensa jälkeen kärsivällisen Selbyn eduksi. Heti jakson ensimmäinen erä päättyi Selbyn ryöstöön Higginsin menetettyä hyvän johtoasemansa. Turvapeliä nähtiin niin paljon, ettei kaikkia kahdeksaa erää ehditty pelata, vaan jakso päätettiin kuuden erän jälkeen Selbyn 9-5-johtoasemassa.

Higgins ei saanut kolmannella jaksolla kunnon kiriä aikaan, vaan Selby vei voiton lopulta 13-7. 39-vuotias konkari pelasi paljon paremmin kuin kahdessa aiemmassa ottelussaan. Hyviä sarjoja syntyi kerta toisensa jälkeen, mutta ennen kaikkea turvapeli oli rautaista, ja jokainen erävoitto Selbyä vastaan edellytti kunnon taistelua. Higgins ei löytänyt samaa hirmuvirettä kuin toisella kierroksella nähtiin, eikä skotin tämänhetkinen peruspeli millään riittänyt Selbyä vastaan.

Cruciblessa erinomaisesti pärjänneen Selbyn vahvat otteet puolivälierässä nostavat hänet suurimmaksi mestarisuosiksi. Välierissä hän kohtaa Mark Allenin, joka on ollut kauden paras pelaaja. Viime aikoina alkukauden virettä ei kuitenkaan ole nähty – ennen toisen kierroksen ylivoimaista voittoa Stuart Binghamista. Jos Selby pelaa yhtä hyvin kuin Higginsiä vastaan, Alleninkin on oltava parhaimmillaan, muuten Selby etenee helposti finaaliin. Jos molemmat ovat iskussa, ottelusta voi tulla huippujännittävä. Selby ja Allen ovat pelanneet pitkiä ja tasaisia otteluita ennenkin, ja peräti puolet kaksikon keskinäisistä otteluista on edennyt katkaisufreimiin asti.

Si Jiahuin lento jatkuu

Kukaan ei olisi ennen turnausta uskonut, että rankingissa sijalla 80 oleva Si Jiahui etenisi välieriin. Hän oli kyllä David Gilbertin ja Hossein Vafaein kanssa karsintojen parhaita pelaajia, mutta mikään ei viitannut siihen, että kolme kovaa pelaajaa kaatuisi Cruciblessa.

20-vuotiaan Sin ja 32-vuotiaan Anthony McGillin puolivälierä oli loppuun asti tasainen. Si aloitti vahvemmin ja pääsi 4-1-johtoon, mutta McGill tasoitti avausjakson loppulukemiksi 4-4. Sen jälkeen pelaajat etenivät tasatahtiin. Toisen jakson jälkeen tilanne oli kutkuttavasti 8-8.

Ratkaisevan jakson alussa McGill pääsi 11-9-johtoon. Si nousi kuitenkin kolmella peräkkäisellä erävoitolla freimin päähän välieristä. McGill vei ottelun upeimmalla sarjalla ratkaisun katkaisufreimiin, mutta Si hallitsi viimeistä erää ja voitti ottelun 13-12. Hänestä tulee nuorin MM-välierissä esiintynyt pelaaja sitten Ronnie O’Sullivanin vuonna 1996 ja ensimmäinen pelaaja 28 vuoteen, joka etenee ensimmäistä kertaa MM-kisojen pääsarjassa pelatessaan välieriin asti.

Kokonaisuutena ottelu oli jännittävä mutta tasoltaan keskinkertainen. McGill pelasi Cruciblessa erinomaisesti aina siihen asti, kunnes hän johti toisella kierroksella Jack Lisowskia 10-1. Sen jälkeen skotlantilaiselta ei enää nähty yhtä hyvää peliä. McGill on monesti pelannut parhaimmillaan ollessaan altavastaaja, ja niin kävi tässäkin turnauksessa.

Myöskään Si ei pelannut yhtä hyvin kuin edellisissä otteluissaan. Karsinnat mukaan luettuna jo kuusi ottelua voittanut Si vaikutti väsyneeltä, mutta on vaikuttavaa, että hän siitä huolimatta eteni jatkoon. Erityisen vaikutuksen teki, ettei nuori lupaus tuntunut missään vaiheessa hermoilevan. Si osoitti jo karsinnoissa, ettei hän pienestä hätkähdä, eikä hän nytkään tuntunut olevan moksiskaan paineista, vaan ratkaisuhetkillä nähtiin kenties ottelun parasta peliä. Pitkien pussitusten onnistuminen erinomaisen tehokkaasti on ollut menestyksen salaisuus: turvapeli on ollut hyvää, mutta se ei ratkaissut välieräpaikkaa, eikä suuria sarjojakaan syntynyt yhtä tehokkaasti kuin parhaimmillaan.

WST:n haastattelussa Si kertoi jatkavansa hyökkäävää peliä, sillä turvapelillä hän ei mielestään pärjää parhaille. Kiinalainen totesi yllättyneensä etenemisestä välieriin, sillä hän ei pidä itseään MM-välierien tasoisena pelaaja, vaikka hän myönsikin kehittyneensä etenkin henkisesti. Reiluna tunnettu McGill puolestaan kehaisi rehdisti vastustajaansa ja totesi tämän ansainneen voiton. Oma esitys oli skotlantilaisen mielestä huono.

Si haastaa välierässä Luca Brecelin, joka on selvä suosikki otteluun. Aiemmissa otteluissaan Si on pussittanut pitkiä palloja hyytävällä varmuudella, ja jos ne eivät enää uppoa yhtä hyvin, hänelle voi olla luvassa kylmää kyytiä. Jos Si pelaa yhtä hyvin kuin turnauksen alussa, hänellä on mahdollisuudet jopa finaalipaikkaan, mutta otteissa on jo näkynyt väsymystä, ja peli on kierros kierrokselta sujunut hieman edellistä heikommin. Ailahtelevaisena tunnetun Brecelin päivän vire on arvoitus, mutta usein hän on nauttinut valokeilassa olemisesta, eikä tätä arvokkaampaa turnausta löydy kalenterista. Ronnie O’Sullivanin voittaminen puolivälierässä on varmasti tuonut itseluottamusta, ja täynnä itseluottamusta ollessaan belgialainen on usein ollut parhaimmillaan. Välierästä on joka tapauksessa helppo ennustaa viihdyttävää, sillä molemmat pelaavat hyökkäävää snookeria.

Välieriä pelataan torstaista lauantaihin, ja turnaus huipentuu sunnuntaina ja maanantaina pelattavaan finaaliin.

Kaikki ottelut näkyvät suorana discovery+-palvelussa. Otteluita välitetään suorina lähetyksinä myös vapaasti katsottavalla Kutonen-kanavalla. Kutosen lähetykset selostaa Aki Kauppinen ja Eurosportin lähetykset Kauppinen sekä Ville Pasanen.

Kutosen tulevat lähetykset snookerin MM-kisoista:

Pe 28.4. klo 21, välierä
La 29.4. klo 21, välierä
Su 30.4. klo 21, loppuottelun 2. jakso
Ma 1.5. klo 15, loppuottelun 3. jakso
Ma 1.5. klo 21, loppuottelun 4. jakso


Pelaajat: ,,,,,
Turnaukset:
Edellinen artikkeliRonnie O’Sullivan romahti – Luca Brecel nousi voittoon
Seuraava artikkeliLuca Brecel ällistyttää MM-kisoissa – juhli kaatokännissä ennen Ronnie O’Sullivan -ottelua